Vláda navýšila počet vojakov NATO na tritisíc

Na Slovensko by malo nakoniec prísť do tritisíc vojakov Severoatlantickej aliancie (NATO).

12.04.2022 12:18
naď Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď počas schôdze vlády vo štvrtok 12. apríla 2022.
debata (108)

Vyplýva to z materiálu, ktorý dnes schvália vláda. Kabinet tak navýšil počet aliančných vojakov, ktorí by mali dôjsť na Slovensko v rámci takzvanej predsunutej prítomnosti, z 2 100 na 3 000. Materiál musí ešte schváliť Národná rada.

Pôvodný počet 600 príslušníkov Ozbrojených síl Českej republiky sa zvýši na 700 vojakov. O 500 vojakov viac by malo prísť z Nemecka, celkovo by ich na Slovensku malo pôsobiť 1 200. Zvýši sa aj počet amerických vojakov na 600 a slovinských vojakov na 200. V rámci predsunutej prítomnosti NATO by na Slovensku tiež malo byť byť 200 vojakov z Holandska a 100 vojakov z Poľska.

Mark Milley Čítajte viac Generál Milley navrhuje vyslať do východnej Európy viac amerických vojakov

„Navýšením celkového počtu príslušníkov vybraných ozbrojených síl sa zvýši efektivita príspevkov daných krajín do mnohonárodnej bojovej skupiny, a tým aj obranyschopnosť a bezpečnosť Slovenskej republiky a jej obyvateľstva. Spôsobilosti zahraničných ozbrojených síl doplnia schopnosti a kapacity Ozbrojených síl SR a prispejú k zvýšeniu úrovne odstrašenia od prípadného ozbrojeného útoku,“ informovalo Ministerstvo obrany SR.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) počas rokovania vlády uviedol, že zvýšenie mandátu na prítomnosť vojakov NATO súvisí s viacerými vecami. „V súvislosti s pôsobením kompletov protivzdušnej obrany Patriot nás o navýšenie mandátu o 500 požiadali Nemci, a rovnako tak aj Spojené štáty americké o 200 vojakov,“ vysvetlil s tým, že o navýšenie mandátu požiadalo aj Slovinsko a Česká republika.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vláda SR #vojna na Ukrajine