Haščák dal štátu na výber: Buď ospravedlnenie za väzbu, alebo milióny eur

Finančník Jaroslav Haščák chce, aby sa mu štát ospravedlnil. Ak nie, pýta si náhradu škody a nemajetkovej ujmy spôsobenej nezákonným trestným stíhaním.

28.03.2022 14:43 , aktualizované: 15:28
sud, kuciak, hascak Foto: ,
Jaroslav Haščák
debata (92)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ako informuje advokátska kancelária Dentons, ktorá zastupuje spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, poslali ministerstvu spravodlivosti „žiadosť o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody, ktorá mu bola spôsobená nezákonným obvinením, zadržaním a väzbou vo veci údajného vynášania spravodajských informácií týkajúcich sa tzv. spisu Gorila z prostredia SIS“.

VIDEO: Policajti na zásahu v Pente, priviezli so sebou aj Jaroslava Haščáka. (1. 12. 2020)

Video

Žiadosť ministerstvu, ktoré vedie Mária Kolíková (nom. SaS), poslali ešte 25. marca. Dentons ďalej uvádza, že predbežné prerokovanie je zákonnou podmienkou pre uplatnenie nároku na náhradu škody proti štátu na súde.

Okrem peňazí chce Haščák aj verejné ospravedlnenie od ministerstva spravodlivosti, generálnej prokuratúry a ministerstva vnútra.

„Uplatňuje si taktiež peňažné nároky v celkovej predpokladanej výške 13 496 724 až 16 829 724 eur pozostávajúce z ušlého zisku, trov trestného konania a peňažnej satisfakcie za spôsobenú nemajetkovú ujmu. Podstatnú časť nároku (>99%) tvorí ušlý príjem spojený s výkonom funkcie managing partnera skupiny Penta, o ktorý J. Haščák v dôsledku nezákonného trestného stíhania a väzby prišiel,“ pokračuje Dentons.

Polícia pred sídlom finančnej skupiny Penta v...
Jaroslav Haščák v sídle Penty v bratislavskom...
+10NAKA zasahovala v sídle Penty v Bratislave....

Presná výška nároku bude určená na základe schválenej auditovanej účtovnej závierky spoločnosti Penta Investments Limited najneskôr do konca augusta 2022.

Ak by štát prijal Haščákov návrh a ospravedlní sa, je pripravený vzdať sa peňažných nárokov. „Ak k ospravedlneniu nedôjde, bude nárok uplatnený na súde,“ upozorňuje kancelária.

Sľubuje, že prípadne vysúdené peniaze si neponechá pre seba, ale po odpočítaní nákladov na právne služby ich venuje na dobročinný účel.

„Trestné konanie vedené voči J. Haščákovi sa týkalo obvinenia z podplácania a legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s údajným vynášaním spravodajských informácií týkajúcich sa tzv. spisu Gorila z prostredia SIS. Bolo postavené len na výňatku z internetového spisu Gorila, ktorý hovorí o údajnej spravodajskej informácii SIS bez toho, aby bol dôkazne overený jej obsah a pôvod, pričom nebola ani vypočutá údajná autorka tejto informácie. Vyšetrujúce orgány nepredložili žiadny dôkaz o tom, že by Ľubomír Arpáš mal vyniesť nahrávky Gorila, či čokoľvek iné zo SIS a poskytnúť to priamo alebo nepriamo J. Haščákovi. Rovnako nepredložili dôkazy o tzv. fiktívnom zmluvnom vzťahu medzi spoločnosťami Identita a Barkont, resp. o neprimeranosti odmeny Ľ. Arpáša. J. Haščák bol vzatý do kolúznej väzby z dôvodov, ktoré boli absolútne neopodstatnené – konkrétne, že J. Haščák, resp. spoločnosti s jeho majetkovým podielom, vlastní médiá, resp. prevádzkuje web, kde zverejňuje stanoviská ku kauze Gorila, alebo že uplatňuje svoje procesné práva podávaním návrhov na príslušné štátne orgány,“ objasňuje situáciu Dentons.

Poukazuje, že nezákonnosť trestného stíhania a väzby konštatoval aj Najvyšší súd Slovenskej republiky v rozhodnutiach týkajúcich sa jeho väzby. Uznesenie o vznesení obvinenia bolo napokon pre nezákonnosť zrušené generálnym prokurátorom Slovenskej republiky.

Reakcia ministerstva spravodlivosti je pomerne strohá. Ako ozrejmil hovorca rezortu Peter Bubla, po doručení každej žiadosti o predbežné prerokovanie nároku na náhradu škody si v prvom kroku ministerstvo spravodlivosti zabezpečuje podklady pre jej posúdenie a následne pristupuje k vecnému posúdeniu.

„V prípade posúdenia žiadosti ako dôvodnej je možné pristúpiť k poskytnutiu satisfakcie aj formou ospravedlnenia. Otázky, či je ministerstvo pripravené čeliť žalobe, alebo či v konkrétnom prípade dôjde k ospravedlneniu, sú nateraz predčasné,“ povedal Bubla.

Ministerstvo v takomto prípade však neberie o úvahy žalobu o odškodné v miliónoch. „V každom prípade to, či príde k satisfakcii formou ospravedlnenia nie je závislé od skutočnosti, či žiadateľ hrozí miliónovou žalobou, ale od posúdenia dôvodnosti žaloby,“ dodal Bubla.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Jaroslav Haščák #kolúzna väzba