Tipy: Ako prežiť Veľkú noc. Kam ísť, kde sa čo chystá?

Korbáče, koláče, vajíčka. Ako prežiť Veľkú noc tradične a pritom netradične? Ponúkame niekoľko tipov.

16.04.2022 08:30
debata (2)

Trebišov a Košice

V Trebišovskom kaštieli práve prebieha už 32. ročník súťažnej výstavy Trebišovski pisanki. Na výstave prezentuje svoje diela 40 tvorcov. Kraslice sú zdobené tradičnými, modernými i kombinovanými technikami a sú dôkazom invencie a zručností ich výrobcov. Obdivovať možno ozdobené holubie, slepačie, morčacie, husacie aj pštrosie vajcia. Keďže je výstava súťažná, tak za najkrajšiu kraslicu môžu návštevníci aj hlasovať. Výber je obrovský, veď vystavených je sedemsto kraslíc. "Návštevníci môžu tiež obdivovať kraslice od Anny Pálovčíkovej z Dvorianok a Evy Rabatinovej z Trebišova, ktoré doposiaľ nevynechali ani jeden z ročníkov.

Malú ochutnávku kraslíc ponúka aj Dom remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach. Tam svoju prácu prezentuje 17 ľudových umelkýň predovšetkým z okresu Trebišov, ale aj z okresov Vranov nad Topľou a Humenné na slepačích, kačacích a husacích škrupinách.

Bachledka

Jar plná kontrastov, teplé slniečko aj hľadanie veľkonočného vajíčka. Zábavu pre celú rodinu vrátane šibačky s maskotmi veveričiakom Emilom a Gorgym ponúka Chodník korunami stromov v Bachledke (okres Poprad). Ukryli tam až 500 maľovaných vajíčok. Tie sa môžu nachádzať naozaj kdekoľvek. Možno bude pri ich hľadaní potrebné aj skákať alebo plaziť sa. Počas Veľkonočných sviatkov (od piatku do pondelka) v čase od 9. do 16. hodiny za každé nájdené vajíčko dostane úspešný hľadač sladké prekvapenie a možno aj vyšibanie. Na svoje si prídu aj rodičia, keďže v miestnej reštaurácii kuchári pripravujú veľkonočné kulinárske špeciality.

Štrbské Pleso

Zabaviť sa s deťmi možno aj na Štrbskom plese. Na Veľkonočnú nedeľu je pripravený veselý karneval masiek priamo na svahu, ale aj preteky masiek. Program začína už od 8.30 hod. Od 11. hodiny je pripravený kultúrny program na Námestí MS 1970, kde vystúpi folková skupina Bravo, tanečná skupina Ruty-Šuty, Country duo Weteráni, ľudová rozprávačka Aranka z Jarovníc i hudobná skupina Bukasový masív.

Bystrá

V srdci Nízkych Tatier si rodiny s deťmi môžu v nedeľu 17. apríla užiť podujatie Veľkonočné radosti, ktoré sa v areáli lyžiarskeho strediska Ski Tále začne o jedenástej hodine. Organizátori avizujú rozlúčku so zimou a zároveň privítanie jari s množstvom atrakcií. Ukážky veľkonočných zvyklostí budú sprevádzať rôzne animácie, remeselné trhy, tombola, obľúbené maľovanie na tvár a gastrošpeciality od miestnych kuchárov. Hlavným programom však bude hudba, spev a tanec v podaní folklórnych súborov Marína či Šťastné detstvo. Nebudú chýbať Veselí chlapci z Horehronia ani Heligonkári z Čierneho Balogu.

Pribylina

Pestrý program pripravilo Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Na Veľký piatok, 15. apríla, budú v areáli skanzenu, medzi desiatou a trinástou hodinou, ukážky strihania oviec a mútenia masla. Na Bielu sobotu 16. apríla sa o jedenástej hodine uskutočnia ukážky prípravy veľkonočného obradového pečiva. O druhej poobede sa začne slávnostná prezentácia novej monografie Ivety Zuskinovej s názvom Liptov – Dom a život v ňom. Na Veľkonočnú nedeľu 17. apríla vystúpia o desiatej hodine Michal a Matúš Fiľovci s programom Otĺkaj sa píšťalôčka. Nasledovať bude škola hry na píšťalku a ukážky výroby pletených korbáčov. O trinástej návštevníkom zatancuje a zaspieva súbor Liptov z Ružomberka. Počas všetkých troch dní budú prebiehať tvorivé dielne zahŕňajúce výrobu judášov zo slaného cesta, zdobenie kraslíc, medovníčkov, ale aj ukážky zvykov a tradícií počas veľkonočného obdobia v dreveničkách. V záhrade nebudú chýbať tohtoročné jahniatka z vlastného chovu.

Fiľakovo

Veľkonočný pondelok, teda 18. apríla, bude na Fiľakovskom hrade rušný. Uskutoční sa tam tradičné podujatie Palócka Veľká noc, ktoré návštevníkom priblíži nielen slovenskú, ale tiež maďarskú kultúru a tradície. Zároveň si môžu vyskúšať viaceré techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyrobiť veľkonočné figúrky z pálky. Na programe pod holým nebom je aj požehnanie jedál a veľkonočné polievanie. Okrem miestnych sa predstavia súbory Krtíšan z Veľkého Krtíša, Sendergö a Húros Banda zo Šiah. Najmenších poteší aj remeselnícka dielňa Motolla či bábkové divadlo MeseFigurák. Nádvorie hradu bude patriť jarmoku.

Beckov

Veľkonočná atmosféra zavíta aj na hrad Beckov. „Začíname na Zelený štvrtok, keď otvárame výstavu stredovekej dobovej kuchyne, ktorá bude na hrade umiestnená celoročne. Návštevníci uvidia, ako sa kedysi varilo, aké nástroje sa pri tom používali a aké pokrmy sa jedli. Budú mať aj možnosť namlieť si vlastné obilie,“ priblížila kultúrna referentka Katarína Badžgoňová. Na hrade bude aj dobová kuchyňa, kde sa bude variť.

„Okrem toho tu budú aj rôzne akcie pre deti ako šermiarska aréna, preťahovanie lanom či verbovačka,“ hovorí Badžgoňová. Nebude chýbať ani víkendová klasika ako komentované prehliadky, remeselná výroba či lukostreľba. Vo štvrtok bude zároveň prebiehať benefičná akcia. „Výťažok z predaja korbáčov, ktoré sa v Beckove plietli začiatkom apríla, pôjde na pomoc dievčine, ktorá trpí spinálnou svalovou atrofiou,“ dodala kultúrna referentka.

Od piatka až do pondelka sa budú na hrade hľadať ukryté vajíčka. „Pripravené sú pátracie akcie, vedomostné súťaže a tvorivé dielne s animátormi. Dvakrát denne bude prebiehať stredoveká rytierska šibačka,“ prezradila Badžgoňová. Súčasťou podujatia bude aj veľkonočná výstava krojov z okolia, ktoré zapožičalo Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom. Návštevníci si budú môcť vychutnať aj tradičné veľkonočné jedlá a koláče. V duchu Zeleného štvrka budú na hrade podávať zelené langoše či čapovať zelené pivo.

Čachtický hrad

Na veľkonočný program láka aj neďaleký Čachtický hrad. „Počas Veľkej noci sa u nás budú pliesť korbáče a maľovať veľkonočné vajíčka. Každý si môže vyrobiť svoju vlastnú kraslicu,“ pozýva Alica Čechvalová z miestneho obecného úradu, ktorá dočasne zastupuje hradnú kastelánku. Pletenie šibákov bude predvádzať ľudový remeselník. Deťom sú venované tvorivé dielničky.

Program zahŕňa aj prehliadky so sprievodcom. Hradný areál spestria remeselné stánky s ľudovými odevmi či košíkmi z rôznych materiálov, ale aj kováčska dielňa. „Počas soboty bude hrať hudobná skupina Vrbovské Vŕby,“ doplnila Čechvalová. S prestávkami si ju budú môcť návštevníci vypočuť od 10.15 do 16.15 hod. Od piatku začne premávať pod hrad aj turistický vláčik Báthory.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc