Súdna mapa stále mieša koaličné karty. Nikto sa nechce priznať, že ju brzdí

Súdna mapa a stavebný zákon trápia koalíciu už niekoľko mesiacov. Hlasovanie o nich zase posunuli.

30.03.2022 12:22 , aktualizované: 12:59
kolíková Foto: ,
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
debata (3)

Ešte minulý týždeň predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v relácii Ide o pravdu tvrdil, že koalícia je dohodnutá. Prejdú tak zákony podpredsedu vlády Štefana Hollého (Sme rodina), ako aj súdna mapa. Zdá sa však, že situácia sa mení zo dňa na deň.

VIDEO: Kolíková o súdnej mape.
Video

Nakoniec sa totiž oba návrhy zákonov presúvajú na aprílovú schôdzu. Súdna mapa je pritom míľnikom na čerpanie peňazí z plánu obnovy.

„My sme za nás našli zhodu s rezortom spravodlivosti už asi pred troma týždňami. Nestojí to na nás,“ vyhlásil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Tvrdí, že pre jeho hnutie bolo podstatné rozmiestnenie okresných súdov a súdne obvody, Sme rodina žiada, aby krajské súdy sídlili v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

„Čo sa týka mestského súdu v Bratislave, tam sme sa dohodli s ministerstvom, že v Bratislave budú fungovať viaceré špecializované súdy so zväčšeným súdnym obvodom. Budú to súdy napríklad pre trestnú, rodinnú alebo civilnú agendu,“ vysvetlil Krajniak.

VIDEO: Krajniak: Vláda nie je spolok kamarátov.

Video

Pripustil však, že koalícia ešte rokuje o zriadení krajského súdu v Žiline. Sme rodina podľa jeho slov nemá s takouto úpravou problém.

Koaliční poslanci sa nechceli priznať, ktorá z vládnych strán môže za to, že oba návrhy presunujú na schôdzu, ktorá sa začne až 26. apríla. Šéfka klubu SaS Anna Zemanová tvrdí, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) neúnavne o reforme súdov rokuje. Predpokladá, že okrem lídrov bude musieť ministerka zájsť aj za poslancami.

Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš tiež nechce hovoriť o detailoch reformy, o ktorých sa ešte rokuje. Už predtým však pripustil, že je problém s okresným súdmi na východe krajiny.

VIDEO: Boris Kollár v Ide o pravdu: Koalícia sa dohodla na súdnej mape aj stavebnom zákone. (24. 3. 2022)

Video

Kolíková tvrdí, že pri takejto veľkej reforme je dôležité, aby bola dohoda v rámci celej koalície. „Keďže k včerajšiemu dňu nebola (k utorku 29. marca, pozn. red., tak sa odsúva tento bod zatiaľ na ďalšiu schôdzu,“ povedala ministerka. Tiež nechcela spresniť, ktorá koaličná strana má s jej návrhom problém. „Myslím si, že k dohode dôjde,“ tvrdí Kolíková.

Zdôrazňuje, že návrh organizácie súdov sa týka celého Slovenska. „Reforma sa dotkne v nejakej miere každého súdu,“ pokračovala ministerka s tým, že už len to, že bude inak zorganizovaná súdna zostava v Bratislave a Košiciach bude dopad reorganizácie súdov obrovský. „Povedala by som, že odklad o nejaký týždeň nie je zásadná vec,“ myslí si Kolíková.

Priznala, že sa otvorila časť venovaná reorganizácii krajských súdov. „Musím si ujasniť, kde je zhoda a kde nie je. Musím ešte raz hovoriť s koaličným partnermi,“ dodala s tým, že v koalícii sa najviac diskutuje o odvolacej reforme, resp. o odvolacích súdoch.

„Úprimne: vidím v rámci všetkých debát, ktoré sú k súdnej mape dva roky, že veci, ktoré som hovorila pred dvoma rokmi, akoby teraz došlo k ich pochopeniu u koaličných partnerov. Z tohto pohľadu, keď sú tu zrazu otázky alebo uvedomie si kľúčových aspektov reformy, tak to považujem za dobrý signál. Čas, ktorý sme venovali reforme, bol potrebný. Nejaký ten týždeň naviac nepovažujem za problém,“ povedala ministerka.

Kolíkovej reforma naráža už od začiatku, ministerka návrh novej súdnej mapy musela niekoľko ráz prerábať. Nakoniec vo februári koaliční poslanci nepodporili zákony meniace sídla a odvody krajských súdov, ani vznik mestského súdu v Bratislave a mestského súdu v Košiciach.

Kolíková pritom vtedy vystúpila v pléne Národnej rady a doslova prosila o podporu reformných zákonov. Vtedy sa proti postavili poslanci z klubu Sme rodina.

Teraz Kolíková zrejme nenachádza podporu ani v hnutí OĽaNO. Kým vo februári Šipoš ministerke odkazoval, že by sa mala nad sebou zamyslieť, teraz hovorí, že sa bude ďalej rokovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Mária Kolíková #súdna mapa