Kotleba dostal za šeky podmienku. Weisenbacher: Výsmech spravodlivosti

Najvyšší súd rozhodol, že predseda ĽS NS Marian Kotleba je vinný z prezentácie extrémizmu, keď odovzdával šeky s neonacistickou symbolikou. Najvyšší súd mu za to uložil šesťmesačnú podmienku. Kotleba tak príde o mandát poslanca Národnej rady.

05.04.2022 09:00 , aktualizované: 18:27
Predseda ĽSNS Marian Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba
debata (561)

Na zasadnutie súdu do Justičného paláca Kotleba v utorok neprišiel. Ako oznámil ešte v pondelok na sociálnej sieti, súd požiadal o ospravedlnenie, nakoľko sa zúčastniť nemôže z vážnych osobných dôvodov, ktoré nechcel špecifikovať. V utorok na súde vyšlo najavo, že sa ospravedlnil tým, že sa musí starať o chorého syna, keďže jeho manželka sa dlhodobo nachádza v zahraničí.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Súd zároveň požiadal o odročenie zasadnutia. „Najvyšší súd som písomne požiadal o dve veci: aby ma zo zajtrajšieho pojednávania zo závažných zákonných dôvodov ospravedlnil a aby sa pojednávalo v mojej prítomnosti, pretože som pripravený obhajovať sa a som pripravený sa pri vynášaní rozsudku, nech bude akýkoľvek, pozrieť sudcom z očí do očí,“ napísal Kotleba na svojom profile deň pred zasadnutím Najvyššieho súdu.

zväčšiť Obhajcovia zľava Tomáš Rosina a Peter Kupka... Foto: Robert Hüttner, Pravda
rosina kupka kotleba šeky Obhajcovia zľava Tomáš Rosina a Peter Kupka počas odvolacieho procesu v kauze šekov s Marianom Kotlebom na Najvyššom súde SR v Bratislave 5. apríla 2022.

Prokurátor Tomáš Honza ospravedlnenie označil za nedostatočne hodnoverné. „Z potvrdenia lekára nie je zrejmé o aké ochorenie ošetrovanie osoby sa jedná a navrhujem, aby nebolo zasadnutie odročené,“ uviedol prokurátor.

VIDEO: Prokurátor Honz aj o možnosti rozpustenia strany
Video

Kotlebov advokát Tomáš Rosina trvá na tom, že ospravedlnenie je riadne podložené lekárskou správou a nie je ho možné spochybňovať. Požiadal preto súd, aby v zasadnutí nepokračoval. Súd tak po 20 minútach zasadnutie senátu prerušil za účelom porady senátu.

Senát Najvyššieho súdu po krátkej pauze vyhlásil, že verejné zasadnutie sa vykoná aj v neprítomnosti obžalovaného. Ospravedlnenie nie je riadne a dostatočne dôveryhodné. Obžalovaný nemal snahu zabezpečiť si opatrovanie, vyhlásil súd.

Kotleba: Cieľom bolo zbaviť ma mandátu

Cieľom súdneho procesu v kauze šekov bolo podľa šéfa ĽSNS Kotlebu zbaviť ho poslaneckého mandátu. Úloha systému bola splnená, reagoval na utorkové rozhodnutie NS SR.

„Máme tu rozsudok v mene Slovenskej republiky. Za pomoc chudobným rodinám 18-mesačná podmienka. V skutočnosti však je trest úplne iný – strata mandátu poslanca Národnej rady SR,“ komentoval Kotleba s tým, že o to celý čas išlo. Avizoval tiež komplexné zhodnotenie svojho prípadu v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

561 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #ĽSNS #1488 #kontroverzné šeky