Koaliční poslanci chcú predĺžiť zákaz webov, ktoré považujú za dezinformačné

NBÚ zablokovala niektoré webové stránky do júna. Koaliční poslanci OĽANO, SaS a Za ľudí chcú aby takéto stránky boli nefunkčné dlhšie.

08.04.2022 16:16
debata (18)

Možnosť blokovania škodlivých webov by sa mohla predĺžiť do 30. septembra. Predpokladá to návrh novely zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý predložili poslanci Národnej rady (NR) SR z OĽANO, SaS a Za ľudí. Inštitút blokovania zatiaľ platí do konca júna. Využíva ho Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na zamedzenie šírenia škodlivého obsahu na internete. Parlament ho zaviedol v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.

„V dôsledku pokračujúceho konfliktu je potrebné časové obdobie, počas ktorého je Národný bezpečnostný úrad oprávnený využívať svoju právomoc, predĺžiť,“ vysvetlili návrh predkladatelia. Na Slovensku sa podľa nich rozmohlo šírenie dezinformácií a podvodných statusov, ktorých cieľom je zahmlievať a spochybňovať realitu, ovplyvňovať verejnú mienku a nahrávať ruskej propagande pri informovaní o vojne na Ukrajine. Novela má byť účinná od 1. júla.

NBÚ už zablokoval do 30. júna weby Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti.

Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident. Zákon tiež hovorí, že škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #NBÚ #hoax #hybridná vojna #dezinformačné weby