Slovensko by podľa Mikulca mohlo Ukrajine poslať aj stíhačky, v hre sú aj húfnice Zuzana

Slovensko by podľa názoru ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) mohlo Ukrajine poslať aj stíhačky MiG-29. Ako však povedal v diskusnej relácii V politike televízie TA3, táto možnosť podľa neho zatiaľ nie je „v hre".

10.04.2022 11:56 , aktualizované: 13:27
stíhačky MiG-29 Foto:
Stíhacie lietadlá MiG-29. (Ilustračné foto)
debata (420)

„Podľa môjho názoru tu už dávno nemali byť," povedal minister na margo stíhačiek ruskej výroby.

Pokiaľ ide o darovanie systému protivzdušnej obrany S-300 Ukrajine, podľa ministra to nebolo ľahké rozhodnutie. „Tie názory boli rôzne, ale je veľmi dôležité, že nakoniec to rozhodnutie bolo konsenzuálne," uviedol Mikulec s tým, že niektorí členovia vlády mali v tejto súvislosti otázky, ktoré museli byť zodpovedané. „Aj preto si myslím, že to rozhodnutie v konečnom dôsledku bolo veľmi zodpovedné," skonštatoval minister vnútra.

Mikulec v tejto súvislosti označil za klamstvo tvrdenie opozície, že za S-300 nemáme na Slovensku náhradu. Zároveň uviedol, že systém by budúci rok tak či tak musel byť vyradený, pretože Slovensko nemá zabezpečenú dodávku náhradných dielov ani servis systému. „Patriot, ako systém protivzdušnej obrany je oveľa efektívnejší ako S-300, už len tým že dokáže sledovať viac cieľov. Dokonca má viac ako dvojnásobný dosah," dodal Mikulec.

Systém protivzdušnej obrany Patriot. Čítajte viac Za S-300 príde ďalší americký Patriot, Biden sa poďakoval Slovensku

V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS zase minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že Slovensko rokuje s Ukrajinou o možnej dodávke samohybných húfnic Zuzana. Doplnil, že v tomto prípade by nemalo ísť o darovanie, ale o predaj. Či pôjde o verziu Zuzana 2000 alebo Zuzana 2 je podľa neho otázkou debaty.

„A hovoríme tiež o možnosti, aby poškodené ukrajinské bojové vozidlá a tanky T-72 alebo T-55 prišli na naše územie a v našich vojenských opravárenských podnikoch by sme ich opravovali a vracali naspäť na Ukrajinu," vysvetlil minister.

Pokiaľ ide o dosluhujúce stíhačky MiG-29, podľa Naďa bude čoskoro problém „udržať ich vo vzduchu", keďže zo Slovenska odchádzajú ruskí mechanici, ktorí ich majú udržiavať. „Zdá sa. že ruská stana si začína neplniť svoje zmluvné vzťahy," skonštatoval minister s tým, že čím skôr sa MiGy rozhodneme uzemniť, tým lepšie.

Ochranu vzdušného priestoru by podľa ministra v prípade vyradenia MiGov až do dodania amerických stíhačiek F-16 v roku 2024 mohli zabezpečiť napríklad Američania zo základní v Poľsku. „Tých možností je viacero, každopádne to nechám na vojakov – tých našich alebo aliančných (vojakov NATO, pozn. red.) z hľadiska plánovania," dodal minister obrany.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Zastavme hystériu, kým je čas. Systém S-300 nekryl bezpečnosť celého Slovenska

Štyri batérie systému Patriot nemusia pri obrane Slovenska stačiť, uviedol v diskusnej relácii TA3 V politike podpredseda mimoparlamentnej strany Hlas Erik Tomáš. Kritizoval, že vláda nedostatočne komunikovala o rozhodnutí darovať obranný systém S-300.

„Kým bola kombinácia systémov Patriot a S-300, územie Slovenska bolo zabezpečené. Štyri Patrioty nemusia bez tej S-300 stačiť. Mám to z vojenských kruhov,“ povedal. Poslanci Anna Zemanová (SaS) a Michal Šipoš (OĽANO) ale skonštatovali, že systém Patriot je adekvátnou a plnohodnotnou náhradou.

S dodávkou zbraní na Ukrajinu nesúhlasí opozičná strana Smer. Podporuje iba humanitárnu pomoc. Povedal to podpredseda strany Richard Takáč. Vláda podľa neho dodávkou S-300 na Ukrajinu vtiahla Slovensko do vojnového konfliktu.

Zemanová zdôraznila, že dodávka obranného systému na Ukrajinu je legitímna a Slovensko ňou nezasahuje do vojenského konfliktu. „Mier na Ukrajine je dôležitý pre mier na Slovensku,“ dodala.

420 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Roman Mikulec