Kauza Pčolinský: Prokurátori sa navzájom obviňujú pre Makóa a Beňu

Vzťahy medzi Generálnou prokuratúrou a Úradom špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nie sú práve srdečné. Prokurátori zo špeciálu sa opäť zastali vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry a tvrdia, že Generálna prokuratúra mení doterajšiu prax a v kauze Pčolinský až príliš tlačí. Obhajca jedného z obvinených Peter Kubina zasa vyhlásil, že policajti s prokurátorom čakali na vhodného sudcu. A nakoniec sa ohlásila aj Krajská prokuratúra.

04.04.2022 13:13 , aktualizované: 16:12
Specialny sud, prokuratura, tresny cin Foto: ,
Ilustračná snímka
debata (37)

V sobotu dopoludnia bratislavská polícia zadržala Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu. Teda bývalého šéfa kriminálky finančnej správy a bývalého námestníka riaditeľa SIS. Oboch spolu s krajskou prokuratúrou viní z krivého svedectva a krivej výpovede. Obaja sa jej mali dopustiť práve v kauze Pčolinský. V pondelok prokurátor podal žiadosť o ich väzobné stíhanie.

Makó a Beňa podľa doterajších výpovedí usvedčujú bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, že mal zobrať úplatok za to, že sa SIS „prestane venovať“ aktivitám konkurzného právnika Zoroslava Kollára. Kollár s Pčolinským už boli v tejto veci obvinený, obvinenie vlani v auguste zrušila Generálna prokuratúra. Od februára tohto roka sú obvinení opäť.

Prokurátori z ÚŠP tvrdia, že Generálna prokuratúra v kauze bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského postupovala „radikálne“ inak ako v dovtedajšej praxi, ba priam „doslova revolučne“. O zrušení obvinenia vlani v auguste rozhodoval námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Svoje stanovisko zverejnili na sociálnej sieti.

Z rozhodovania sa vylúčil generálny prokurátor Maroš Žilinka a podľa ÚŠP nemal teda rozhodovať Kandera, ale vtedajšia prvá námestníčka.

„Námestník generálneho prokurátora SR postupom podľa § 363 Trestného poriadku dňa 31.08.2021 zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania, právoplatné od 11.01.2021, t.j. po takmer ôsmich mesiacoch, hoci zákon pripúšťa zrušiť nezákonné rozhodnutie týmto postupom najneskôr do šiestich mesiacov od jeho právoplatnosti,“ poukazujú prokurátori ÚŠP.

Sumarizujú, že Pčolinský bol opätovne obvinený 3. februára 2022, uznesenie o vznesení obvinenia sa stalo právoplatným 23. februára. „Lehota na zrušenie tohto obvinenia (ak platí, že je šesťmesačná), plynie pre GP do 23. augusta 2022,“ vyrátali.

Prokurátori podotýkajú, že prokurátor GP by mal dozorovému prokurátorovi určiť lehotu na predloženie spisov spravidla tak, aby mal sám približne polovicu zo zostávajúcej šesťmesačnej lehoty. „V tomto konkrétnom prípade prokurátorka GP určila lehotu na predloženie spisu so stanoviskom na 1 týždeň, v praxi, po odpočítaní času na expedovanie a poštovú prepravu tri pracovné dni, teda požiadala o okamžité predloženie spisu (aby tak mala spis päť mesiacov pred tým, ako jej skončí lehota na preskúmanie),“ sťažuje sa ÚŠP.

„Od nápadu veci na GP jeden krát predloženie veci urgovala vybavujúca prokurátorka a hneď trikrát 1. námestník generálneho prokurátora (bývalý námestník generálneho prokurátora, rozhodujúci aj v prvom prípade). Predloženie spisu tak prakticky urguje GP každý týždeň, napriek racionálnym a zákonným dôvodom, ktorými ÚŠP aktuálne nepredloženie odôvodňuje. Pri poslednej urgencii 1. námestník generálneho prokurátora SR dokonca zrušil aj naposledy určenú lehotu (5. 4. 2022) a uložil ÚŠP pokyn na okamžité predloženie spisu. Pri prvom telefonickom urgovaní predloženia spisu dňa 15. 3. 2022 1. námestník generálneho prokurátora doslova uviedol, že si uvedomuje, že prvá lehota na predloženie spisu stanovená vybavujúcou prokurátorkou je šibeničná, ale ‚obhajoba nalieha, aby sa rozhodlo čo najskôr a dokonca predložila vlastnú kópiu vyšetrovacieho spisu, ale na základe takejto kópie sa v žiadnom prípade návrh nedá vybavovať, preto je potrebné čo najskôr predložiť vyšetrovací spis zo strany ÚŠP‘,“ objasňujú prokurátori.

Ľudovít Makó Čítajte viac Makóovi a Beňovi navrhujú väzobné stíhanie, verdikt v pondelok nepadol

Podľa prokurátorov ÚŠP „už viac ako jeden rok čelí permanentne rôznym účelovým, zavádzajúcim a z kontextu vytrhnutým tvrdeniam“. „Tieto tvrdenia nemajú žiaden reálny základ, sú nepravdivé, prekrútené, pospájané do rôznych konštrukcií, ktoré však vzájomne nesúvisia, kde zámerom je vytvoriť absolútny zmätok a navodiť stav „pochybností“ o trestných stíhaniach, ktoré vedú k najvyšším poschodiam našej spoločnosti,“ reagujú prokurátori na obvinenia o manipulovaní vyšetrovaní.

A poukazujú, že v trestných veciach, ktoré od jesene 2020 vyšetrovala NAKA a dozorovali prokurátori ÚŠP, padlo doposiaľ 9 právoplatných rozsudkov, ktoré sa týkali prípadov, ktoré vyšetrovali pracovné skupiyn Očistec a Fénix, pričom odsúdených bolo 11 ľudí. Bolo vydaných ďalších 5 právoplatných rozsudkov, ktoré sa týkali korupcie na súdoch v obvode Krajského súdu v Žiline (celkovo bolo odsúdených 8 osôb). Právoplatné sú už aj rozsudky vo vzťahu k 8 osobám, ktoré mali patriť do skupiny tzv. takáčovcov. Ďalšie dva rozsudky Špecializovaného trestného súdu, ktoré sa týkajú korupčných deliktov na prokuratúre a v polícii, pričom obom obvineným boli uložené dlhotrvajúce tresty odňatia slobody, zatiaľ nie sú právoplatné.

„Počas vyšetrovania týchto trestných prípadov boli v prípade väzobne stíhaných obvinených osôb vydané desiatky rozhodnutí o väzbe (a to na úrovni Špecializovaného trestného súdu, Najvyššieho súd SR, ale aj Ústavného súdu SR), pritom ani v jednom z týchto rozhodnutí sa neuvádza, že počas vyšetrovania dochádza k manipulácii dokazovania. Dokonca ani v jednom z týchto rozhodnutí nebolo konštatovaná ani len dôvodnosť podozrenia z takejto manipulácie,“ konštatujú prokurátori.

Dodávajú, že v doterajších rozhodnutiach súdov „boli aj výpovede tzv. spolupracujúcich osôb vyhodnotené ako vierohodné, autentické, v ktorých neboli zachytené žiadne prvky klamstva, alebo fabulácie“.

Vladimír Pčolinský Čítajte viac Až 78 strán o nezákonnostiach. Generálna prokuratúra zmietla pri Pčolinskom prácu špeciálnej

Vlani v júni Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra zaistil celý originál vyšetrovacieho spisu viacerých káuz. „Do dnešného dňa nebola žiadna manipulácia v týchto vyšetrovaniach zistená,“ podotýkajú prokurátori.

„Žiadne vyšetrovanie vedené Úradom inšpekčnej služby, v rámci ktorých padli pomerne sporné obvinenia (najmä z pohľadu, či ide vôbec o trestné činy), sa absolútne netýkajú prípadov, ktoré boli vyšetrované v rámci predmetných pracovných skupín NAKA od októbra 2020. Tu možno doplniť, že trestné stíhanie vyšetrovateľov NAKA označil krajský súd za absolútne nedôvodné a nezákonné,“ píšu prokurátori ÚŠP ďalej s tým, že „existuje aj viacero súdnych rozhodnutí (týkajúce sa káuz ÚŠP), ktoré poukazujú na účelovosť postupov práve na strane Úradu inšpekčnej služby, vo veciach pod dozorom Krajskej prokuratúry Bratislava, kde ich hlavnou úlohou bolo vyšetrovanie údajnej protiprávnej činnosti dotknutých pracovných skupín NAKA“.

Na margo zriadenia vyšetrovacieho tímu policajnej inšpekcie Oblúk prokurátori hovoria o „antitíme“, ktorého úlohou „bolo za súčasného nasadenia mimoriadnych síl a prostriedkov, v kooperácii so spravodajskou službou, identifikovať nezákonnosti počas iných vyšetrovaní“.

Prokurátori pripomínajú, že Oblúk zriadil bývalý riaditeľ, ktorý je už právoplatne odsúdený pre korupčnú trestnú činnosť. Na mysli majú Adriána Szabóa, ktorý pre korupciu dostal podmienečný trest. „Spúšťačom odhaľovania celej tejto údajnej trestnej činnosti boli údaje od bývalého príslušníka NAKA, ktorý je dnes dlhodobo na úteku a medzičasom na neho bola podaná obžaloba pre opakovanú trestnú činnosť, ktorej sa mal dopúšťať počas svojho relatívne krátkeho pôsobenia v tomto elitnom policajnom útvare,“ podotýka ÚŠP s odkazom na Jána Kaľavského, bývalého šéfa operatívcov NAKA, ktorý je na úteku od minulej jesene.

Za jediný úspech tímu Oblúk pokladajú prokuratúry odsúdenie Csabu Dömötöra, ktorý „však nepotvrdil žiadnu manipuláciu zo strany OČTK a súčasne sa žiada dodať, že v konkrétnej trestnej veci vedenej na ÚŠP bolo zistené, že táto osoba (C. D.) nerozumela podstate svojho protiprávneho konania“.

„Pokiaľ ide o zrejmú neštandardnú činnosť pri riešení týchto trestných káuz, tak táto sa skutočne vyskytla, avšak nie na strane ÚŠP, ale najmä v postupoch Generálnej prokuratúry SR,“ tvrdí Úrad špeciálnej prokuratúry.

Pod stanovisko sa podpísali prokurátori Bohdan Čelovský, Oliver Janíček, Peter Jenčík, Vladimír Kuruc, Daniel Lipšic, Ladislav Masár a Ondrej Repa.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #NAKA #Úrad špeciálnej prokuratúry #ÚŠP #Vladimír Pčolinský