Žilinka označil stanovisko špeciálnych prokurátorov za zákerný útok

Je absurdné, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) reaguje na rôzne tvrdenia a útoky obvinených, podozrivých, obhajcov a niektorých verejne činných osôb tým, že útočí na generálnu prokuratúru a vedúcich predstaviteľov Generálnej prokuratúry SR (GP SR). Na tlačovej besede to vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

05.04.2022 12:40 , aktualizované: 13:32
GP kandera žilinka sedlák skladan Foto:
debata (51)
VIDEO: Žilinka: Nepopisoval by som to ako vojnu v prokuratúre
Video

Reagoval tým na stanovisko skupiny prokurátorov ÚŠP z pondelka 4. apríla k údajným manipuláciám v trestnom konaní.

„Tento útok považujem za absolútne zákerný, nepodložený a nebola k tomu žiadna zámienka z našej strany, miestami až osobný. Tento zákerný útok nemá nič spoločné s profesionalitou prokurátora a so zdržanlivosťou prokurátora,“ vyhlásil Žilinka.

Prokurátori ÚŠP poukázali napríklad na prípad bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Podľa nich sa postup GP SR pri rozhodovaní o návrhu na postup podľa paragrafu 363 Trestného poriadku vo viacerých ohľadoch radikálne vymyká doterajšej dlhodobej praxi.

Generálny prokurátor dnes zdôraznil, že v trestných veciach bývalého riaditeľa SIS nikdy nekonal, nekoná a nebude konať. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic by mal podľa šéfa generálnej prokuratúry vážiť slová, ktoré verejne prezentuje, lebo nepoužíva slovník prokurátora. „Prokurátori generálnej prokuratúry vykonávajú svoje právomoci v súlade so zákonom,“ tvrdil Žilinka.

Položil si otázku, ako mohol vyhlásenie prokurátorov ÚŠP podpísať špeciálny prokurátor Lipšic, ak je vylúčený z konania týkajúceho sa Vladimíra Pčolinského. Ten je opätovne obvinený od začiatku februára tohto roka. Generálna prokuratúra požiadala ÚŠP o čo najskoršie predloženie spisu Pčolinského. Prokurátori ÚŠP to označili za neštandardné.

Specialny sud, prokuratura, tresny cin Čítajte viac Kauza Pčolinský: Prokurátori sa navzájom obviňujú pre Makóa a Beňu

Prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera na tlačovke uviedol, že za celú dobu existencie prokuratúry, ak nadriadený požiada o predloženie spisového materiálu, ešte sa nestalo, že by spis nepredložil. Na otázku, či umožní, aby o vine alebo nevine Vladimíra Pčolinského rozhodol súd, Kandera uviedol, že sa mu podsúva, ako keby túto vec mienil zrušiť a na položenú otázku odpovedať nevie. Keď bude k dispozícii spisový materiál, pripravia sa podklady a „uvidíme, aké rozhodnutie bude zákonné“.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Maroš Žilinka #Úrad špeciálnej prokuratúry #GP