Kolíková potvrdila záujem vstúpiť do SaS, Sulíka to príjemne prekvapilo

Na kongrese strany Sloboda a Solidarita, ktorá má aktuálne 252 členov, sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková objavila ako čestný hosť. Verejne tam oznámila rozhodnutie vstúpiť do ich radov.

09.04.2022 10:52 , aktualizované: 17:21
Mária Kolíková / Richard Sulík / Foto:
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, v pozadí líder SaS Richard Sulík
debata (40)
VIDEO: Kolíková potvrdila záujem vstúpiť do SaS
Video

Celkovo osemnásty kongres strany Sloboda a Solidarita (SaS), ktorý sa v sobotu koná v Bystrej, nie je podľa jej šéfa Richarda Sulíka ničím výnimočný. „Nedejú sa tu žiadne dôležité voľby. Robíme len štandardné úkony, ktoré vyžaduje zákon,“ uviedol. Z politického hľadiska bude podľa neho oveľa dôležitejší budúci kongres, teda posledný pred parlamentnými voľbami.

Video: Sulík na kongrese strany: Smutný rok umreli nám štyria členovia
Video

„Jedna vec dnes ale stojí za zmienku. Za ostatných dvanásť mesiacov nám umreli štyria členovia, medzi nimi aj moja obľúbená Mária Urbanová, s ktorou som sa za ten dlhý čas spriatelil,“ spomenul dlhoročnú členku z Banskej Bystrice. „Ďalší dvaja mali smrteľnú autonehodu a jeden podľahol ťažkej chorobe. Sú to veľmi smutné chvíle. Okrem Márie to boli všetko mladí ľudia. Uctili sme si ich minútou ticha,“ podotkol.

Sulík potvrdil, že má v pláne opäť kandidovať na predsedu strany. „Moje funkčné obdobie končí budúci rok v septembri. Ak to republiková rada schváli, budem viesť stranu do parlamentných volieb a budem teda líder kandidátky,“ povedal. Prípadných protikandidátov nekomentoval. „Ak budú, kongres rozhodne,“ reagoval stručne.

Kongres sa začal príhovorom Sulíka. Pokračoval štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus, po ňom čestní hostia. Medzi nimi ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Tá všetkým oznámila, že ak bude zo strany SaS záujem o bližšiu spoluprácu s ňou, je pripravená stať sa jej súčasťou.

„V tejto vláde som prešla množstvom kríz. V každej som cítila veľkú podporu SaS, chcem prispieť k posilneniu tohto zväzku,“ poznamenala za veľkého aplauzu. „Mám záujem, aby SaS bola silnou stranou. Má hodnoty, s ktorými sa absolútne stretávam. Presadzuje presne tie kľúčové piliere, ktoré sme mali od začiatku a pre ktoré sme išli do poslaneckého klubu SaS. Chceme presadiť reformy a posunúť Slovensko ďalej. S touto stranou sa to dá,“ doplnila.

Rozhodnutie Kolíkovej vstúpiť do SaS jej šéfa príjemne prekvapilo. „Mária vie, že u nás je vítaná. Padlo mi veľmi dobre, že to takto verejne oznámila. Trochu ma tým zaskočila, ale vyslovene v pozitívnom zmysle,“ povedal Sulík.

Mária Kolíková / Richard Sulík / Čítajte viac Kolíková u Sulíka. Čo bude s koalíciou?

Liberáli si v rámci neverejnej časti kongresu volia členov rozhodcovskej a revíznej komisie, tiež troch členov republikovej rady. Staronovou členkou Republikovej rady sa stala Janka Bittó Cigániková. Ďalšími novými členmi Republikovej rady SaS sú na štyri ďalšie roky ekonomický analytik Martin Barto a štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis. V republikovej rade nahradili predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu, ktorý už nekandidoval a poslanca Národnej rady SR Milana Laurenčíka.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #SASKA