Slota do väzby nejde, dostane monitorovací náramok

Z korupcie obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján Slota bude stíhaný na slobode. Vo štvrtok o tom rozhodol senát Najvyššieho súdu.

31.03.2022 14:02 , aktualizované: 14:45
slota Foto: ,
Obvinený exprimátor Žiliny a bývalý šéf SNS Ján Slota po prepustení zo zadržania na slobodu v Pezinku 26. marca 2022.
debata (14)

Súd väzbu nahradil prijatím sľubu, že povedie riadny život a dodrží uložené nariadenia. Súd Slotovi uložil zákaz vycestovania do zahraničia, povinnosť zdržiavať sa doma a zákaz kontaktovať sa so svedkami a spoluobvineným.

Do 24 hodín mu tiež bude nainštalovaný monitorovací náramok. Slota nebol na verejnom zasadnutí prítomný. Jeho obhajca Roman Hriadel to vysvetlil zlým zdravotným stavom. Vinu odmieta. „Rozhodnutie súdu rešpektujeme, podľa nášho názoru dôvody väzby nie sú dané,“ reagoval obhajca s tým, že jeho klient bude dodržiavať povinnosti a obmedzenia, ktoré mu súd uložil.

Najvyšší súd v súlade s predchádzajúcim rozhodnutím Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) skonštatoval dôvody preventívnej väzby, ktorú nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka.

súd, Ján Slota Čítajte viac Prokurátor súd nepresvedčil, Slota do väzby nejde. Obvinený je z korupcie

„Vzhľadom na odstup času a vzhľadom na to, že už vyše roka beží trestné stíhanie, si myslíme, že mal vyšetrovateľ dostatok času, aby vypočul štyroch-piatich ľudí,“ povedal predseda senátu NS SR Peter Paluda hlavný dôvod, prečo nevzali obvineného do väzby. Senát zároveň potvrdil dôvodnosť trestného stíhania.

Úplatkom sa neštíti

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry charakterizoval Slotu ako osobu, „ktorá sa neštíti prostredníctvom úplatnej intervencie zabezpečovať veci nielen vo svoj prospech, ale aj v prospech iných“. Zdôrazňoval, že sa mal skutok stať v čase plynutia podmienečného odsúdenia obvineného v inej trestnej veci.

Sudca ŠTS v sobotu 26. marca prepustil Slotu na slobodu, keďže nezistil dôvod na kolúznu väzbu. Zároveň však obvinenému nariadil namiesto väzby dohľad probačného a mediačného úradníka pre hrozbu pokračovania v trestnej činnosti. Prokurátor podal proti rozhodnutiu sťažnosť.

Slotovi kladú orgány činné v trestnom konaní za vinu prijatie úplatku v roku 2018 pre sudcu Krajského súdu v Žiline Pavla P. a jeho následné odovzdanie vo výške 5-tisíc eur s cieľom ovplyvnenia rozhodnutia trestnej veci. Obvinený je teda za trestný čin prijímania úplatku v spolupáchateľstve.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Najvyšší súd #Ján Slota