Exšéfa operatívcov NAKA Kaľavského prepustili zo zadržania, nesmie však opustiť Bosnu

Obvineného exšéfa operatívcov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Kaľavského prepustili úrady v Bosne a Hercegovine zo zadržania na slobodu, má však zakázané opustiť krajinu. Zadržaný bol na základe vydaného zatykača. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

19.04.2022 12:13 , aktualizované: 16:27
debata (10)

„Interpol-Sarajevo potvrdil Interpolu-Bratislava, že osoba bola síce prepustená, ale zároveň s uloženými obmedzujúcimi opatreniami na voľnom pohybe, ktorých súčasťou je aj zdržiavať sa na určitom mieste bez možnosti opustenia krajiny,“ spresnil Slivka s tým, že obvinenému bol zároveň zadržaný aj cestovný doklad.

Ministerstvo spravodlivosti SR požiada o vydanie obvineného Kaľavského z Bosny a Hercegoviny, keď bude mať zo Špecializovaného trestného súdu doručený originál medzinárodného zatýkacieho rozkazu s prekladom. Informoval o tom Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR.

„Dnes sme kontaktovali telefonicky aj elektronickou poštou Veľvyslanectvo SR v Sarajeve, aby sme overili kompetentný orgán Bosny a Hercegoviny a tiež oficiálny jazyk v súvislosti s pripravovanou extradičnou žiadosťou a súvisiacimi dokumentmi. Následne boli tieto informácie postúpené ŠTS Pezinok,“ priblížil Bubla. Je podľa neho veľmi ťažké odhadnúť, ako dlhý bude proces vydania obvineného na Slovensko. „Praktické skúsenosti v otázke extradície s Bosnou a Hercegovinou v poslednom období nemáme,“ dodal.

NAKA Čítajte viac V Bosne zadržali bývalého funkcionára NAKA Jána Kaľavského

Ministerstvo spravodlivosti nemá oficiálnu informáciu, či obvinený exšéf operatívcov NAKA požiadal na území Bosny a Hercegoviny o azyl. „Vzhľadom na to, že nedisponujeme informáciou o vnútroštátnej úprave a praxi v Bosne a Hercegovine, bolo by hodnotenie súvisu a dosahov prípadného prebiehajúceho azylového konania na vydávacie konanie len špekuláciou,“ podotkol Bubla.

Ján Kaľavský je podozrivý z prezrádzania citlivých informácií z prostredia polície nepovolaným osobám, čiastočne za rôzne neoprávnené majetkové plnenia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na neho podal koncom januára obžalobu „pre viacčinný súbeh pokračovacieho zločinu prijímania úplatku s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti“.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #Ján Kaľavský