Jednorazový príspevok pre azylantov sa zvýši na trojnásobok životného minima

Jednorazový príspevok pre azylantov sa zvýši z 1,5-násobku na trojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu. Príspevok v rovnakej výške dostane aj cudzinec, ktorému sa poskytla doplnková ochrana.

05.04.2022 12:21
utečenci z Ukrajiny, Oddelenie cudzineckej... Foto: , ,
Odídenci z Ukrajiny na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave
debata (36)

Počíta s tým vládna novela zákona o azyle, ktorú 17. marca schválil parlament a dnes ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Zavedie sa aj poskytovanie nového príspevku pre azylantov a cudzincov, ktorým sa poskytla doplnková ochrana, a to integračného príspevku. Bude sa poskytovať vo výške 1,75-násobku sumy životného minima s tým, že sa budú spoločne posudzovať rodinní príslušníci žijúci v spoločnej domácnosti. Príspevok sa bude poskytovať počas šiestich mesiacov.

Sociálne a psychologické poradenstvo a kurz kultúrnej orientácie zabezpečí podľa schváleného návrhu rezort vnútra aj pre žiadateľov o udelenie azylu na základe ich individuálnych potrieb. Ministerstvo tiež navrhlo skrátiť lehotu brániacu v prístupe na trh práce pre žiadateľov o udelenie azylu zo súčasných deväť mesiacov od začatia konania na šesť mesiacov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #utečenci z Ukrajiny