Namietaní sudcovia v kauze Kuciak zostávajú. Pojednávanie sa začne 14. apríla

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nevyhovel námietke zaujatosti podanej prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) proti dvom členom senátu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

28.03.2022 15:51
debata (8)

Hovorkyňa priblížila, že ŠTS v senáte zloženom z jeho predsedníčky Ruženy Sabovej a členov Rastislava Stieranku i Jozefa Piknu rozhodol, „že predsedníčka senátu JUDr. Ružena Sabová a člen senátu JUDr. Rastislav Stieranka nie sú vylúčení z vykonávania úkonov trestného konania v trestnej veci vedenej na ŠTS“. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov tri k nule.

„Po doručení rozhodnutia ŠTS o podanej námietke zaujatosti voči dvom sudcom ŠTS Pezinok a oboznámení sa s jeho odôvodnením sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry rozhodne, či využije opravný prostriedok alebo nie,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová.

Súd zároveň nariadil termíny hlavných pojednávaní. Najskôr na 14. apríla, potom aj na štyri májové, päť júnových a tri júlové termíny.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal námietku zaujatosti vo štvrtok (24. 3.). Odvoláva sa na nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci.

Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Marian Kočner #Alena Zsuzsová #Ján Kuciak a Martina Kušnírová