Pokračovanie článku: Heger sa stretol so Zelenským: Ďakujem, Slováci, odkázal ukrajinský prezident

Šéfka EK je prvou vrcholovou političkou, ktorá navštívi Ukrajinu, odkedy na verejnosť minulý víkend prenikli správy o zabíjaní civilistov na kyjevskom predmestí Buča. Minulý týždeň v piatok navštívila Ukrajinu predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá v Kyjeve deklarovala ochotu EÚ pomôcť pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie.

O detailoch výpravy, naplánovaných stretnutiach, samotnej ceste a jej spôsobe politici vopred neinformovali.

Ukázalo sa, že bezpečnostný analytik a bývalý náčelnik českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa nemýlil, keď vo štvrtok pre Pravdu odhadoval, že politici pocestujú vlakom.

„Určite nepôjdu autom. Neviem, aká je presne situácia s leteckou dopravou, no vlakom to je najbezpečnejšie,“ ozrejmil Šándor.

Útok na delegáciu by podľa neho Európu k vojenskému konfliktu nepochybne priblížil. Podotkol, že hoci nejde o útok na územie členských štátov, ide o útok na ich predstaviteľov a podľa Šándora by išlo o prvý krok k tretej svetovej vojne.

Šándor scenár, keď by ruská strana zaútočila na delegáciu Európskej únie, považuje za vysoko nepravdepodobný. „Nič by tým nezískali a stratili by tým všetko,“ zdôraznil Šándor. Rusi podľa neho dobre vedia, kde prezident Zelenskyj je a „nechcú ho zabiť a nechcú zlikvidovať ani von der Leyenovú“.

466 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Eduard Heger