Kajúcnici Makó a Beňa zostávajú stíhaní na slobode

Kajúcnici Ľudovít Makó a Boris Beňa ostávajú na slobode. Rozhodol o tom senát Krajského súdu v Bratislave. Rozhodnutie je právoplatné.

12.04.2022 08:50 , aktualizované: 11:55
Makó Foto: ,
Ľudovít Makó prichádza na pojednávanie na krajskom súde v utorok 12. apríla 2022.
debata (12)

Súd rozhodoval o sťažnosti prokurátora proti minulotýždňovému verdiktu, ktorým súd nevzal bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby do väzby.

Súd zamietol sťažnosť ako nedôvodnú. Dôvodom je skutočnosť, že nemožno viesť v jednej veci dve paralelné konania. Predseda senátu KS Peter Šamko v utorok zdôraznil, že predpokladom dôvodnosti vzneseného obvinenia je správny procesný postup, ktorý mu predchádza. "O tej istej veci, o tom istom skutku, by sa malo viesť primárne iba jedno trestné konanie,“ podotkol. Senát preto nehodnotil ani to, či sú výpovede obvinených pravdivé alebo nepravdivé. Podľa predsedu senátu je to vecou pôvodného konania.

Specialny sud, prokuratura, tresny cin Čítajte viac Kauza Pčolinský: Prokurátori sa navzájom obviňujú pre Makóa a Beňu

„Pri návrhu na väzbu môžeme povedať len svoj názor. Tu je názor taký, že sme sa nemohli dostať ani k hodnoteniu dôvodnosti obvinenia, pretože nám prekáža to, čo mu procesne predchádzalo,“ zdôvodnil sudca.

Sudkyňa Okresného súdu Bratislava III Iveta Halvoňová v utorok 5. apríla zamietla návrh prokuratúry na ich väzobné stíhanie.

Video

„Súd nevyhovel návrhu a oboch obvinených ihneď prepustil zo zadržania na slobodu. Podľa sudkyne pre prípravné konanie neboli naplnené materiálne podmienky väzby, a to najmä dôvodnosť obvinenia,“ informoval vtedy hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Na toto rozhodnutie reagovala prokurátorka sťažnosťou proti uzneseniu o nevzatí do väzby, preto o veci rozhodoval krajský súd.

Z dôvodu ochrany utajované skutočnosti sa verejné zasadnutie koná s vylúčením verejnosti.

O dvojici bývalých predstaviteľov štátu, ktorý svedčia vo viacerých prípadoch korupcie, rozhoduje senát v zložení Marcela Kosová, Ján Golian pod vedením predsedu Petra Šamku.

Rovnako ako minulý utorok v prípade už právoplatné odsúdeného predsedu ĽS NS Mariana Kotlebu aj tentokrát zasadnutie súdu prerušilo nahlásenie bomby.

beňa kubina Čítajte aj Beňa a Makó sú zatiaľ na slobode. O väzbe rozhodne krajský súd

Bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Makóa a bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu vyšetrovateľ obvinil pre krivú výpoveď a prísahu.

Podľa prokuratúry koordinovali svoje výpovede v trestnej veci bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý mal prijať 20-tisícový úplatok od konkurzného právnika Zoroslava Kollára za to, že sa tajná služba nebude zaoberať jeho aktivitami.

Generálna prokuratúra už v tejto veci obvinenie Pčolinského a Kollára zrušila vlani v auguste, od februára sú ale obvinení opäť.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľudovít Makó #Boris Beňa