Respirátory Slovákom zostávajú. Štát to zdôvodnil nízkou zaočkovanosťou

Povinnosť nosenia respirátorov v interiéri sa nateraz neruší. Ako uviedol na tlačovej besede epidemiológ Ministerstva zdravotníctva SR Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz, dôvodom je nízka zaočkovanosť proti COVID-19 treťou dávkou na Slovensku.

30.03.2022 16:53
debata (140)

V súčasnosti je takzvanou posilňujúcou booster dávkou zaočkovaných zhruba 30 percent Slovákov. „Respirátory sa nerušia, nie sme dostatočne zaočkovaní. Nechceme nikoho nútiť očkovať sa, ale každý si musí uvedomiť, že zdravie máme len jedno,“ povedal Pavelka.

Najbližšie by sa mohli zrušiť respirátory v exteriéri na hromadných podujatiach. Ako povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO), budúci týždeň o tom bude odborná diskusia.

„Zatiaľ sa neplánujeme venovať ďalším veciam. Ešte sme úplne nevyhrali a nie je potrebné všetko rušiť,“ konštatoval Lengavrský s tým, že vakcín máme na Slovensku stále dostatok.

Bulgaria Lowest Vaccination Rate Čítajte viac Najmenej zaočkovaný štát v EÚ Bulharsko ruší covidové opatrenia, vrátane rúšok

Ochorenie COVID-19 bude na Slovensku prítomné ešte veľmi dlho a vzhľadom na nízku úroveň podania tretej dávky na Slovensku je treba i naďalej dodržiavať obozretnosť. Po stredajšom rokovaní vlády o tom informovali predstavitelia Ministerstva zdravotníctva SR. Pokles prípadov je podľa kompetentných spôsobený najmä tým, že málo testujeme, mnohé nemocnice sú však stále preplnené a denne zomiera okolo 30 pacientov. Práve posilňujúca dávka pritom skoro úplne eliminuje riziko hospitalizácie.

Aktuálne môže byť podľa odhadov rezortu zdravotníctva nakazených 10 až 15 percent slovenskej populácie. Obrovským problém je najmä pozitivita PCR testov, keďže aktuálne je každý druhý takýto test pozitívny a dokonca sú na Slovensku okresy, kde sú pozitívne dva z troch vykonaných PCR testov. Akceptovaná hranica pozitivity je okolo 5 percent, Slovensko ju teda aktuálne prekračuje desaťnásobne.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #respirátor