Sporte si na operácie. Nemocnice sa s poisťovňami nevedia dohodnúť

Platenie v nemocniciach je čoraz reálnejšie. Asociácia nemocníc Slovenska sa stále nedohodla so zdravotnými poisťovňami na nových zmluvných podmienkach.

28.03.2022 11:29
debata (134)

Hoci minister financií Igor Matovič (OĽaNO) spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) ohlásili dofinancovanie zdravotných poisťovní o sumu 365 miliónov eur, tak je to málo.

„Rokovania stále prebiehajú. O výsledku vás budeme informovať,“ reagovala na otázky denníka Pravda Eva Peterová, manažérka oddelenia komunikácie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Zástupcovia dvoch súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union potvrdili, že rokovania o nových zmluvách budú pokračovať v utorok. Riaditeľ Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko pre Pravdu potvrdil, že zatiaľ sú dohodnutí na stretnutí so zástupcami dvoch súkromných poisťovní, naopak so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou stále nie.

„Od stredy Všeobecnú zdravotnú poisťovňu vyzývame, aby sme sa stretli a doteraz sme od nich nedostali odpoveď. Ak sa nestretneme, tak sme sa nedohodli a zmluvy vypovieme,“ ozrejmil Petko. Nemocnice upozorňujú, že ak sa so zdravotnými poisťovňami do konca marca nedohodnú na nových zmluvných podmienkach, tak od júla si pacienti za plánované zákroky zaplatia. Aj napriek tomu, že si zdravotné odvody hradí z výplat, alebo ich za neho platí štát.

Znamenalo by to, že 51 percent nemocníc na Slovensku vypovie zmluvy poisťovniam zmluvy a poistenci si za inú, ako akútnu zdravotnú starostlivosť budú musieť priplatiť. Členmi asociácie sú aj nemocnice zo skupiny Svet zdravia, ktorú zastrešuje finančná skupina Penta alebo Agel, pričom organizácia združuje zhruba 80 zdravotníckych zariadení. Rovnaký krok nevylúčili ani ambulantní lekári v prípade štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Petko zdôraznil, že štátna poisťovňa dostala v rámci dofinancovania 180 miliónov eur. „Cez zvýšenie základného imania im prišlo 120 miliónov a 60 miliónov eur zo zvýšenia platieb za poistencov štátu,“ dodal.

Dôvodom sporu je nedostatočný rozpočet pre zdravotníctvo, z ktorého zdravotné poisťovne nedokážu zabezpečiť nemocniciam nielen zvýšenú cenu energií, ale ani mzdy. Zástupcovia nemocníc, ambulancií aj pacientov sa jednomyseľne zhodujú, že vládou schválené dofinancovanie zdravotníctva vo výške 365 miliónov eur je nedostatočné. Preto zostávajú v súvislosti s financovaním sektora skeptickí a tvrdia, že v rozpočte pre zdravotníctvo chýba na tento rok ďalších minimálne 350 miliónov eur.

Matovič ráta, že sa 365 miliónov eur do zdravotníctva dostane troma spôsobmi. Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne o 120 miliónov eur, s možnosťou o navýšenie o 40 miliónov. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného. Väčšina z peňazí, ktoré štát do zdravotníctva naleje, skončí v štátnej poisťovni.

Nemocnice a ambulancie rokujú so zdravotnými poisťovňami od začiatku roka. Minulý týždeň oznámili, že na zmluvy, ktoré poisťovne ponúkajú, nespĺňajú ani zákonné podmienky a tvrdia, že sú nútení ich vypovedať.

© Autorské práva vyhradené

134 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné poisťovne #Asociácia nemocníc Slovenska