Vláda odklepla príspevky na utečencov. Za dospelého 7 eur na noc

Ubytovacie zariadenia môžu dostať na ubytovanie odídenca z Ukrajiny v súvislosti s vojnovým konfliktom príspevok 7,70 eura za jednu noc, príspevok 3,85 eura za jednu noc ubytovania odídenca dostanú, ak ide o fyzickú osobu, ktorá nedovŕšila vek 15 rokov.

30.03.2022 11:34 , aktualizované: 12:16
heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger
debata (50)

Vyplýva to z nariadenia z dielne Ministerstva dopravy a výstavby, ktoré v stredu schválila vláda.

„Vytvára sa právny rámec na riešenie vyhrotenej situácie spôsobenej inváziou ruských vojsk na Ukrajine a následný prílev cudzincov na územie Slovenskej republiky. Cieľom návrhu nariadenia vlády je zabezpečiť ochranu života a ľudskej dôstojnosti osôb hromadne utekajúcich pred vojnovým konfliktom na naše územie,“ uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe k schválenému nariadeniu.

Aký bude vplyv tohto nariadenia na štáty rozpočet, zatiaľ nie je jasné. „Vzhľadom na značnú neistotu (neznáma dĺžka trvania konfliktu, neznámy celkový počet utečencov, ktorí budú o dočasné útočisko a o ubytovanie žiadať v Slovenskej republike), nie je možné tieto požiadavky na rozpočet vyčísliť,“ dodal rezort.

Vzor zmluvy o poskytnutí príspevku za ubytovanie pre hotely a penzióny je zverejnený na webe ministerstva dopravy. Príspevok za ubytovanie sa bude podľa ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) poskytovať aj spätne od 26. februára a podľa schváleného nariadenia najdlhšie do 30. júna 2022. Nutnou podmienkou je, aby zariadenia ubytovali len odídencov so štatútom dočasného útočiska.

Ukrajina / Utečenci / Čítajte viac Poslanci schválili balík lex Ukrajina. Ako bude riešiť nápor utečencov?
50 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine