Grendel v Ide o pravdu: Únik videí s ruskými špiónmi je chyba

Zlyhalo na ukrajinských hraniciach krízové riadenie ministerstva vnútra? „Roman Mikulec sa spoliehal na to, že má ľudí na správnom mieste,“ povedal v Ide o pravdu podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO).

29.03.2022 20:00
debata (45)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Gábora Grendela v relácii Ide o pravdu.

Video

Koalícia podrží ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) vo funkcii. Je to výsledok pondelňajšej koaličnej rady, ktorá sa pripravovala na ministrove odvolávanie iniciované opozíciou. Tá kritizuje Mikulca za zmluvu so súkromnou firmou, ktorá zabezpečuje manažovanie situácie s utečencami na slovensko – ukrajinskej hranici. Navyše, firma má blízko k hnutiu OĽaNO, pre ktoré zabezpečovala služby počas posledných parlamentných volieb.

„Krízovú situáciu musí zabezpečiť štát. Ak sa to nedá, môže dočasne zveriť túto úlohu externému prostrediu,“ povedal v relácii Ide o pravdu podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽaNO), člen výboru pre obranu a bezpečnosť.

Na otázku, prečo sa tak stalo, keď sekcia krízového riadenia na ministerstve vnútra má 190 zamestnancov, reagoval: „Minister sa spoliehal, že má ľudí na správnom mieste. Celý útvar tam zanechalo bývalé vedenie rezortu.“

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Viackrát v relácii zdôraznil, že dohoda so súkromnou sférou je v krízových situáciách vnímaná verejnosťou veľmi citlivo. „Musí sa to vopred vysvetliť, a nie až dodatočne,“ konštatoval Grendel.

Nedávne odhalenie viacerých osôb, ktoré sú obvinené zo spolupráce s ruskými špiónmi, a za finančnú odmenu im mali odovzdávať informácie, označil podpredseda parlamentu za dobre odvedenú prácu spravodajských služieb. Zverejnenie videí, ktoré slúžia v kauze ako dôkazný materiál, považuje za chybu. „Vyšetruje sa to,“ dodal.

Odmietol ale povedať, ktorý príslušný orgán únik prešetruje.

Prečo Slovensko nedokáže v rámci štátnych štruktúr zabezpečiť situáciu s ukrajinskými utečencami? Ako by reagovali poslanci v prípade, že by si na manažovanie krízovej situácie vybralo ministerstvo vnútra pod vedením Smeru súkromnú firmu? V akej hodnote sme zatiaľ poskytli pomoc Ukrajine? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s podpredsedom parlamentu Gáborom Grendelom (OĽaNO), členom výboru pre bezpečnosť, a podpredsedom výboru pre kontrolu činnosti SIS.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Grendel #Ide o pravdu