Plukovníka podozrivého zo špionáže pre Rusov prepustil súd na slobodu

Bývalý prorektor vojenskej akadémie ide z väzby von. Rozhodol o tom senát 2T Najvyššieho súdu na neverejnom zasadnutí. Pavel Bučka, ktorý je obvinený z vyzvedačstva pre ruskú stranu a prijímania úplatkov, sa totiž odvolal voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného.

31.03.2022 13:39
Pavel Bučka Foto: ,
Obvinený v kauze Kaťuša Pavel Bučka v sprievode príslušníka Národnej kriminálnej agentúry prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku 15. marca 2022.
debata (40)

Ten muža, ktorý mal s Rusmi spolupracovať od roku 2013, poslal do väzby 15. marca.

„Senát Najvyššieho súdu napadnuté uznesenie zrušil a obvineného prepustil z väzby na slobodu, nakoľko – prihliadajúc na obsah predloženého spisu a posudzujúc všetky zákonné podmienky – nezistil u obvineného dôvody väzby podľa § 71 ods. 1 písm. c) Trestného poriadku,“ informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

aláč Čítajte viac Exsiskár, zadržaný v prípade ruskej špionáže, nemal prístup k dôležitým informáciám

Polícia Bučku zadržala spolu s ďalšími troma mužmi počas akcií Kaťuša a Matrioška. Bučka mal byť už od roku 2013 napojený až na štyroch spravodajských dôstojníkov ruskej rozviedky GRU, ktorým rovnako za peniaze vynášal tajné informácie týkajúce sa aliancie NATO a Ozbrojených síl Slovenskej republiky. „Týmto prípadom, samozrejme, prikladáme mimoriadny dôraz aj kvôli tomu, že Ruská federácia kvalifikovala Slovensko ako nepriateľský štát. Z tohto dôvodu bude venovaná mimoriadna pozornosť týmto a ďalším prípadom, ktoré sa týkajú možných prípadov spolupráce našich občanov s ruskou vojenskou rozviedkou,“ zdôraznil po zadržaní a obvinení špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Polícia v súvislosti so zaisťovaním dôkazov vykonala päť domových prehliadok a sedem prehliadok iných priestorov v mestách Košice, Vranov nad Topľou, Ružomberok a Liptovský Hrádok. „V rámci týchto akcií boli zadržané štyri osoby, dve boli obvinené a jednu sme navrhli stíhať väzobne,“ uviedol vtedy dočasný policajný prezident Štefan Hamran.

lipšic, hamran Čítajte viac Špionáž pre Rusov robil poslanecký asistent, príslušník SIS či prorektor

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #špionáž #Najvyšší súd #Pavel Bučka