Benčík zažaloval Fica pre video z presunu S-300

Poslanec Národnej rady (NR) SR Ján Benčík (SaS) podal trestné oznámenie na lídra Smeru-SD Roberta Fica. Informoval o tom na sociálnej sieti.

11.04.2022 11:18 , aktualizované: 16:42
benčík Foto: ,
Poslanec za SAS Ján Benčík počas rokovania parlamentu.
debata (315)

Pre TASR ozrejmil, že ide o reakciu na konkrétny status Fica, v ktorom uverejnil video s presunom systému protivzdušnej obrany S-300 na Ukrajinu.

Trestné oznámenie sa má podľa slov Benčíka týkať podozrenia zo spáchania trestného činu vyzvedačstva a tiež ohrozenia utajovanej skutočnosti, respektíve trestného činu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Podľa Benčíka mohol Fico potenciálne ohroziť vojakov či železničiarov, ktorí sa podieľali na presune systému S-300, keďže video zverejnil na sociálnej sieti skôr než bol samotný presun oznámený. Odvoláva sa pritom na nedávne vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že ak niektorá krajina poskytne Ukrajine podobné systémy, Rusko to nedovolí a stanú sa legitímnymi cieľmi útokov.

Fico podanie tohto trestného oznámenia berie na vedomie. „V duchu filozofie ,lebo Smer, lebo Fico' a hrubého zneužívania trestného práva na likvidáciu opozície, preto očakávam, že mi v krátkom čase vtrhnú do bytu a vykopnú dvere ozbrojenci vedení vyšetrovateľom NAKA Čurillom a právoplatne odsúdeným zločincom, špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Chcem požiadať vládnych politikov, ktorí sa zjavne nakazili duševnou poruchou Matoviča, aby neurážali zdravý rozum ľudí," dodal šéf Smeru-SD vo svojom profile na sociálnej sieti.

Heger: Fico ohrozil vojakov

Premiér Eduard Heger v diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo uviedol, že Fico zverejnením videa ohrozil bezpečnosť vojakov a civilistov, ktorí sa na jeho presune podieľali.

„Kompetentné orgány by sa na to mali pozrieť a konať v zmysle zákonov Slovenskej republiky. Každý by mal byť braný na zodpovednosť, ak ohrozí zákony SR,“ vyhlásil.

315 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #trestné oznámenie #vojna na Ukrajine #Ján Benčík #komplex S-300