Slovenská S-300 ešte žije, Heger označil jej zničenie za dezinformáciu

Informácie, že systém S-300, ktorý len teraz Slovensko darovalo Ukrajine, vzápäti zničila ruská armáda, vyvrátil premiér Eduard Heger (OĽaNO). Na sociálnej sieti Heger uviedol, že slovenskú S-300 ruské vojská nezničili.

10.04.2022 23:00
Protiraketový systém S-300, S300, 300 Foto:
Protiraketový systém S-300
debata (794)

„Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chcem upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá či fotografie sú staršieho dáta. Ukrajinská strana nám už tiež oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie,“ napísal Heger.

Správy, že obranný systém zo Slovenska, ktorý bol už vo štvrtok na Ukrajine, zničili Rusi, sa začali šíriť v nedeľu večer. Podľa niektorých správ mal byť systém protivzdušnej obrany zničený na severovýchode pri Charkive, podľa iných na juhozápade v Mikolajivskej oblasti. Fotografie, ktoré mali ruské kanály šíriť sú vraj dva týždne staré fotky.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že zničilo Ukrajincom odpaľovacie zariadenia S-300, ale bez bližších podrobností.

Igor Daniš aktual Čítajte viac S-300: opäť zbytočné vášne. Kto rozdeľuje spoločnosť

Slovensko darovalo systém protivzdušnej obrany S-300 len teraz, koncom pracovného týždňa. Heger spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom (OĽaNO) to oznámili v piatok. Heger bol v tom čase na pracovnej ceste na Ukrajine.

Slovensku za tento dar poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. No na slovenskej politickej scéne vyvolal aj nesúhlasné reakcie. Najmä opozícia vyčíta vláde, že darovala systém vzdušnej obrany bez adekvátnej náhrady. Štvrtá batéria Patriot totiž príde na Slovensko až v tento týždeň. Smer chce preto odvolať celú vládu.

VIDEO: Prevoz systému S-300 na Ukrajinu, video Ministerstva obrany SR.

Video

© Autorské práva vyhradené

794 debata chyba
Viac na túto tému: #S-300 #vojna na Ukrajine