Zdravotné poisťovne by si mohli vymáhať pohľadávky samy

Zdravotné poisťovne by mohli vymáhať pohľadávky samostatne bez súdneho exekútora. Návrh legislatívnej zmeny má Ministerstvo zdravotníctva na vládu predložiť do 15. novembra. Vyplýva to z memoranda medzi rezortmi zdravotníctva a financií. Podľa rezortu by zmena mohla priniesť aj zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu.

11.04.2022 14:36
Všeobecná zdravotná poisťovňa Foto: ,
debata (5)

„Zavedením takejto právnej úpravy možno očakávať nielen pozitívny dosah na dlžníkov a zdravotné poisťovne spočívajúci v odbúraní nákladov na trovy exekúcie, ale aj zrýchlenie a zefektívnenie vymáhania pohľadávok zdravotných poisťovní (t. j. je možné dôvodne predpokladať aj zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu),“ uviedol pre TASR komunikačný odbor rezortu.

V súčasnosti je podľa ministerstva vymáhanie pohľadávok zdravotnej poisťovne možné len cestou súdneho exekútora. „Toto má za následok jednak predĺženie celého procesu vymáhania, jednak zvyšovanie nákladov (poisťovne aj dlžníka) o trovy exekúcie,“ ozrejmilo.

Zmena zákona, ktorá umožní samostatné vymáhanie zdravotných poisťovní, sa MZ javí ako vhodná. „Najvyužívanejším a najefektívnejším spôsobom výkonu exekúcie exekútorom je prikázanie pohľadávok z účtov v banke a ďalej zrážkami zo mzdy a z iných príjmov dlžníkov. Zdravotné poisťovne disponujú potrebnými údajmi na výkon samotnej exekúcie týmito spôsobmi,“ dodal rezort.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poisťovne