Týždeň s počasím bude bláznivý. Prídu aj dvadsiatky, potom prudký pokles

Ak aprílové počasie, tak bláznivé. Po mrazivých dňoch sa výrazne oteplí, ale koncom týždňa zase hrozí, že sa vráti zima aj so snehom.

04.04.2022 00:00

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorologičkou Miriam Jarošovou na nový aprílový týždeň.

Video

Príjemné jarné dni vystriedal ľadový víkend. Okrem studeného vetra prišli aj nočné mrazy, dážď a sneženie. Dlhotrvajúci slnečný svit spôsobil, že marec bol pocitovo veľmi príjemný. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi však prekvapujúco nevychádza ako najteplejší. „Najmä na Záhorí, konkrétne v Kuchyni na letisku, sa v zimných mesiacoch otepľovalo,“ hovorí klimatológ zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško.

Objasnil, že priemerná mesačná hodnota v decembri bola na tamojšej meteorologickej stanici +1,7, v januári +1,9 a vo februári +4,8 stupňa. Do 30. marca dosiahlo toto číslo rovné +4 stupne. „Človek očakáva, že prvý jarný mesiac bude teplejší ako posledný zimný. Marec mal však veľa dní s mrazom, keď hodnoty stúpali len okolo poludnia a popoludnia, pričom po západe slnka sa hneď výrazne ochladilo,“ zdôvodnil nezvyčajný vývoj.

Ideálny jarný scenár prerušil v prvej polovici uplynulého týždňa dážď. Niekde sa „ohlásil“ už v utorok, inde prišiel zo stredy na štvrtok. V Telgárte napríklad napršalo 4,3 mm zrážok, no vo vysokohorských polohách snežilo. Na Chopku aj Lomnickom štíte pribudlo 12 cm bielej periny. Celkovo jej tam mali vo štvrtok ráno podstatne viac – v prvom prípade 190 a v druhom 222 cm. Štrbské Pleso hlásilo 59 a Tatranská Javorina 7 cm snehu. Oravská Lesná zaznamenala od začiatku zimy prvýkrát len nesúvislú pokrývku.

Stabilné slnečné počasie teda vystriedali v ostatných marcových dňoch mraky a dážď. Teploty tiež mierne klesli, no začiatkom apríla sa ochladilo sa ešte viac. Najvýraznejšie to bolo cítiť cez víkend. Deficit zrážok, ktorý sa tu v uplynulých týždňoch vytvoril, sa podľa Faška zmiernil.

Na rozhraní týždňov sa zmenšila oblačnosť a v noci na pondelok dosť prituhlo. Na miestach, kde napríklad kvitnú marhule, treba myslieť na ich ochranu.

V utorok sa začne mierne otepľovať. Hodnoty sa niekde začnú blížiť k +14 stupňom. Pri výdatných zrážkach a topiacom sa snehu môžu byť zaznamenané, napríklad na Horehroní, vyššie prietoky a vodné stavy. Návrat k príjemným slnečným dňom sa však zatiaľ nedostaví. „Tlakové níže počas prvej aprílovej dekády neustúpia. Takzvaný bláznivý mesiac je teda svojmu prívlastku verný,“ doplnil s úsmevom klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #počasie