Veľký zvrat: Pre poistencov štátu sa od 1. apríla nič nemení

Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP), ktorého členovia chceli od apríla vypovedať zmluvy štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), sa dohodli, že v najbližších dňoch dotiahnu zmluvné podmienky.

31.03.2022 15:29 , aktualizované: 16:27
VšZP Foto: ,
Vo VšZP sú poistené približne 3 milióny ľudí. Ilustračné foto.
debata (19)

VšZP garantuje úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti podľa doterajších zmluvných podmienok aj v ambulanciách členov ZAP počas celej doby prebiehajúcich rokovaní. Potvrdili to VšZP aj výkonná riaditeľka ZAP Naďa Trenčanská Bedušová.

„Pre poistencov VšZP sa ani od 1. apríla nič nemení. Z verejného zdravotného poistenia im je naďalej hradené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rozsahu a za podmienok ako doteraz,“ povedala manažérka oddelenia komunikácie poisťovne VšZP Eva Peterová. Riaditeľka ZAP zdôraznila, že k dohode pristúpili s ohľadom na pacientov. Rokovania budú pokračovať budúci týždeň.

ZAP pôvodne v stredu informoval, že pre chýbajúcu dohodu na podmienkach financovania zdravotnej starostlivosti budú ambulancie, ktoré zastupuje, poskytovať od 1. apríla poistencom VšZP len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

lekár, liek, pacient Čítajte viac Tri milióny ľudí majú u lekára platiť. Štát dáva na svojich poistencov menej ako Mexiko

Vedenie má dôveru Lengvarského

Vedenie VšZP má dôveru ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) a zmeny v tejto oblasti neplánuje, uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová na margo ministrovho stredajšieho stretnutia so šéfom VšZP Richardom Strapkom.

„Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa priebežne zaujíma o situáciu vo VšZP a s vedením poisťovne z pozície akcionára je v pravidelnom kontakte, rovnako tak včera absolvoval pracovné stretnutie s vedením poisťovne,“ uviedla hovorkyňa.

Ministerstvo podľa jej slov do zmluvných vzťahov medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti nezasahuje a nevstupuje ani do priebehu rokovaní. „Poisťovňa nás informovala, že robí všetko pre to, aby mali pacienti zabezpečenú zdravotnú starostlivosť, prioritou pre ministerstvo zdravotníctva je adekvátne poskytovanie zdravotnej starostlivosti a jej dostupnosť pre všetkých ľudí na Slovensku,“ doplnila.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #Zväz ambulantných poskytovateľov