Covid sa nikam nestratil. Variant BA.2 valcuje Slovensko

Variant deltakron mal byť výsledkom chybnej analýzy. Keď vedci z Cypru začiatkom roka hovorili o hybride delty a omikronu, tzv. variante BA.2, ozvali sa hlasy, že išlo len o kontaminovanú vzorku. Dnes však podľa výsledkov sekvenovania Úradu verejného zdravotníctva tvorí variant BA.2 tretinu potvrdených prípadov na Slovensku.

28.03.2022 07:25
očkovanie, Novavax Foto: ,
Obal s vakcínami Novavax počas vakcinácie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici dňa 10. marca 2022. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici ministerstvo zdravotníctva SR spustilo očkovanie vakcínou Nuvaxovid od spoločnosti Novavax.
debata (165)

Hoci je počet novoinfikovaných na Slovensku v posledných dňoch stabilný, pokles počtu sa spomalil a pandemická situácia sa globálne znovu začala zhoršovať. Počet pacientov v nemocniciach však rapídne nerastie.

„Najmä v Číne, ale aj v ďalších krajinách Ázie sa pandémia zhoršuje preto, že vlády akoby doplatili na veľmi striktnú pôvodnú stratégiu opatrení,“ spresnil virológ Boris Klempa a priznáva, že so zhoršeným priebehom už v tomto čase príliš nepočítali. Spomalenie poklesu prípadov podľa neho ovplyvňuje prudké odstraňovanie opatrení, ako aj príchod subvariantu omikron BA.2 a postupný pokles účinnosti vakcín.

Pozitivita PCR testovania od vrcholu štvrtej vlny nestihla klesnúť ani pod 50 percent, čo znamená, že už viac ako mesiac je každý druhý test pozitívny. Denne pribúda do 10-tisíc nových prípadov a stále zomiera priemerne 30 ľudí denne.

Na Slovensku platí v podstate len povinnosť nosiť respirátor. K tomuto opatreniu sa vracia napríklad Rakúsko či Škótsko.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík koncom februára vyhlásil, že podľa neho sa mohlo variantom omikron infikovať okolo milióna obyvateľov Slovenska. Mišík predpokladal, že ešte ďalší milión sa infikuje. Napriek tomu uvoľnenie opatrení nevníma ako predčasné. „Situácia v nemocniciach umožňuje opatrenia uvoľniť a vrátiť sa k spoločenskému životu,“ spresnil Mišík.

Pokiaľ by si situácia vyžadovala sprísnenie opatrení, nemala by tomu podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) brániť politická vôľa. „Situácia je stabilná, tak uvoľňujeme, ak sa zhorší, tak opatrenia zavedieme,“ spresnil.

Lengvarský zdôraznil, že v nemocniciach momentálne končia najmä nezaočkovaní pacienti. „V tomto momente na umelej pľúcnej ventilácii končia iba nezaočkovaní," podotkol. Aktuálne je hospitalizovaných 2 208 ľudí s covidom. Okrem nárastu počtu prípadov nevidí štát žiadny problém s epidemickou situáciou. "Nárast pozitívnych prípadov zatiaľ nevyvolal zásadný nápor na nemocnice. A to je dôležité. Čo však neznamená, že na jeseň by sme tu nemohli mať niečo iné,“ povedal.

Matematik Richard Kollár predpokladá, že jarná vlna sa bude veľmi podobať tej poslednej. „Nejde o miernejšie ochorenie, len v dôsledku postupnej imunizácie spoločnosti predstavuje táto vlna menšie celospoločenské epidemické riziko ako predchádzajúca,“ hovorí Kollár. Do úvahy podľa neho treba brať slabnúcu imunitu, čím viac času prešlo od očkovania. Infektológ Peter Sabaka odhaduje, že pri šírení novej mutácie omikronu počty približne na dva týždne začnú zase stúpať a opäť sa krivka zlomí. K obmedzeniam už podľa neho nedôjde. „Len my v nemocniciach budeme mať ešte zopár týždňov viac roboty," priblížil.

Počet infikovaných bude opäť rásť

Pandemická situácia sa zhoršuje po celom svete. Minister Lengvarský zhoršovanie pripisuje nezaočkovanej populácii. Tvrdí, že je pri prenášaní infekcie a pri veľkom počte infikovaných môže dôjsť k rôznym mutáciám.

„Niektoré z mutácií môžu byť aj nebezpečnejšie. Pri omikrone sa potvrdilo, že je vysoko infekčný, ale nie je nebezpečný. Tie ďalšie mutácie môžu byť viac nebezpečné a menej infekčné,“ podotkol minister Lengvarský. Za problém považuje možnosť reinfekcie omikronom, čiže možnosť, že človek sa môže nakaziť aj dvakrát za sebou. V populácii totiž momentálne čoraz viac koluje druhý subtyp BA.2. „Imunita po prekonaní omikronu je veľmi slabá,“ uviedol minister.

Situácia je podľa rezortu zdravotníctva aktuálne bez výrazných výkyvov. Keď sa porovná situácia medzi týždňami, podľa ministerstva vidieť pokles počtu hospitalizácií aj nových prípadov a výjazdov sanitiek k pozitívnym. „V najbližších dňoch sa však očakáva mierny nárast počtu prípadov,“ dodáva ministerstvo.

Podľa virológa Klempu sa Slovensko aktuálne nachádza v medzifáze a počet prípadov sa podľa neho začne zvyšovať. V západnej Európe sa dá podľa neho pripísať zhoršovanie situácie uvoľňovaniu opatrení. „Variant Ba2 sa zdá byť znova o trochu infekčnejší ako pôvodný omikron BA.1. Hovorí sa o 30– až 40-percentnom náraste. Dá sa však predpokladať, že tie typické ťažké covidové stavy už nebudú také bežné,“ dodal.

Ozrejmil, že podiel BA.2 variantu, teda deltakronu, sa zvyšuje a blíži sa k dominancii. "Čoskoro prekročí 50 percent. Z dát, ktoré sú k dispozícii, sa ukazuje, že BA.2 je zhruba o 30 percent infekčnejší než pôvodný omikron. Zároveň nie je vylúčené, že ľudia, ktorí už mali omikron, bohužiaľ, teraz môžu dostať BA.2,“ tvrdí Klempa.

„Vo väčšine prípadov má omikron a jeho subvarianty ľahší priebeh ako predošlé varianty, no napriek tomu viacerí priznávajú, že ochorenie znášali horšie než napríklad pri delte. V popredí boli silné bolesti hrdla a hlavy, horúčky, kašeľ, únava, bolesti kĺbov a svalov, nevýkonnosť,“ ozrejmil primár interného oddelenia považskobystrickej nemocnice Milan Kulkovský. Dodal, že ak niekoho škriabe v hrdle a má teploty, je vysoko pravdepodobné, že má covid.

zväčšiť
hospitalizácie

Očkovanie sa zastavilo

Kulkovský upozorňuje, že reinfekcie sú aj v priebehu pár týždňov po prekonaní covidu pomerne časté. „Naďalej platí, že vás pred nakazením sa omikronom neochráni ani plné očkovanie, tri dávky vás však bezpečne chránia pred hospitalizáciou pre ťažkú covidovú pneumóniu,“ spresnil.

Tempo očkovania sa však na Slovensku zastavilo. Za ostatných päť dní pribudlo zhruba 400 zaočkovaných ľudí, pričom za sobotu pribudli piati.

Rezort zdravotníctva však prízvukuje, že očkovanie je naďalej dôležité. „Tí, ktorí majú jednu alebo dve dávky, by mali mať tri. Sledujeme výskyt nových variantov, no čím viac bude populácia zaočkovaná, tým menej bude náchylná vírusu podľahnúť,“ spresnil minister Lengvarský.

Štvrtá očkovacia dávka zatiaľ podľa neho nie je v hre. Podľa ministra, to, či bude potrebná, ukáže až budúcnosť. „Uvidíme na jeseň, ako sa to bude vyvíjať,“ podotkol Lengvarský a nevyvrátil ani možnosť povinného očkovania. „Ak sa objaví variant, ktorý bude mať vysokú úmrtnosť a znovu spôsobí kolaps zdravotníckeho systému, tak s povinným očkovaním nebudeme váhať,“ dodal.

„Nevieme, aká mutácia sa objaví, možno bude nová, účinnejšia vakcína. Nechceme mať tisíce mŕtvych, nechceme zase pozatvárať celý štát, mať lockdowny. Povinným očkovaním sa tomu môžeme vyhnúť, ale ja verím, že nebude potrebné,“ mieni Lengvarský.

© Autorské práva vyhradené

165 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus