Slovenský systém S-300 je na Ukrajine. Heger: Darovali sme ho

Slovensko poslalo na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany S-300. Na budúci týždeň príde náhrada - štvrtá batéria systému Patriot. Dve batérie prišli z Nemecka, jedna z Holandska, štvrtá batéria príde zo Spojených štátov. Smer chce v reakcii odvolať celú vládu Eduarda Hegera.

08.04.2022 12:50 , aktualizované: 14:36
Protiraketový systém S-300, S300, 300 Foto:
Protiraketový systém S-300
debata (1635)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pritom celý mesiac zdôrazňoval, že bez adekvátnej náhrady tieto systémy Slovensko neopustia. Rusko vopred varovalo, že poskytnutie systémov protivzdušnej obrany Ukrajine by malo nebezpečné následky.

VIDEO: Systém S-300 sme Ukrajine darovali.

Video

Podľa premiéra „ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým SR, ako krajina, ktorá podporuje mier, slobodu a ochranu ľudských práv, poskytuje pomoc vo forme čisto obranného systému Ukrajine a jej nevinným občanom, pričom veríme, že tento systém pomôže zachrániť čo najviac nevinných Ukrajincov pred ďalšou agresiou Putinovho režimu.Darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Rovnako ubezpečujem, že obranyschopnosť Slovenskej republiky je naďalej zabezpečená a v najbližších dňoch bude posilnená dodatočným systémom protiraketovej obrany zo strany našich spojencov,“ uviedol na sociálnej sieti.

V piatok popoludní minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že Slovensko už našlo adekvátnu náhradu za systém S-300. „Na žiadosť Ukrajiny a po zabezpečení ďalšieho špičkového systému Patriot, ktorý príde na Slovensko v priebehu budúceho týždňa, sme dosluhujúci systém S-300 dopravili bezpečne na Ukrajinu,“ napísal Naď na sociálnej sieti.

Podľa neho má Ukrajina plné právo dostávať takúto podporu v zmysle článku 51 Charty OSN, ktorá hovorí o pomoci pri výkone sebaobrany.

„Ide o zodpovedné rozhodnutie, ktorým podporujeme mier, slobodu a ochranu ľudských práv. Nevinní Ukrajinci sú odhodlaným národom, ktorí chcú brániť svoju vlasť a za pomoci obranných prvkov, akým je systém S-300, zachránime stovky ľudských životov,“ zdôraznil Naď.

VIDEO: Takto išiel systém S-300 na Ukrajinu.
Video

„Darovanie systému neznamená, že sa Slovenská republika stala súčasťou konfliktu, kto to tvrdí, klame,“ pokračuje Naď.

Na budúci týždeň má na Slovensko prísť štvrtá batéria systému Patriot. Dve batérie poskytli Nemci a jednu Holanďania. „Túto štvrtú poskytnú naši americkí spojenci,“ spresnil minister obrany.

Objasňuje, že batérie budú postupne rozmiestnené tak, aby pokryli územie Slovenska. „Budú tu dovtedy, kým to bude potrebné. Štyri batérie špičkového systému Patriot v najmodernejšej verzii PAC 3 poskytujú neporovnateľne vyšší obranný potenciál ako jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987. Ide teda o jednoznačné posilnenie obrany Slovenska,“ dodal Naď.

Najefektívnejšie zbrane v ukrajinskej vojne

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Smer chce odvolať vládu

Správu o presune systému čiastočne potvrdil aj líder opozície Robert Fico (Smer). Na svojom oficiálnom profile ešte vo štvrtok večer napísal, že celý deň dostáva informácie z hraníc s Ukrajinou o manévroch s vojenskou technikou. „Máme vážne obavy, že Heger chce v Kyjeve oznámiť slovenský dar Ukrajine – S-300. To by bolo čisté šialenstvo. Nielenže by sme sa zbavili multimiliónového systému ochrany, ktorý je lepší ako americký Patriot. Ale by sme sa viac a viac v mene amerických záujmov zapojili do vojny na Ukrajine, s ktorou nič nemáme,“ varoval.

VIDEO: Robert Fico zverejnil na svojom facebookovom profile, zábery z naloženého nákladného vlaku, kde by mohol byť slovenský protiraketový systém S-300 pripravený na transport.

Video

Ešte pred dvoma týždňami pritom systém S-300 presúvali zo stredného na východné Slovensko. Aj minister Naď vtedy potvrdil, že v pondelok 28. marca vo večerných hodinách smeroval protivzdušný systém po častiach vo vojenskej kolóne od Rožňavy cez Košice smerom na Michalovce.

Aj stranu Hlas znepokojili medializované informácie o presune systému na Ukrajinu. „Považujeme to za ohrozenie obranyschopnosti Slovenska a za podvod súčasnej vlády SR na svojich vlastných občanoch! Minister obrany Naď zdôrazňoval, že S-300 bude vyradený z výzbroje ozbrojených síl SR iba vtedy, ak bude zaň zabezpečená adekvátna náhrada. Tento sľub sa zatiaľ nepodarilo naplniť a sám minister Naď nedávno hovoril o časovom horizonte niekoľkých mesiacov až rokov. Je zrejmé, že doteraz rozmiestnené Patrioty plnohodnotne nenahrádzajú systém S-300. Vyzývame ministra Naďa, aby vysvetlil tento nezmyselný krok vedúci k zníženiu úrovnej bojovej pripravenosti ozbrojených síl SR,“ uviedla opozičná strana na sociálnej sieti.

Podpredseda strany Smer Ľuboš Blaha oznámil, že poslanci budú žiadať odvolanie celej vlády Eduarda Hegera. „Budúci týždeň podáme návrh na odvolanie. Ale už v nedeľu zvolávame pokojné mierové zhromaždenie na Slavíne a pozývame všetkých Slovákov, ktorí nechcú vojnu,“ pokračoval Blaha.

Dôvodom na odvolanie celej vlády je podľa Blahu to, že vláda klamala o systéme S-300, jeho poskytnutím Ukrajine zatiahla krajinu do vojny. „Toto je tá historická chvíľa, vláda musí padnúť,“ dodal Blaha.

Smer pripomína, že vláda niekoľko týždňov „zahmlievala“. „Chcem vyzvať ministra Naďa, aby neoblboval verejnosť, že takýto transport musí byť utajovaný. Vláda mala oznámiť, že sa rozhodla systém poslať na Ukrajinu. To nemôžeme tolerovať,“ pridal sa aj ďalší podpredseda strany Smer Erik Kaliňák s tým, že „je tu čistá autokracia neschopnej sekty“.

Kaliňák zopakoval varovanie ruskej strany, podľa ktorej sa systém S-300 po prekročení ukrajinských hraníc stáva vojenským terčom.

Naď hovoril o náhrade

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) už takmer od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu hovoril, že slovenské ozbrojeného sily sa musia vysporiadať s minulosťou v podobne starých ruských strategických obranných systémov, či už systémov S-300 alebo lietadlied MiG-29. S oboma majú ukrajinskí vojaci dlhoročné skúsenosti a slovensko má navyše problém s ich údržbou, keďže servisovanie mali v rukách technici z Ruska.

Naď ale vždy zdôrazňoval, že systém protivzdušnej obrany S-300 čo migy Slovensko Ukrajine pošle, ale až keď bude za ne adekvátna náhrada. Rokovania o dodávke systému S-300 pre Ukrajinu výraznejší pokrok nepriniesli ani po stretnutí so šéfom Pentagonu Lloydom Austinom.

„S USA a ostatnými spojencami spolupracujeme na možnosť darovať systém S-300 Ukrajincom. Sme ochotní to spraviť, ale až vtedy, keď budeme mať adekvátnu náhradu. Jediným takýmto systémom na Slovensku je systém S-300 a keby sme ho venovali Ukrajine, vznikla by tu bezpečnosná medzera. Som slovenským ministrom a mojou prvoradou úlohou je zabezpečiť bezpečnosť ľudí na našom území,“ povedal Naď aj 17. marca po stretnutí so svojím americkým náprotivkom.

Zároveň však ministerstvo nepopieralo, že o takejto pomoci na Ukrajine sa rokuje. „O možnostiach zodpovedne rokujeme s našimi spojencami za zatvorenými dverami. Ak z rokovaní vyplynie konkrétne rozhodnutie, budeme o ňom verejnosť aj médiá informovať,“ odkázal rezort obrany.

Americký minister obrany ale prípadnú pomoc USA Slovensku pri náhrade systémov protivzdušnej obrany nekomentoval. Naznačil, že riešenie by nemalo ležať len na pleciach Američanov ale malo by sa hľadať na medzinárodnej úrovni. „Rozprávame sa s viacerými spojencami, aby sme im poskytli čo najviac spôsobilostí. Budeme oslovovať viacerých partnerov a spojencov a hľadať riešenie realizácie. Bude sa o tom ešte ďalej diskutovať,“ avizoval Austin.

S-300P

Mobilný viackanálový protilietadlový raketový systém S-300P je určený na obranu dôležitých objektov štátu pred hromadným útokom súčasných aj perspektívnych prostriedkov vzdušného napadnutia v podmienkach aktívneho a pasívneho rušenia. Medzi tieto prostriedky zahŕňame lietadlá strategického aj taktického letectva, strategické strely s plochou dráhou letu, letecké riadené strely, taktické a operačne-taktické balistické riadené strely v celom rozsahu ich bojových možností.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #S-300 #vojna na Ukrajine