Väčšina opýtaných si myslí, že Slováci nedokážu rozoznať pravdu od dezinformácie

Väčšina ľudí podľa prieskumu nedokáže rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie. Myslí si to 59,6 percenta opýtaných v prieskume agentúry AKO pre televíziu Joj, ktorý uskutočnili 8. až 11. marca na vzorke 1 000 respondentov.

31.03.2022 22:34
debata (79)

Celkovo 19,7 percenta respondentov uviedlo že väčšina ľudí na Slovensku „určite nedokáže“ rozoznať hoaxy od pravdy a 39,9 percenta skonštatovalo, že väčšina ľudí „skôr nedokáže“ rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie. Deväť percent opýtaných si myslí, že Slováci „určite dokážu“ identifikovať dezinformácie a 26 percent, že „skôr dokáže“. K otázke sa nevedelo alebo nechcelo vyjadriť 5,4 percenta respondentov.

V prieskume sa ľudí pýtali otázku: „Myslíte, že väčšina ľudí na Slovensku dokáže, aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine, rozoznať pravdivú informáciu od dezinformácie? Prečítam vám možnosti.“

Podľa prieskum najmä staršia generácia vo veku 66 a viac rokov verí, že Slováci dokážu identifikovať hoax, vyslovilo sa tak 44 percent opýtaných a 46 percent uviedlo, že to nedokážu. Skeptickejšia sú ľudia vo veku od 18 do 33 rokov. V tejto vekovej skupine si 33 percent opýtaných myslí, že Slováci dokážu rozpoznať klamlivú informáciu a až 59,6 percenta je presvedčených o opaku.

Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa, internet, informácie, hľadanie Čítajte aj Štát sa pustil do hoaxov. Blokovať weby, pokutovať sociálne siete či rovno zatvárať ľudí?

Najviac veria Slovákom v schopnosti rozlíšiť dezinformáciu od pravdivej informácie voliči strany Sloboda a Solidarita (dokáže 50 %, nedokáže 49 %). Nasledujú voliči hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (dokáže 49 %, nedokáže 47 %), hnutia Progresívne Slovensko (dokáže 44%, nedokáže 53 %), strany Hlas – sociálna demokracia (dokáže 40 %, nedokáže 54 %), strany Smer – sociálna demokracia (dokáže 35 %, nedokáže 61 %), Kresťanskodemo­kratického hnutia (dokáže 28 %, nedokáže 67 %), hnutia Republika (dokáže 27 %, nedokáže 69 %). Najmenej v schopnosť Slovákov rozlíšiť pravdu od hoaxu veria voliči hnutia Smer rodina. Len podľa 25 percent voličov tohto hnutia verí, že väčšina občanov Slovenska dokáže rozoznať pravdu od dezinformácie a nedokáže to 74 percent.

Najoptimistickejší sú obyvatelia Bratislavského kraja, v ktorom odpovedalo 47 percent, že väčšina dokáže rozpoznať hoax od pravdy. Najmenej optimistickí sú ľudia žijúci v Žilinskom kraji, kde si odpoveď „určite dokáže“ alebo „skôr dokáže“ vybralo 30 percent opýtaných.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #hoax #vojna na Ukrajine #dezinformácia