Premiér: Výročie prvého židovského transportu pripomína povinnosť zachovať mier

Výročie prvého židovského transportu nám hlasno pripomína povinnosť zachovať mier, demokraciu a ľudské práva. Uviedol to v piatok predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

25.03.2022 10:55 , aktualizované: 11:27
debata (34)

Premiér pripomenul, že pred 80 rokmi, konkrétne 25. marca 1942 vo večerných hodinách, vyrazil zo železničnej stanice v Poprade prvý transport so slovenskými Židmi. Smeroval do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Podľa Hegera tak odštartoval systematické vyhladzovanie skupiny obyvateľov len preto, že mali iné vierovyznanie.

„Toto smutné výročie nám dnes, keď u nášho priameho suseda zúri vojna, oveľa hlasnejšie ako kedykoľvek predtým pripomína, aké dôležité je jasne odmietať prejavy fašizmu, xenofóbie, rasizmu, ale aj princíp kolektívnej viny,“ uviedol premiér.

Doplnil, že v septembri 2021 sa vláda ospravedlnila za vojnový Židovský kódex, ktorý obmedzoval občianske a náboženské práva a v konečnom dôsledku predznamenal deportácie Židov do táborov smrti. „Dnes chcem vyjadriť ľútosť nad zbytočnými obeťami ľudí, ktorí s nami žili bok po boku, a rovnako chcem zdôrazniť, že nikdy nemôžeme rezignovať na našu historickú úlohu – robiť všetko pre zachovanie mieru, demokracie a dodržiavanie ľudských a občianskych práv,“ zdôraznil predseda vlády SR.

Korčok odsúdil zločiny z nenávisti počas 2. svetovej vojny a Slovenského štátu

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) odsúdil všetky formy nenávisti, v mene ktorej sa páchali zločiny počas druhej svetovej vojny a Slovenského štátu. Urobil tak pri príležitosti 80. výročia prvej deportácie Židov z územia Slovenska. Poukázal aj na paralelu s vojnou na Ukrajine a pripomenul, že zlu sa treba postaviť, kým je ešte čas. TASR jeho stanovisko poskytol tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí.

„Vtedajšie obete aj po desaťročiach zostávajú mementom pripomínajúcim, akú tragédiu môže spôsobiť ľudské zlyhanie a totalita. Preto odsudzujem všetky formy nenávisti, v mene ktorej boli páchané zločiny počas druhej svetovej vojny a Slovenského štátu,“ povedal Korčok.

Podľa neho si treba uvedomiť kontext deportácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine, keď obom predchádzala propaganda a šírenie nenávisti voči jednej skupine.

„Nedá sa nevidieť paralela v tom, že to, čo má na začiatku ‚len‘ slovnú podobu sa neskôr môže zvrhnúť do toho, čo si dnes smutne pripomíname v súvislosti s prvým židovským transportom zo Slovenska. Alebo sa zvrhne do toho, že sa s cieľom denacifikácie Ukrajiny alebo ochrany jedného etnika na Donbase bombardujú nemocnice, školy, jadrové elektrárne a z troch miliónov občanov Ukrajiny a každým dňom desaťtisícov ďalších sa stávajú utečenci,“ zhrnul.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #Eduard Heger