Lipšic: Útoky na nás majú cieľ ako ruská propaganda, vyvolať zmätok

Účelom útokov na činnosť Úradu špeciálnej prokuratúry a Národnej kriminálnej agentúry je podobne ako pri ruskej propagande vyvolať zmätok. V relácii Braňo Závodský naživo rádia Expres to skonštatoval špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

08.04.2022 15:17
Daniel Lipšic Foto:
Daniel Lipšic
debata (36)

„Cieľom tých útokov na nás nie je, aby ľudia uverili tomu, že my stíhame nevinné osoby, a že bývalí politici, oligarchovia, sudcovia, ktorých stíhame, sú nevinní," povedal Lipšic s tým, že tomuto verí málokto.

Cieľom je však podľa neho to, aby ľudia neverili ničomu. Tak ako pri ruskej propagande ide podľa Lipšica pri spochybňovaní vyšetrovaní medializovaných káuz o to, zahmliť stav, aby ľudia nevedeli, kde je pravda. „A preto sa snažíme pokojne, vecne a zdržanlivo reagovať, aj keď tie útoky na nás nie sú ani vecné ani zdržanlivé," dodal Lipšic.

Brhelovi advokáti hovoria o nadkvalifikácii

V trestnej kauze známej ako Mýtnik hrozí podľa obhajcov obvineného podnikateľa Jozefa Brhela nadkvalifikácia (prísnejšie posúdenie, pozn. SITA) skutkov zo strany orgánov činných v trestnom konaní. V tlačovej správe to konštatujú advokáti Michal Mandzák a Robert Kaliňák. Podľa nich je príkladom takejto situácie návrh dohody o vine a treste s konateľkou firmy Allexis Janou Rovčaninovou, ktorá bola pôvodne stíhaná spolu s Jozefom Brhelom Schválenie dohody by podľa obhajcov znamenalo uznanie viny za skutok, ktorý nie je trestným činom.

Advokáti preto apelovali na sudcov, aby nepodliehali tlakom politikov a médií v ich snahe nadkvalifikovávať právne skutky. „Ako už vieme z viacerých judikátov Najvyššieho súdu SR, prvostupňové súdy už viackrát rozhodli zle a ich rozhodnutia o nadkvalifikácii museli byť revidované," povedal Kaliňák. Doplnil, že ak by bol nadkvalifikovaný prípad Rovčaninovej, obhajcovia podajú oficiálnu sťažnosť.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v kauze Mýtnik týkajúcej sa korupcie na finančnej správe v polovici februára obžalobu na šesť osôb pre päť skutkov.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Špeciálna prokuratúra