Prípad Kuciak pokračuje. Szabó sa priznal, Zsuzsová vyhlásila, že je nevinná

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje pojednávanie prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Jej mama Zlatica Kušnírová už môže chodiť na súd len ako zástupca verejnosti. Tak rozhodol súd.

14.04.2022 09:32 , aktualizované: 14:23
Zsuzsová Foto: ,
Alena Zsuzsová počas súdneho pojednávania v kauze vraždy Kuciaka vo štvrtok 14. apríla 2022.
debata (51)

Prerušené bolo po tom, čo sa Najvyšší súd musel zaoberať námietku zaujatosti voči predsedníčke senátu Pamely Záleskej, ktorá bolo z prípadu vylúčená. Senát tak povedie Ružena Sabová.

Tomáš Szabó prichádza na súdne pojednávanie v...
Obžalovaný z prípravy vrážd prokurátorov Darko...
+2Dušan Kracina počas súdneho pojednávania v...

Súd sa po krátkom prvotnom pojednávaní bude zaoberať výčitkami a návrhmi Najvyššieho súdu, ktorý predchádzajúci oslobodzujúci oslobodzujúci rozsudok pre obžalovaného Mariana Kočnera a jeho známu Alenu Zsuzsovú vyhodnotil ako nesprávny. K prípadu ale následne prokuratúra pripojila aj prípravu vrážd dnes už trojice prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica. Pojednávanie sa ale zaseklo hneď na začiatku pre pochybnosti o zaujatosti jednej z členov senátu.

„Na základe rozvrhu práce sa namiesto sudkyne Záleskej do senátu posadil sudca Jozef Pikna,“ objasnila nová predsedníčka senatu. Jeho tretím členom je Rastislav Stieranka.

Na pojednávanie prišli v sprievode eskorty všetci piati obžalovaní.

Po skontrolovaní účasti a odmietnutí obžalovaných jednať o dohode o vine a treste, dvaja dozoroví prokurátori prečítali obžalobu.

Zhrnuli v nej celý zaznamenaný dej objednania a vykonania vraždy novinára a jeho snúbenice, ako aj prípravu vraždy dvojice prokurátorov a vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica.

„Považujem ju za nedôvodnú,“ skonštatoval na margo obžaloby Kočnerov obhajca Marek Para.

„Je postavená len na svedkovi Andruskóovi,“ reagovala na prečítanú obžalobu Zsuzsovej obhajkyňa Júlia Vestenická. Podobne sa vyjadrili aj advokáti ďalších obžalovaných.

Zlatica Kušnírová sa už nebude zúčastňovať ďalšieho pojednávania. Rozhodol o tom senát po prečítaní obžaloby.

„Kušnírovú súd na hlavné pojednávanie nepripúšťa,“ vyhlásila Sabová. Vysvetlila to tým, že jej zavraždená dcéra prišla o život len z rozhodnutia strelca Miroslava Marčeka, ktorý už ale nie je súčasťou tohto procesu. Ako dodala, súd tak napravil chybu, ktorú mu vytkol Najvyšší súd.

Sabová vysvetlila, že vražda Martiny Kušnírovej nebola súčasťou objednávky. Súd, ako povedala, takto rozhodol aj preto, aby si mama Zlatica Kušnírová mohla včas uplatiť svoje práva v zmysle Občianskeho zákonníka. V súvislosti s náhradou škody súd Kušnírovú odkázal na civilné konanie.

„Skutky, ktoré sú mi kladené obžalobou za vinu, som nespáchal. Som nevinný,“ vyhlásil Kočner.

„Obžalobu v plnom rozsahu odmietam. Som nevinná,“ povedala Zsuzsová.

Kracina aj Dragič zotrvávajú na svojej nevine.

„Chcel by som podať vyhlásenie o vine ku všetkým skutkom,“ povedal prekvapivo Szabó. Obžalovaný je z prípravy vrážd troch elitných právnikov. „Som vinný,“ dodal pred senátom.

Súd Szabóove priznanie viny prijal a dokazovanie vo vzťahu k nemu nebude vykonávať a určí ten trest.

„Jeho vyhlásenie sa týka iba tzv. veci prípravy vrážd prokurátorov,“ zdôraznil prokurátor. Povedal, že priznanie ho prekvapilo, pretože Szabó sa v prípravnom konaní k vine nepriznával. „Je to právo obžalovaného, neviem, prečo sa takto rozhodol,“ komentoval Szabóove slová prokurátor.

Všetci obžalovaní využili svoje právo a rozhodli sa na začiatku pojednávania nevypovedať. Vyjadrovať sa chcú v priebehu konania k jednotlivým obžalobou prezentovaných dôkazom.

Súd preto na návrh prokurátora pristúpil k čítaniu výsluchov z prípravného konania, teda po obvinení dnes už obžalovaných.

Szabó vrdil, že šiel do Veľkej Mače kupovať s bratrancom motocykel.

Zhodou okolností im niekoľko dní predtým vraj Zoltán Andruskó ponúkol tisíc eur za to, aby „zbili nejakého novinára“, pričom dostali o ňom aj osobné údaje. Keď vraj „nazrel“ do jeho domu, našiel novinára mŕtveho.

Kracina v prípravnom konaní 25. februára 2021 priblížil, ako skúšal podnikať so Zoltánom Andruskóom, ktorý ho neskôr požiadal o sledovanie „právnika“ Žilinku.

Dal mu za to aj 500 eur. Andruskó mu mal vysvetliť, že je to na žiadosť Kočnerovej milenky Aleny Zsuzsovej.

Neskôr mal Andruskó svoje zadanie zmeniť a požiadať o zbitie a okradnutie Žilinku. Vraj mal mať v byte 600-tisíc eur.

Kracina mal údajne finančné problémy kvôli hracím automatom a tak zobral aj ďalších 10-tisíc eur ako zálohu už za likvidáciu právnika.

S tou mu mali pomôcť jeho kontakty medzi Srbmi, ktoré si vraj podľa vlastných slov vymyslel. Peniaze ale Andruskóovi vrátil s výhovorkou, že Srbi na stretnutie neprišli.

„Jasne som mu povedal, že s tým nechcem nič mať. On mi na to povedal, že už o ňom vie aj Zsuzsová a ak to nespravím, môže sa niečo stať mne alebo mojim deťom, lebo Kočner má chápadlá všade,“ popísal Kracina. Vtedy mu Andruskó povedal, že 10-tisíc eur dal aj Tomášovi Szabóovi. Ten vraj s vraždou otáľal, ale peniaze vrátiť nechcel.

Neskôr ho zas vraj Andruskó žiadal o ďalšiu pomoc s využitím „jeho Srbov“. Zas sa mal ale vyhovoriť, na čo mal Andruskó zareagovať prekvapivo zhovievavo s tým, že aj tak treba chvíľu počkať. V tých dňoch bola práve medializovaná vražda Jána Kuciakom.

Neskôr ale napriek tomu žiadal o likvidáciu Šufliarskeho. Kracina sa však vraj aj tak naďalej vyhováral.

„Asi dva týždne pred ich zadržaním som si chcel znovu požičať 2-tisíc eur. Dal mi ich ale už som ich nevrátil, lebo ich zatkli. Žiadne srbské kontakty nemám, nikdy som nemal a vymyslel som si ich, aby som z neho mohol vyťahovať peniaze,“ zdôraznil v čítanej výpovedi Kracina.

„Povedal mi, že Kočner ponúka 200-tisíc eur za Lipšica ešte v čase, keď sme spolu riešili Šufliarskeho,“ popisoval Kracina.

Video

Na pojednávaní sa vo štvrtok nezúčastňujú rodičia zavraždeného novinára Kuciaka ani mama Kušnírovej. Prítomní nie sú ani poškodení prokurátori.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb – Kočner, Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kracina a Darko Dragič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová.

Marian Kočner Čítajte viac Sudcovia, ktorých zaujatosť namietal prokurátor, môžu rozhodovať v kauze Kuciak

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka