Z chladu do tepla. Po Veľkej noci sa môže začať pravá jar

Začiatkom týždňa bude Slovensko ešte v pásme chladného vzduchu. Potrvá to dlho?

18.04.2022 00:00
debata (4)

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia s meteorológom Petrom Jurčovičom na aprílový týždeň po sviatkoch.

Video

Veľkonočné sviatky boli uzimené. Pondelňajšie oblievačky môžu byť v severnejších regiónoch veľmi nepríjemné. Na niektorých miestach nevystúpi teplota počas dňa ani nad päť stupňov a navyše bude fúkať studený severný vietor.

Prešla už takmer polovica jari, chladné počasie sa však nechce rozlúčiť. Teplota začala klesať v piatok. „Zvyšok veľkonočných sviatkov bude poznačený chladným charakterom počasia, ktoré bude mať buď neskoro zimný, alebo skoro jarný charakter podľa nadmorskej výšky,“ povedal klimatológ Pavel Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Počasie charakterituje premenlivá oblačnosť. „Aj bude svietiť slnko, aj sa bude mračiť, a to predovšetkým na severe a severovýchode Slovenska,“ podotýka Faško. Práve v týchto regiónoch je najväčšia pravdepodobnosť, že sa objavia prehánky či občasné zrážky, ktoré sa môžu zmeniť na snehové. Vo vyšších nadmorských výškach sa môže dokonca vytvoriť snehová pokrývka. Najmä vo vysokohorských lyžiarskych strediskách budú vhodné podmienky na veľkonočnú lyžovačku. Na Štrbskom plese namerali v stredu 41 centimetrov snehu a na Chopku 205 centimetrov. Snežiť môže aj v kotlinách Oravy či severného Spiša.

Faško upozorňuje aj na nepríjemný severný studený vietor. „Fúkať bude na celom území Slovenska. Vietor bude dosť silný, miestami aj nárazový,“ podotýka. Ani na juhozápade nebude popoludní priestor na výrazné oteplenie. Maximálna denná teplota vzduchu tu bude najmä v nedeľu a v pondelok na úrovni okolo desať stupňov alebo tesne nad touto hodnotou.

V severných a severovýchodných oblastiach Slovenska nemusí dosiahnuť teplota počas dňa ani päť stupňov. V nedeľu, v pondelok a v utorok ráno sa môžu takmer na celom území Slovenska vyskytnúť prízemné mrazy. Mrznúť bude aj v úrovni dva metre nad zemou. Otepľovať sa začne až po sviatkoch.

Už tretí rok po sebe je jar studená. „Prvá polovica tohtoročnej jari je na niektorých miestach dokonca chladnejšia ako v minulom roku. Priemerná mesačná teplota vzduchu v tohtoročnom marci bola ešte nižšia ako vlani. Platí to pre Hurbanovo, Poprad či Dudince,“ hovorí klimatológ. Chladnejšie sú aj tohtoročné aprílové dni v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie