Heger sa stretol so Zelenským: Ďakujem, Slováci, odkázal ukrajinský prezident

Premiér Eduard Heger, ktorý je spolu s delegáciou na čele s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, sa stretol v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

08.04.2022 09:31 , aktualizované: 22:19
heger, zelenskyj Foto:
Eduard Heger a Volodymyr Zelenskyj počas stretnutia v Kyjeve v piatok 8. apríla 2022.
debata (466)

Šéf slovenskej vlády na facebooku napísal, že Zelenský v rozhovore poďakoval Slovensku za podporu jeho krajiny vo vojne s Ruskom. Heger tiež uviedol, že Ukrajina patrí do Európskej únie. „Chcem odkázať všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám, že sme veľmi vďační, že bojujete aj za nás a za naše hodnoty. Bojujete za slobodu a demokraciu, ktorú aj my vyznávame. Aj my sme žili dlhé roky v režime pod Sovietskym zväzom a o to viac si vážime slobodu, ktorú dnes máme a za ktorú vy dnes bojujete,“ uviedol Heger po boku ukrajinského prezidenta.

Eduard Heger ďalej vyhlásil, že Ukrajina má právo získať štatút kandidátskej krajiny.

zelenskyj, leyenová Čítajte viac Únia ponúka Ukrajine zrýchlený proces integrácie

„Veríme, že s našou pomocou Ukrajina zvíťazí nad ruským agresorom, vyženie tohto agresora zo svojho územia a bude môcť rýchlo obnoviť svoju krajinu aj za pomoci Slovenska a ďalších krajín a bude sa môcť stať členom Európskej únie,“ dodal slovenský premiér.

„Slovensko podporuje Ukrajinu nielen slovami, ale aj skutočnými krokmi. Som vďačný predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a celému slovenskému ľudu za nevyhnutnú vojenskú pomoc, ako aj srdečné prijatie našich ľudí,“ uviedol Zelenskyj.

Heger už skôr informoval aj o stretnutí s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhalom. „Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa mi pri stretnutí poďakoval za našu pomoc a za poskytnutie EÚ perspektívy, ktorá im dáva silu bojovať,“ napísal slovenský premiér na sociálnej sieti Instagram.

Podľa Šmyhaľa stretnutiu dominovala téma koordinovaných krokov s cieľom zvýšiť sankcie voči Rusku.

„Je potrebné pripraviť Rusko o možnosť prispôsobiť sa a upraviť dodávky sankcionovaného tovaru cez iné krajiny. Rokovali sme aj o humanitárnej pomoci a podpore Ukrajiny na jej ceste k vstupu do EÚ,“ uviedol Šmyhaľ na Telegrame po rokovaní s predsedom vlády SR.

Najefektívnejšie zbrane v ukrajinskej vojne

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Heger takisto navštívil mesto Buča pri Kyjeve, kde po stiahnutí sa ruských okupačných jednotiek boli nájdené telá zavraždených civilistov. Premiér v tejto súvislosti víta iniciatívu predsedníčky EK, ktorá chce vytvoriť európske vyšetrovacie tímy. TASR o tom informovala na základe jeho príspevku na sociálnej sieti.

Podľa premiéra Hegera je Buča pomníkom ruského barbarstva a šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi „nesmieme dovoliť“ pokračovať v jeho vojnových zločinoch páchaných voči ukrajinskému ľudu.

„Dnes som navštívil mesto Buča, ktoré leží len pár desiatok kilometrov od Kyjeva. Ruská armáda ho okupovala približne mesiac a po jeho oslobodení sa celý svet dozvedel desivé fakty o ruskej agresii. Zdevastované mesto a desiatky mŕtvych civilistov, ktorí boli zavraždení krutým spôsobom. Videl som aj masové hroby a vôbec nebudem preháňať, ak poviem, že tento pohľad mnou hlboko otriasol,“ napísal Heger na sociálnej sieti.

Eduard Heger dodal, že vojnové zločiny musia byť spravodlivo potrestané a Slovensko prispeje k tomu, aby sa všetky „vojnové zverstvá“ vyšetrili.

Šéfka EK: Buča ukazuje krutú tvár ruskej armády

Ursula von der Leyenová po návšteve Buče uviedla, že smrť civilistov v tomto meste ukázala krutú tvár armády ruského prezidenta Putina. „Stalo sa nemysliteľné. Videli sme krutú tvár Putinovej armády. Videli sme ľahkomyseľnosť a chladnokrvnosť,“ povedala von der Leyenová novinárom v Buči.

„Celý svet smúti s obyvateľmi Buče. Oni sú tí, ktorí bránia hranice Európy, bránia ľudskosť a bránia demokraciu. Preto sme v tomto dôležitom boji s nimi,“ dodala šéfka EK.

Konkrétny návrh pomoci

„S Ursulou von der Leyenovou som už pricestoval na Ukrajinu. Na stretnutie s (ukrajinským) prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom vlády Denysom Šmyhalom prichádzam s konkrétnym návrhom pomoci pre Ukrajinu,“ napísal Heger ešte pred návštevou na Facebooku.

Slovenský premiér ďalej špecifikoval, že konkrétny návrh pomoci sa má týkať získania perspektívy v súvislosti so vstupom Ukrajiny do Európskej únie, ako i možností prepravy obilnín do sveta, „keďže Ukrajina je jedným z najväčších exportérov a prístavy jej zablokovalo Rusko“. Heger plánuje okrem toho navrhnúť i zvýšenie využívania slovenského centra humanitárnej pomoci.

VIDEO: Eduard Heger na Ukrajine.
Video

Delegácia na čele s predsedníčkou Európskej komisie odcestovala na Ukrajinu vlakom v noci na piatok z poľského mesta Przemyśl, ktoré sa nachádza iba 13 kilometrov od ukrajinskej hranice. „Teším sa na Ukrajinu,“ napísala von der Leyenová v príspevku na sociálnej sieti Twitter, kde zverejnila i fotografiu, na ktorej kráča vedľa vlaku a po jej boku stojí i premiér Heger.

466 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger