Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch

Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti na územiach, z ktorých sa odsunuli ruské jednotky, potvrdila prezidentka Zuzana Čaputová. Prvý tím pracovníkov má zo Slovenska vycestovať už o pár dní.

13.04.2022 14:15
Buča Foto: ,
Muži v ochranných odevoch exhumujú telá civilistov v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti 13. apríla 2022
debata (24)

„Som hrdá na to, že už o pár dní vycestuje zo Slovenska prvý tím pracovníkov, vrátane súdneho lekára, ktorí pomôžu kolegom z ukrajinskej prokuratúry v zdokumentovaní dôkazov potrebných pre vyšetrenie týchto zločinov zo strany medzinárodného spoločenstva a Medzinárodného trestného súdu v Haagu,“ skonštatovala Čaputová.

Prezidentka ponúkla túto pomoc ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému po zverejnení záberov z Buče a ďalších ukrajinských miest. „Slovensko bude druhou krajinou po Francúzsku, ktorá v tomto ťažkom, ale potrebnom procese Ukrajine priamo na mieste pomôže,“ vyzdvihla. Poďakovala ministrom vnútra, zdravotníctva a policajnému prezidentovi za súčinnosť a vyjadrila rešpekt všetkým, ktorí sa „takúto neľahkú misiu“ rozhodli podstúpiť.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vojnové zločiny #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová