Putin chce hrať s Európou ruskú ruletu. Namiesto náboja plyn?

Donúti Sme rodina ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), aby odomkol trezor s peniazmi na pomoc chudobným? „Kollár bude ten, čo buchne po stole,“ povedal v podcaste Marián Repa.

02.04.2022 05:00
debata (252)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Bude Viktor Orbán pokračovať ako premiér maďarskej vlády po nedeľňajších voľbách? Prieskumy ukazujú minimálny rozdiel medzi Fideszom a zjednotenou opozíciou.

„Je takmer isté, že Orbán bude pokračovať,“ predpovedá v podcaste Počúvajte pravdu Andrej Matišák výsledok parlamentných volieb v Maďarsku.

V prospech dlhoročného šéfa maďarskej vlády sa priklonil aj Marián Repa: „Vojna na Ukrajine mu prišla ako dar z nebies, a opäť sa mohol dostať do pozície ochrancu Maďarov.“

Aký zmysel malo spojenie maďarskej opozície naprieč spektrom politických strán? Podľa Matišáka bolo zjednotenie krajnej pravice, liberálov a socialistov dobrá myšlienka, ale verejnosť sa obáva prílišnej rozdielnosti politických strán a ich nejednotnosti v budúcnosti.

Zatiaľ čo sa komentátori denníka Pravda zhodujú vo víťazovi maďarských volieb, rozdeľuje ich reakcia Európskej únie na snahy Kremľa zastaviť dodávky ruského plynu pre členské štáty. Matišák neskrýva presvedčenie, že únia zostane jednotná aj po nátlaku Rusov platiť za plyn rubľami.

„Je to jednoznačné vydieranie, ktoré má za cieľ rozhádať Európu,“ vysvetlil v podcaste. Je presvedčený, že členské štáty sa začnú okamžite pripravovať na situáciu bez ruského plynu, a budú úspešné.

Repa ale zastavenie dodávok plynu z Ruska nevylučuje, a predpovedá medzi členskými štátmi rozpor: „Nie som si istý, či Nemecko a Rakúsko nepodľahne tlaku Kremľa.“

Rozdielne názory majú obaja komentátori aj v tom, či k zastaveniu dodávok ruská strana reálne pristúpi. Repa si myslí, že Vladimír Putin dokáže prekročiť ďalšiu „červenú“ líniu, zatiaľ čo Matišák hovorí len o vydieraní a hrozbe únii.

Drastický nárast cien pohonných hmôt, ale aj potravín či energií vyzýva už niekoľko týždňov slovenskú vládu k zásahu. Nič sa nedeje, a niektoré skupiny obyvateľstva zostávajú zaseknuté v pasci najmä energetickej chudoby. Koalícia síce tvrdí, že situáciu rieši, ale zostáva pozadu oproti iným štátom únie, ktoré s pomocou neváhali.

Podľa komentátora denníka Pravda je rozhodnutie na pleciach ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). „On drží kľúče od trezoru,“ dodal. Situáciu môže vyriešiť postoj hnutia Sme rodina, ktoré má v rukách aj rezort sociálny vecí. „Oni budú tí, ktorí buchnú po stole,“ predpovedal Repa v podcaste.

Dokedy bude koalícia brániť ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO)? Zachránil premiér Eduard Heger (OĽaNO) koalíciu? Čo chýba predsedovi vlády? Je neutrálna Ukrajina kľúčom k zastaveniu vojny? Vypočujte si podcast Počúvajte pravdu s komentátormi denníka Pravda Mariánom Repom a Andrejom Matišákom.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu