Hatráková nebude opäť kandidovať na post komisárky pre deti

Poslankyňa Katarína Hatráková (klub OĽaNO) sa pre agentúru SITA vyjadrila, že nebude opäť kandidovať na post komisárky pre deti.

13.04.2022 15:47 , aktualizované: 18:24
Katarína Hatráková Foto: ,
Poslankyňa Katarína Hatráková
debata (1)

Podľa Hatrákovej sa hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a aj koalícia ukázali ako pomerne neschopní vecne a odborne komunikovať tému kandidatúry na post detského komisára.

„Ja som dva roky mala tú snahu, pol roka veľmi intenzívne, ale už sa nebudem zúčastňovať tohto cirkusu. Okrem toho, že škodí téme, deťom a aj kandidátom,“ povedala Hatráková. Šance kandidátky na post komisárky pre deti Janette Motlovej, ktorú podporili desiatky mimovládnych organizácií, nechcela komentovať.

Hatráková sa ako kandidátka zúčastnila štyroch pokusov parlamentu zvoliť komisárku. Najbližšie bola k zvoleniu vlani v decembri, vtedy jej k zvoleniu chýbal jeden hlas. V kresle komisárky pre deti je exministerka práce za stranu Smer Viera Tomanová. Kým parlament nezvolí jej nástupcu, bude vo funkcii pokračovať.

Tomanová Čítajte viac Hatráková zrejme Tomanovú nevystrieda. OĽANO žiada mimovládky o mená kandidátov

O post komisára pre deti zabojujú štyria kandidáti. Sú nimi Natália Blahová, Janette Motlová, Júlia Lindtnerová a Jozef Mikloško, uviedol podpredseda parlamentného ľudskoprávneho výboru Peter Pollák (OĽaNO). Kandidátov čaká verejné vypočutie na výbore, ktoré má byť 21. apríla.

Blahovú navrhla poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO), Motlovú nominovala Mária Šofranko (OĽaNO), Lindtnerovú poslanci Andrej Stančík a Kristián Čekovský (obaja OĽaNO) a Mikloška nominoval Marcel Mihalik (OĽaNO).

Poslanci majú komisára voliť na schôdzi, ktorá sa začína 26. apríla. Pôjde o novú voľbu, neúspešne sa pokúšali zvoliť komisára pre deti už niekoľkokrát. Návrhy sa mohli podávať do stredy, nominovať kandidátov môžu len poslanci.

Komisár pre deti má chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má mať spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, dosiahnuté vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a akceptovaný reprezentatívnymi organizáciami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komisárka pre deti #Katarína Hatráková