Fico je proti posielaniu zbraní Ukrajine, Kollár v tom problém nevidí

Líder opozičného Smeru Robert Fico je proti posielaniu zbraní na Ukrajinu. Tvrdí, že kto tak robí, si želá pokračovanie vojny a nezmyselne zaťahuje Slovensko do konfliktu. Vyhlásil to v nedeľnej relácii Na telo v televízii Markíza. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v relácii reagoval, že Ukrajina v rámci Charty OSN môže požadovať aj takúto formu pomoci a nejde tým o vstupovanie SR do vojny.

10.04.2022 14:40 , aktualizované: 16:22
Boris Kollár /Gábor Grendel/ Robert Fico / Foto: ,
Vľavo predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a vpravo poslanec Robert Fico (Smer)
debata (165)

Smer podľa Fica odsudzuje ruskú agresiu na Ukrajine a považuje to za hrubé porušenie medzinárodného práva. „Mne je ľúto, čo sa deje na Ukrajine, ale s týmto Slovensko nič nemá. Pomáhajme Ukrajincom, ako sa dá, ale nie zbraňami,“ vyhlásil Fico s tým, že v tomto smere je mu sympatický postoj Maďarska.

Kollár upozornil, že len humanitárnou pomocou nedokáže Ukrajina vyhnať agresora zo svojho územia. „Ak teraz nepomôžeme, obráti sa to proti nám. Ukrajina bojuje aj za nás, lebo sme druhí na rade,“ povedal.

Politici sa vyjadrili aj k systému protivzdušnej obrany S-300, ktorý Slovensko dalo Ukrajine. Predseda parlamentu skonštatoval, že ide o obranný a nie útočný systém. Pre svoju zastaranosť by o dva roky tak či tak podľa jeho slov skončil v „šrote“.

Fico upozornil, že Slovensko odovzdalo cudziemu štátu vo vojnovom konflikte špeciálny systém, ktorý SR vlastnila a dokázala ovládať. To, či je obranný alebo útočný, nehrá podľa neho rolu, keďže ide o smrtiacu zbraň.

Systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý poskytli Slovensku spojenci z NATO, podľa neho dokážu v SR ovládať momentálne len nemeckí, holandskí či americkí vojaci. „Nie je vo vlastníctve Slovenska a umiestnený je tu dočasne,“ povedal.

Kollár označil Patriot za nový a moderný systém. Avizuje, že by si ho v budúcnosti mohlo Slovensko za veľmi výhodných podmienok na splátky aj odkúpiť. Šéf parlamentu sa zároveň vyjadril i k možnosti okamžitého zastavenia dodávok plynu z Ruska. „Zničilo by to priemysel,“ vyhlásil.

S-300, Čítajte viac POLEMIKA: Pomoc Ukrajine: Prinesú zbrane mier?

Fico sa zverejnením detailov o presune obranného systému S-300 na Ukrajinu dopustil vlastizrady, uviedla to vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v relácii RTVS O päť minút 12. „Ohrozil tým životy vojakov, železničiarov a colníkov. Malo by to byť posudzované ako vlastizrada,“ povedala.

Poslanec Marián Kéry (Smer) reagoval, že o presune vojenskej techniky sa aj tak vedelo. „Niektoré informácie sú dostupné, niektoré sú zakázané, niektoré sú zo satelitných družíc. Buďte si istí, že či už Američania, Číňania alebo Rusi vedeli o tom od prvej chvíle, ako S-300 išla do polohy transportu,“ dodal.

Kéry zároveň skritizoval rozhodnutie o darovaní S-300 na Ukrajinu. Systém Patriot, ktorý spojenci dodali na Slovensko, nie je podľa neho adekvátnou náhradou. „Je to absolútne zlé rozhodnutie vlády,“ skonštatoval. Remišová za týmto krokom kabinetu stojí. Pomoc pre Ukrajinu znamená podľa nej aj pomoc pre Slovensko. „Ak sa Ukrajina neubráni, druhý na rade sme my,“ priblížila.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Boris Kollár #vojna na Ukrajine