Budaj: Ak Mikulec nevysvetlí kauzu, OĽANO vyvodí dôsledky

V prípade, že by minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nevedel zreteľne vysvetliť zverenie manažovania utečeneckej krízy súkromným spoločnostiam, tak by OĽANO urobilo konzekvencie. Vláda je presvedčená, že Mikulec robí, čo vládze. V diskusnej relácii Na telo na televízii Markíza to uviedol šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO).

27.03.2022 15:19 , aktualizované: 19:57
budaj Foto: ,
Minister životného prostredia Ján Budaj počas čistenia brehov Dunaja v bratislavskej mestskej časti Čunovo 25. marca 2022.
debata (29)

Nezaradený poslanec a člen Hlasu Richard Raši poukázal, že situácia na východných hraniciach je zlyhaním štátu a Mikulec je toho svetlým príkladom.

Budaj si chce celú situáciu o podpísaní zmluvy so súkromnými spoločnosťami rezortom vnútra „nechať prejsť“. Bude o tom reč na vláde aj v parlamente. „Ak by nastalo zneužitie funkcie, OĽANO vždy konalo a bude konať,“ poznamenal Budaj. Zároveň vylúčil, že by náhradou za Mikulca na poste šéfa rezortu vnútra mohol byť terajší poslanec Gábor Grendel (OĽANO).

Predražené o 140-tisíc

Mikulec podľa Rašiho podpísal niekoľko nevýhodných zmlúv a zlyhal ako vedúci krízového štábu. Opozičný poslanec v relácii spomenul, že ministerstvo vnútra v uplynulých dňoch podpísalo zmluvu na dodávku 500 poschodových postelí za 246 eur za jednu a 1 000 matracov v sume 114 eur za kus. „Je to predražené o 140 000 eur,“ tvrdí. Okolnosti o podpise tejto zmluvy Budajovi neboli známe.

Poobede na vyjadrenia Rašiho reagoval aj rezort vnútra, ktorý kritiku poslanca označil za úbohú a dokazujúcu nízku politickú úroveň. „Poslanec Raši porovnáva neporovnateľné a ak by si preštudoval zmluvu zverejnenú v Centrálnom registri zmlúv naozaj dôkladne, nie iba s cieľom populistického manipulovania spoločnosti, zistil by, že príklad, ktorý uviedol v diskusnej relácii, absolútne nespĺňa špecifikáciu nastavenú kompetentnými osobami pracujúcimi priamo medzi utečencami,“ reagoval rezort.

O postele žiadal migračný úrad

Ako ďalej spresnili, požiadavka na dodanie poschodových postelí a matracov vznikla na základe potreby obmeny zariadenia v azylových a pobytových zariadeniach Migračného úradu Ministerstva vnútra (MV) SR. Ich špecifikácia mala byť vypracovaná na základe požiadavky migračného úradu. „Vzhľadom na zvýšený počet utečencov je súčasné zariadenie týchto centier kapacitne nedostatočné a nevyhovujúce,“ dodali.

Pri procese výberu boli podľa kancelárie ministra oslovené aj ďalšie firmy, ktoré však tieto položky nedokázali dodať v požadovanom čase. „Hlavným kritériom pri výbere postelí bola ich odolnosť. Zvolená preto bola zváraná kovová konštrukcia, ktorá umožňuje montáž z dvoch jednolôžkových na jednu dvojposchodovú posteľ. Rovnaké kritéria odolnosti a možnosti opätovného využitia boli aj na matrace,“ podotkli s tým, že pri špecifikovaní postelí ministerstvo plánovalo, aby mohli byť v prípade potreby využívané aj po skončení utečeneckej krízy.

kollár Čítajte viac Sme rodina sa odvolávania Mikulca nezúčastní, Kollár súhlasí so súdnou mapou

Raši ďalej v relácii uviedol, že Hlas nepodporuje, aby protiraketové systémy S-300 išli na Ukrajinu. Mali by ostať na Slovensku a chrániť ho. Raši tvrdí, že SR nemá toľko nadbytočnej techniky, ktorú by mohlo poskytovať Ukrajine. „Keďže sme nárazníkovou zónou, naše lietadlá by mali ostať na Slovensku a chrániť vzdušný priestor NATO a teda aj nás,“ myslí si.

Je to na Naďovi

V prvom rade podľa Budaja treba zabezpečiť východné hranice a riešením je Patriot. „V akom tempe sa bude nakladať s S-300, je na Naďovi,“ povedal. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v kooperácii so spojencami nehovorí o dni, kedy budú niektoré zbrojné systémy prepravované na Ukrajinu. „Bolo by to veľmi neprezieravé,“ reagoval s tým, že Slovensko si nemôže požičiavať obrannú techniku, musí si ju zakúpiť.

Nemecko Ukrajina Rusko konflikt vojna armáda cvičenie Čítajte viac Heger: Patriot už chráni stredné Slovensko

Slovensko by tiež podľa Budaja malo pokračovať vo vyhosťovaní ruských diplomatov. Raši s pokračovaním vyhosťovania súhlasí v prípade, že by sa zistilo, že diplomati vykonávali činnosť proti SR.

Situácia s využívaním auta a šoféra pre šéfa Hlasu Petra Pellegriniho cez spoločnosť SAD Zvolen bude podľa Rašiho celá vysvetlená vo výročnej správe strany. „Nebudú o tom žiadne pochybnosti,“ podotkol.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #richard raši #Ján Budaj #vojna na Ukrajine #Roman Mikulec