Sme rodina sa odvolávania Mikulca nezúčastní, Kollár súhlasí so súdnou mapou

Hnutie Sme rodina sa zdrží pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Predseda hnutia Boris Kollár to povedal v relácii V politike na TA3.

27.03.2022 11:33 , aktualizované: 12:31
kollár Foto:
Predseda Národnej rady Boris Kollár počas 60. schôdze parlamentu 16. marca 2022.
debata (19)

Zdôraznil, že ho mrzí krízová komunikácia šéfa rezortu vnútra.

Parlament bude odvolávať ministra vnútra v stredu 30. marca na mimoriadnej schôdzi na návrh strany Smer. Dôvodom sú zmluvy štátu pre firmy, ktoré riešia manažment utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Predseda parlamentu uviedol, že sa Mikulca v pondelok na koaličnej rade bude pýtať, za akých okolností vybral danú firmu. Skonštatoval však, že na jeho odchod netlačí. „Nebudem pomáhať opozícii zosadiť vlastného ministra,“ dodal.

VIDEO: Boris Kollár v Ide o pravdu: Koalícia sa dohodla na súdnej mape aj stavebnom zákone.

Video

Štát by mal utečencov zvládnuť sám

Šéf parlamentu si tiež myslí, že štát by mal dokázať manažovať utečeneckú krízu sám. Rozhodnutie zveriť riadenie utečeneckej krízy do rúk menších súkromných firiem si musí Mikulec podľa Kollára obhájiť pred spoločnosťou a koaličnými partnermi sám. „Netlačím na odchod Mikulca. Je to v réžii predsedu hnutia OĽANO alebo poslaneckého klubu OĽANO. Nebudem pomáhať opozícii zosadiť vlastného ministra,“ zdôraznil v diskusnej relácii.

Roman Mikulec Čítajte viac Sporné firmy uvažujú, že odídu z hraníc. Mikulec chce volať na pomoc poslancov

Systém protivzdušnej obrany S-300 možno podľa Kollára Ukrajine poskytnúť až vtedy, keď bude Slovensko vlastniť systém Patriot. Víta posilnenie východnej hranice Slovenska vojakmi NATO. Je za to, aby SR dávala do obrany a armády finančné prostriedky vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu.

Odstrihnutie od Ruska odmietol

Koalícia robí podľa Kollára maximum v oblasti podpory domácností, aby dokázali zvládať nárast cien tovarov a služieb. „Tým, že ceny stúpli hore, máme aj vyšší výber DPH. Budem presadzovať, aby sa rozdiel, ktorý získame výberom DPH, vrátil ľuďom,“ dodal. Podporu by mali podľa neho dostať najmä zraniteľné skupiny obyvateľstva, slobodné matky s deťmi a dôchodcovia.

černihiv Čítajte viac 32. deň: Rusi vypálili rekordný počet rakiet, Ukrajinci ďalej oslobodzujú krajinu

Kategoricky odmieta okamžité „odstrihnutie“ od ruského plynu a ropy. „Treba mať alternatívu B, až potom si môžeme vybrať, od koho budeme brať ropu a zemný plyn,“ zdôraznil.

Kollár tiež uviedol, že jeho hnutie je dohodnuté s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (nom. SaS) na reforme súdnej mapy. Kollár je s kompromisnou verziou súdnej mapy spokojný a podporuje ju.

Veľký kompromis Kolíkovej

Kollár skonštatoval, že v súčasnosti sa čaká len na zopár koaličných poslancov, ktorí sa snažia s ministerkou rokovať. Podľa predseda parlamentu spravila Kolíková veľký kompromis. Hnutie Sme rodina tiež napríklad ustúpilo pri návrhu o zriadení mestských súdov v Bratislave a Košiciach. „Boli sme tvrdo proti tým mestským súdom. Len tým, že v Košiciach je jedna budova, kde sedia všetky súdy, tak tam nám to neprekáža. V Bratislave sme neustúpili. Dohodli sme sa, že tam by mohli byť štyri samostatné súdy,“ uzavrel.

Kolíková zase v nedeľu pre TASR uviedla, že počas dvoch rokov vlády sa jej rezortu spravodlivosti podarilo presadiť mnoho významných opatrení pre dobrý chod a vyššiu dôveryhodnosť súdnictva na Slovensku. „Od začiatku som sa usilovala napĺňať záväzok z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti spravodlivosti, ktorým je obnova dôvery v právny štát a zabezpečenie toho, aby zákon a spravodlivosť platili pre každého rovnako,“ priblížila. Pre justíciu to boli podľa jej slov dva dôležité roky.

Ide o Pravdu, Boris Kollár, Čítajte viac Boris Kollár v Ide o pravdu: Koalícia sa dohodla na súdnej mape aj stavebnom zákone

Vývoj ako na sínusoide

„Roky, počas ktorých som sa venovala a venujem rezortu spravodlivosti, vývoj v justícii nebol priamočiary. Tento vývoj vždy prebiehal, dá sa povedať, na sínusoide. A tá sínusoida v justícii, samozrejme, vždy súvisela aj s politickým vývojom,“ dodala. Želá si, aby súčasné obdobie prialo reformám a právnemu štátu na Slovensku.

Ministerstvo spravodlivosti informovalo, že za dva roky sa okrem iného podarilo z PVV presadiť ústavný zákon v oblasti justície, zriadenie Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR či Úradu pre správu zaisteného majetku. Zavedené boli trestné činy prikrmovania a ohýbania práva. Tiež právo sudcu verejne odôvodniť rozhodnutie, ktoré ešte nie je právoplatné.

Ondrej Dostál, trestné oznámenie na Putina Čítajte viac Z poslanca Dostála bude štátny tajomník u Kolíkovej

Boli prijaté zmeny v odškodňovaní obetí násilných trestných činov a vznik intervenčných centier pre pomoc týmto obetiam. Cieľom zákona o hroziacom úpadku je poskytnúť dlžníkom dostatočný priestor na účinnú, efektívnu, rýchlu preventívnu reštrukturalizáciu v počiatočnom štádiu, keď úpadok ešte len hrozí.

Nad rámec PVV bola podľa MS SR okrem iného upravená kolúzna väzba či zrážky zo mzdy pri exekúciách. Prijaté boli opatrenia na dočasnú ochranu podnikateľov v súvislosti s novým koronavírusom.

Stále je v legislatívnom procese reforma súdnej mapy. Rezort chce tiež presadiť zmeny v Trestnom zákone i Trestnom poriadku a pokračovať v humanizácii a zmierňovaní obmedzení osôb vo výkone väzby a výkone trestu. V procese je rekodifikácia Občianskeho zákonníka a novela infozákona. V roku 2022 by mala byť predložená aj novela Exekučného poriadku či zákona o obchodných spoločnostiach.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár #odvolávanie ministra #Roman Mikulec