Za S-300 príde ďalší americký Patriot, Biden sa poďakoval Slovensku

Spojené štáty umiestnia na Slovensku jednu batériu systému protiraketovej obrany Patriot spolu s americkým obslužným personálom. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin po tom, ako Bratislava súhlasila s darovaním svojho systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine.

08.04.2022 18:39 , aktualizované: 19:19
Systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto:
Systém protivzdušnej obrany Patriot.
debata (250)

Austin vo vyhlásení spresnil, že systém na Slovensko príde v najbližších dňoch, informovala agentúra Reuters. „Na môj pokyn a na žiadosť Slovenska európske velenie (armády) USA premiestni na Slovensko jeden raketový systém Patriot spolu s obslužným personálom. Očakávame, že táto batéria a jej posádka prídu v najbližších dňoch. Dĺžka ich nasadenia zatiaľ nie je pevne stanovená, pretože stále konzultujeme s vládou SR trvalejšie riešenia protivzdušnej obrany,“ uviedol Austin vo vyhlásení zverejnenom na stránke Pentagónu.

Biely dom tiež v piatok informoval, že americký prezident Joe Biden sa poďakoval slovenskej vláde za darovanie systému S-300 Ukrajine. „Chcem poďakovať slovenskej vláde za poskytnutie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine,“ uviedol Biden s tým, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho o to viackrát osobne žiadal.

Biden zdôraznil, že darovanie systému S-300 bolo možné aj vďaka tomu, že Washington súhlasil s presunom svojho raketového systému Patriot na Slovensko, aby bola naďalej zaistená jeho bezpečnosť.

Americký prezident zároveň na Twitteri dôrazne odsúdil raketový útok na železničnú stanicu v ukrajinskom meste Kramatorsk, z ktorého Kyjev obvinil ruskú armádu, informovala agentúra AFP.

Ďalšie ohavné zverstvo

„Útok na ukrajinskú železničnú stanicu je ďalším ohavným zverstvom spáchaným Ruskom, ktoré zasiahlo civilistov, snažiacich sa evakuovať a dostať do bezpečia,“ uviedol na margo útoku, pri ktorom zahynulo najmenej 50 ľudí vrátane piatich detí.

Šéf amerického silového rezortu zároveň ocenil „štedrosť slovenskej vlády“ pri poskytnutí systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine. Podľa Austina je to „silný dôkaz toho, ako odhodlaní sú susedia Ukrajiny pomôcť Ukrajincom brániť sa proti nevyprovokovanej ruskej invázii“. Minister ocenil Slovensko aj za „mimoriadne úsilie“ v oblasti humanitárnej pomoci a taktiež za prijatie tisícov ukrajinských utečencov.

Nemecko SR Rusko Ukrajina Patriot uarus Čítajte viac Slovensko bude chrániť okrem Patriota aj Avenger

Na odvrátenie ruskej agresie

Podľa Pentagónu sa rozmiestnenie systému Patriot na Slovensku „dokonale zhoduje“ s predchádzajúcim úsilím USA posilniť obranné spôsobilosti Severoatlantickej aliancie (NATO). Raketový systém podľa Washingtonu dopĺňa mnohonárodnú bojovú skupinu NATO na východnom Slovensku, ktorej súčasťou sú prvky protivzdušnej obrany z Nemecka a Holandska.

„Ešte raz ďakujem vláde Slovenska za ochotu pomôcť Ukrajine v pokrytí jej potrieb protivzdušnej obrany na veľké vzdialenosti. Toto je len ďalší príklad sily našej Aliancie a toho, ako kroky (ruského) prezidenta Putina viedli k posilneniu NATO, o ktorom tvrdil, že sa mu snaží zabrániť,“ uviedol Lloyd Austin. Podľa neho sú aktuálne kroky USA určené na odvrátenie prípadnej ruskej agresie a na upokojenie spojencov v regióne.

Protiraketový systém S-300, S300, 300 Čítajte viac Slovenský systém S-300 je na Ukrajine. Heger: Darovali sme ho
250 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vojna na Ukrajine #komplex S-300