Kotleba už nie je poslancom Národnej rady. Extrémistom rozpustili aj poslanecký klub

Od utorka 19. apríla už nie je Marian Kotleba, predseda extrémistickej ĽS NS, poslancom Národnej rady. Vyplýva to z rozhodnutia predsedu Národnej rady SR, ktoré je zverejnené na stránke parlamentu.

19.04.2022 15:41 , aktualizované: 17:13
Kotleba Foto: ,
Marian Kotleba počas rokovania Národnej rady v októbri 2021.
debata (217)

Podľa rozhodnutia predseda Národnej rady v zastúpení Gáborom Grendelom berie na vedomie, že „dňa 19. apríla 2022 bolo doručené oznámenie o právoplatnosti rozsudku Najvyššieho súdu SR za úmyselný trestný čin, ktorý nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť dňom jeho vyhlásenia, v trestnej veci poslanca Národnej rady SR Mariana Kotlebu“.

Grendel sa odvoláva na Ústavu SR, článok 81a písmeno f), podľa ktorého mandát poslanca zaniká dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin. Mandát Kotlebovi zanikol teda 5. apríla 2022, keď ho najvyšší súd odsúdil za sympatizovanie s neonacizmom na polročnú podmienku s odkladom na rok a pol. Dopustil sa ho odovzdávaním šekov s neonacistickou symbolikou.

Ďalším rozhodnutím zaniká poslanecký klub ĽS NS. Ako konštatuje Grendel v rozhodnutí „počet členov Klubu poslancov Národnej rady za stranu Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko sa znížil na sedem, a teda nespĺňa minimálny stanovený počet členov poslaneckého klubu, čím dňom 6. apríla 2022 tento klub zaniká“.

Okrem toho poslanec ĽS NS Martin Beluský už nebude členom poslaneckého grémia. Grendel žiada aj zastaviť čerpanie financií pre klub z rozpočtu Kancelárie Národnej rady.

Kotleba, ktorý sa nezúčastnil na vyhlásení rozsudku Najvyššieh súdu, hneď od začiatku tvrdil, že ide o to, aby „bol zbavený mandátu“. Neskôr spochybňoval aj stratu mandátu, vyhováral sa pritom na podmienečné odsúdenie. Ako však pripomína Vincent Bujňák z Univerzity Komenského v Bratislave Kotleba nebude môcť robiť ani asistenta poslanca Národnej rady. Keďže je odsúdený za úmyselný trestný čin, nemohlo by sa naňho v tomto prípade pozerať ako na bezúhonného.

V Národnej rade je v súčasnosti 29 nezaradených poslancov. Pribudne k nim ďalších sedem z klubu ĽS NS.

Ako informovala hovorkyňa Národnej rady Michaela Jurcová, na uprázdnený mandát po Kotlebovi nastúpi Slavěna Vorobelová.

marian kotleba, kotleba, Čítajte aj PODCAST: Milo: Kotleba mal ísť do väzenia. V boji s extrémizmom zlyhávame

© Autorské práva vyhradené

217 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Marian Kotleba #ĽSNS #Gábor Grendel