Heger si po návrate z Ukrajiny podal opozíciu: Správajú sa ako ruskí agenti

Čoskoro by sa mali začať prístupové rokovanie Ukrajiny do Európskej únie, potvrdil v sobotu premiér Eduard Heger (OĽaNO) po návrate z Kyjeva.

09.04.2022 13:13 , aktualizované: 10.04.2022 22:09
Eduard Heger Foto: ,
Premiér Eduard Heger (vpravo) počas tlačového brífingu po návrate z Ukrajiny 9. apríla 2022
debata (1225)
VIDEO: Čo povedal premiér Heger ihneď po návrate z Kyjeva domov na Slovensko
Video

„Ukrajina je náš sused a priateľ. Dobré mravy hovoria, že priateľovi sa v núdzi neotáča chrbtom. Aj to bol veľmi dôležitý dôvod tejto návštevy,“ povedal Heger hneď po návrate z pracovnej cesty na Ukrajine.

Zdôraznil, že Pre Slovensko je dôležité, aby malo okolo seba stabilných a prosperujúcich susedov. „Je pre nás kľúčové, aby Ukrajina zvíťazila a mohla sa stať stabilným a prosperujúcim susedom. Lebo potom sa začne ľuďom aj na východnom Slovensku omnoho lepšie dariť, ľudia z východného Slovenska nebudú musieť odchádzať za prácou ako tomu je desiatky rokov. Potom bude aj východné Slovensko prosperujúcou časťou našej krajiny,“ objasnil Heger, prečo musí Slovensku záležať na dobrých vzťahoch s Ukrajinou.

Podľa neho sa Ukrajina chce stať členom Únie do konca roka 2024 a Slovensko mu chce v tom pomôcť. Heger bol súčasťou delegácie, ktorú viedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenovou a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Heger spresnil, že von der Leyenová odovzdala ukrajinským predstaviteľom dotazník, Slovensko ponúka pri splnení prístupových podmienok Ukrajine svoj reformný tím.

Zbrane aj potraviny

Najskôr je však potrebné ukončiť konflikt. Heger zdôraznil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale aj predseda vlády Denys Šmyhaľ, sú zástancovia diplomatického riešenia, ale aj realisti. „Volodymyr Zelenskyj si uvedomuje, že získať územie späť nebude ľahké. Je silný podporovateľ diplomatických riešení. V tomto momente je ich cieľ dostať ruské vojská von, obnoviť krajinu. To bude trvať roky a bude to stáť obrovské množstvo peňazí,“ podčiarkol Heger.

V súčasnosti bude Slovensko spolu s ďalšími krajinami pomáhať Ukrajine s tranzitom obilia na export. Ako dodal Heger, obilie smeruje do afrických krajín. Železnica je však vyťažená humanitárnou pomocou, ktorú Ukrajina veľmi potrebuje. Ako dodal Heger, o mesiac-dva môže mať krajina vo vojnovom konflikte problémy s potravinami.

Ukrajina však potrebuje aj zbrane. „Určite potrebujú techniku, aby vedeli oslobodiť svoje prístavy, ktoré sú kľúčové pre ich ekonomické fungovanie. Potrebujú muníciu. Potrebujú hlavne veľké zbrane, aby mohli čeliť ruskému náporu a potrebujú pomoc aj s opravou techniky. Budem o tom ešte hovoriť s ministrom obrany,“ pokračoval slovenský premiér.

Je možné, že Slovensko okrem systému protivzdušnej obrany S-300 pošle na Ukrajinu aj húfnice. Ako dodal, hoci sa ruské vojská sťahujú, očakávajú sa ďalšie útoky.

Fico ako ruský agent?

Približne polovicu tlačovej konferencie po prílete venoval Heger opozícii. Dôvodom boli protesty opozičných lídrov Roberta Fica (Smer) a Petra Pellegriniho (Hlas) za dodanie obranného systému S-300 na Ukrajinu.

Piatkové reakcie opozície, keď Heger oznámil, že Slovensko darovalo systém S-300 Ukrajine, premiér okomentoval slovami, že „opozícia besnela a šalela“.

„Slovensko je momentálne tak zabezpečené z hľadiska ochrany a bezpečnosti ako nikdy v histórii. To, akú máme vojenskú prítomnosť na Slovensku, vojenskú techniku, to Slovensko ešte nikdy nemalo. Ak počúvate od opozičných politikov, ktorí kašlali na bezpečnosť, tak sú to klamstvá, čo rozprávajú. Podotknem, že práve v tieto dni Slovensko bude disponovať štyrmi baéeriami protivzdušnej obrany Patriot,“ povedal Heger a potvrdil informáciu ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO), ktorý oznámil, že na budúci týždeň príde na Slovensko štvrtá batérie. Je súčasťou predsunutej vojenskej prítomnosti NATO na východnej hranici.

Podľa Hegera je ochrana Slovensko v tejto chvíli dostatočná. Za najväčšiu záruku považuje členstvo SR v NATO. Na margo ďalších nákupov potrebných na modernizáciu slovenskej armády spresnil, že v koalícii je na tom zhoda.

„Pán Fico a Pellegrini idú svojimi vyhláseniami proti záujmom Slovenska, nadbiehajú Rusku a správajú sa ako ruskí agenti. Už len môžeme čakať, kedy sa aj o nich dozvieme, že sú platení ruskými peniazmi,“ povedal Heger. Neskôr spresnil, že nemá také indície.

Tryskáč, dovolenka, milenka

„Videl som najväčšie hrôzy vojny. Videl som mesto Buča, masový hrob, krutosť ruských vojakov, ktorí zabíjali civilistov z rozmaru, zväzovali im ruky a strieľali ich odzadu do hlavy… A čo robil Robert Fico? Tryskáč, ktorého let stojí 80-tisíc eur, to je cena malého bytu v menšom meste na Slovensku, toto si môže dovoliť slovenský politik zaplatiť? Pýtam sa, z akého platu?“ nahnevane reagoval Heger na správu, že Fico zrejme aktuálne nie je na Slovensku.

Fico reagoval v piatok videom na sociálnej sieti. Podpredseda strany Ľuboš Blaha oznámil, že Smer bude žiadať vyslovenie nedôvery celej vlády na tlačovej besede.

„Bol a možno aj je na luxusnej dovolenke so svojou milenkou. Toto je naša politická špička, niekoľkonásobný premiér, ktorý si dovolí z luxusnej dovolenky komentovať zabíjanie nevinných civilistov, našu pomoc našim priateľom a susedom. Ale neprekvapuje ma to, lebo Roberta Fica takto poznáme. Tak ako sme si dlhé roky zakrývali oči pred Vladimírom Putinom, tak aj na Slovensku ľudia potrebovali dlhé roky, aby precitli z Roberta Fica,“ pokračoval Heger a zopakoval, že Fico letel na dovolenku tryskáčom.

Premiér ešte viac pritvrdil, že povedal, že Fica „nezaujímajú ľudia, ale on sám a jeho vlastný prepych, papalášizmus, luxus“.

Fico aj Pellegrinimu odkázal, že pre nich zorganizuje cestu na Ukrajinu, aby videli, aká je zničená a koľko ľudí zomrelo v konflikte s Ruskom. „Potom nech sa postavia a zopakujú všetky tie nezmysly, ktoré tú natárali za posledné týždne,“ dodal.

Smer avizoval, že bude žiadať odvolanie tak premiéra, ako aj celej vlády. „Nech sa páči, teším sa na tú rozpravu,“ reagoval Heger. „Nedokážem žiť, ako dokážu títo ľudia sami so sebou,“ pokračoval.

V nedeľu podvečer zvoláva smer protest proti vojne, miestom má byť bratislavský Slavín. Podľa Hegera ide o absurditu, keď na Slavín príde „ruský agent Robert Fico“. „Nezáleží mu na občanoch, tlačí sa do úplného extrému. Ke to človek, ktorý nemá chrbticu. Je absurdné, keď takýto človek ide zneuctiť miesto, kde odpočívajú vojaci, ktorí oslobodzovali Bratislavu. On to miesto zneuctí svojou prítomnosťou a osobnostnou výbavou,“ je presvedčený premiér Heger.

Pridal sa aj Matovič

Na Hegerovu obranu vystúpil na sociálnej sieti aj jeho stranícky šéf a minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

„Po vyhrážkach Lavrova, vyžadovalo rozhodnutie darovať slovenskú S-300 Ukrajine odvahu. Našťastie sme ju väčšina mali a dobrý krok sa podaril. V utajenom režime, potichu, nebadane, bez fanfár. V strachu, či sa nestane ešte po ceste sama terčom … dnes už je na mieste a chráni životy ľudí Ukrajiny,“ napísal s tým, že sa „nemôže zbaviť pocitu veľkej hrdosti na Slovensko“.

A potom sa tiež pustil do opozície. „To, že skorumpovaný zmrd Fico a jeho pelerína z toho budú robiť vedu, sme vedeli. Je to však úplne nepodstatné. Snažia sa a budú sa snažiť oslovovať ľudí, ktorým akosi dobre robí byť nimi klamaní. Im nepomôžeme. My ostatní právom môžeme cítiť hrdosť na malé Veľké Slovensko,“ dodal Matovič.

Hlas odkazuje premiérovi: Poďte s nami do regiónov

Líder strany Hlas Peter Pellegrini zopakoval, že jeho strana odsudzuje inváziu na Ukrajine. „Vojna v 21. storočí tak blízko Slovenska je niečo, čo si nikto z nás nemyslel, že niečo také zažije. Veľmi jasne sme od prvého dňa povedali, že aj Slovenská republika musí pomôcť priateľom, ktorí sú v núdzi,“ povedal Pellegrini v reakcii na Hegerove slová.

Dodal, že rešpektuje rozhodnutie vlády poskytnúť vojenskú pomoc Ukrajine. „Vždy sme hovorili, že Slovensko môže vyviezť na Ukrajinu aj niektoré zbrane, ale len v tom prípade, musí mať za to Slovensko vo svojich rukách adekvátnu náhradu,“ pokračoval Pellegrini s tým, že slovenská vláda musí v prvom rade stáť za záujmami Slovenska a Európskej únie.

„Slovensko si musí udržať vlastnú obranyschopnosť,“ apeloval expremiér na aktuálneho premiéra. Pripomenul slová viacerých členov vlády, ktorí vyhlásili, že „nijakým spôsobom vláda nechystá a neurobí transfér systému S-300 bez toho, aby malo Slovensko adekvátnu náhradu“.

Pellegrini zdôraznil, že je normálne, aby strany mali rôzne postoje. „Odmietam, aby za náš názor sme boli atakovaní. Nemôžme pripustiť, aby každý, kto si pomyslí niečo trocha odlišné od toho, čo si myslí naša vláda, bol hneď označovaný za nepriateľa štátu alebo najväčšie zlo, ktoré chodí po uliciach Slovenska,“ vyhlásil.

Vláde pripomína, že oveľa silnejšie krajiny si nedovolili taký krok ako Slovensko, ktoré darovalo systém S-300 Ukrajine. „Ale rešpektujem, že vláda má takéto právo a má aj nástroje, aby to prijala. Ale my máme právo, aby sme mali svoj názor a mohli ho vyjadriť. Čo však odmietam, je klamanie v priamom prenose,“ pokračoval Pellegrini a pripomenul nedávne vyhlásenia premiéra aj ministra obrany.

„Títo páni si zamenili Slovensko so súkromnou firmou. Robia si čo chcú a ex post nám oznamujú, čo spravili. Preto sa pýtam premiéra, či majú občania právo vedieť o samotnom rozhodnutí, že k niečomu má dôjsť. Majú alebo nemajú očakávať, že vláda splní svoje sľuby? Majú alebo nemajú občania právo vedieť, kedy a na základe čoho sa vláda rozhodla,“ položil otázky Pellegrini s tým, že podľa premiéra Hegera „majú ľudia akurát tak držať hubu a pozerať sa, čo si títo ľudia s krajinou robia“.

Preto Hlas žiada informácie, kedy a na akom zasadnutí vláda rozhodla o darovaní systému S-300. Predpokladá, že sa o tom malo rozhodnúť v utajenom režime, ale ľudia by mali vedieť, kedy sa to stalo. Pripomenul, že systém S-300 bol vlastníctvom SR, batérie Patriot nie je vo vlastníctve SR.

Pellegrini zdôraznil, že S-300 nemal opustiť územie Slovenska, kým nepríde aj štvrtá batéria Patriotu. Podľa neho optimálny stav obrany je súčasné použitie Patriotu a S-300.

Premiérovi pripomenul, že na Ukrajinu už raz odmietol cestovať. „Tak ako mu veľmi vadí, keď niekto niekoho nazýva americkým agentom, a keď sme svedkami, ako súdy prikázali jednému poslancovi, že nesmie pani prezidentku nazývať americkým agentom, tak si vyprosím, aby označoval mňa za agenta ruského a špióna, ktorý je nachystaný vítať ruské vojská s vlajočkami na námestí. Bolo to od neho podlé a trápne. Nevie sa hrdo ako predseda vlády postaviť pred svoj národ,“ reagoval Pellegrini na Hegerove slová. „Keby som to nebral, že je duševne otrasený, tak by som sa tiež obrátil na súd,“ dodal s tým, že chápe Hegerovo rozpoloženie po návrate z Ukrajiny a verí, že budú potrestaní všetci vinníci zverstiev.

Naopak, pripomenul, že práve Matovič priviezol z Ruska vakcínu Sputnik V. „Ak hľadá ruských agentov, nech si urobí poriadok vo vlastnej strane a nás nech nespája s inými politickými stranami. My si robíme vlastnú politiku,“ povedal Pellegrini.

„Robte, čo treba, ale robte tak, aby ste neohrozili záujmy Slovenskej republiky. A ak som za tento postoj pre vás ruským agentom, tak to len svedčí o vašej mentálnej výbave a jednoduchosti a nepripravenosti na pozíciu predsedu vlády,“ odkázal Pellegrini Hegerovi.

Na margo Hegerových slov, že pozýva Pellegriniho na cestu po Ukrajine, reagoval takto: „Veľmi rád pozvem pána Hegera, aby šiel so mnou na stred Slovenska, východ, juh Slovenska, do obchodov, medzi seniorov, medzi ľudí, nech mu ľudia povedia, ako sa ťažko žije. A hovorím mu, nech prestane riešiť svetový mier, lebo je malý premiér, ktorý môže maličkou štipkou prispieť, ale treba to nechať na veľkých hráčov. Nech sa konečne začne venovať situáciu na Slovensku a prinesie dvanásťbodový program, ako pomôže ľuďom, ktorí pomaly nemajú za čo kupovať.“

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Igor Matovič #Ukrajina #Peter Pellegrini #vojna na Ukrajine #Eduard Heger