Slovensko posiela domov 35 ruských diplomatov

Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie o 35 ľudí.

30.03.2022 17:25
veľvyslanectvo Ruskej federácie Foto: ,
debata (262)

Ako informovalo ministerstvo zahraničných vecí, predvolalo si v stredu veľvyslanca Ruskej federácie Igora Bratčikova. Ako ďalej spresňuje rezort, počas stretnutia mu „bola odovzdaná nóta, ktorou ho ministerstvo informovalo o rozhodnutí Slovenskej republiky na na základe článku 11 Viedenského dohovoru o diplomatických stykoch znížiť personál Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb a stanoviť tým maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na tejto diplomatickej misii“.

Ministerstvo ďalej uvádza, že tento krok je „nevyhnutnou reakciou na pokračovanie aktivít personálu ruského veľvyslanectva, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, záujmami Slovenskej republiky a snahou o rozvoj partnerských vzťahov s Ruskou federáciou“.

Ide o Pravdu, Gábor Grendel, Čítajte viac Grendel v Ide o pravdu: Únik videí s ruskými špiónmi je chyba

„V tejto súvislosti s poľutovaním konštatujeme, že po predchádzajúcich vyhosteniach ruských diplomatov v ostatných dvoch rokoch ruská diplomatická misia neprejavila záujem o korektné pôsobenie na našom území,“ pokračuje slovenské ministerstvo zahraničných vecí. Dodáva, takto sa uzatvára kapitola pôsobenia ruského veľvyslanectva, ktoré z pohľadu Slovenskej republiky nebolo v súlade s deklarovaným záujmom o partnerské vzťahy.

Slovensko vyhostilo troch ruských diplomatov 14. marca, keď polícia zadržala štyroch ľudí, medzi nimi aj bývalého prorektora vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši, ktorí mali vyzvedať pre ruskú stranu. Dvoch z nich aj obvinila z vyzvedačstva a práve bývalý prorektor Pavel B. je stíhaný väzobne. V reakcii na to tento týždeň Kremeľ vyhostil troch pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Moskve.

Michal Aláč Čítajte viac Šéf SIS Aláč o špionážnej afére: Bohuš M. nemal informácie, ktoré by mohli Rusov zaujímať

© Autorské práva vyhradené

262 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #vyhostenie ruských diplomatov #vyhostenie diplomatov