Pokračovanie článku: Tajný dar Ukrajine rozhádal politikov. Je Patriot lepší ako S-300?

Systém protivzdušnej obrany S-300 je na Ukrajine. Namiesto ruského systému má na Slovensko prísť štvrtá batéria Patriot, tentoraz spolu s americkými vojakmi.

Kým ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ďakuje za pomoc a podporu, pretože jeho krajina reálne využije S-300 v boji, na Slovensku sa vedú politické polemiky. Až také, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) po návrate z Kyjeva na margo opozičných predstaviteľov povedal, že „sa správajú ako ruskí agenti“.

Prevoz systému S-300 na Ukrajinu bol tajný. Oficiálne darovanie oznámil Heger až keď bol na Ukrajine. Neskôr minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vysvetľoval, že to bolo z bezpečnostných dôvodov, aby ruská strana nemohla na systém zaútočiť. Ministerstvo zahmlievalo do poslednej chvíle, sám Naď niekoľkokrát vyhlásil, že darovanie systému S-300 bude v hre až vtedy, keď bude mať Slovensko adekvátnu náhradu. Namiesto S-300 príde na Slovensko už štvrtá batéria Patriot. Ako spresnil Naď, bude to verzia Pac3, čím by malo byť pokryté celé územie krajiny. Batérie Patriot sú súčasťou predsunutej vojenskej prítomnosti NATO na východnej hranici.

Heger s Naďom sa zhodujú, že v súčasnosti takáto obrana stačí. „Slovensko je momentálne tak zabezpečené z hľadiska ochrany a bezpečnosti ako nikdy v histórii. To, akú máme vojenskú prítomnosť na Slovensku, vojenskú techniku, to Slovensko ešte nikdy nemalo,“ zdôrazňuje Heger.

Za záruku bezpečnosti považuje už len členstvo Slovenska v aliancii. Podľa Naďa Patrioty budú na Slovensku, „dokedy to bude treba“. Predseda Národnej rady a líder koaličného hnutia Sme rodina Boris Kollár spresnil, že po dvoch rokoch môže Slovensko kúpiť jednu batériu za zostatkovú hodnotu na splátky. Koľko peňazí by si táto kúpa žiadala, zatiaľ nie je jasné. Cena jedného Patriotu sa hýbe okolo miliardy eur.

V čase, keď vláda žiadala parlament o súhlas s prítomnosťou spojeneckých vojsk na Slovensku, zdôvodňoval ich príchod práve vysokou cenou vojenskej techniky, na „ktorú by Slovensko muselo dlhé roky sporiť“.

Systém S-300 dostalo Slovensko v rámci delimitácie ruského dlhu. Podľa Naďa by táto batéria do dvoch rokov doslúžila, dokonca v diskusii RTVS povedal, že radar bol vypnutý. Pripomenul, že tak ako o S-300 ani o ruské stíhačky MiG-29 sa už čoskoro nebude mať kto starať. Rusov totiž povolávajú domov.

Kým systém S-300 Slovensko darovalo, Ukrajina prejavila záujem aj húfnice Zuzana. No tie už by nešli ako dar, ale východný sused by už musel zaplatiť. Rovnako aj za prípadné opravy vojenskej techniky na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

272 debata chyba
Viac na túto tému: #S-300 #vojna na Ukrajine