V Hniezde záchrany ležal mŕtvy chlapec niekoľko dní. Zrejme zlyhala signalizácia

V Hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch našli po veľkonočných sviatkoch bábätko. Bez povšimnutia tam chlapček ležal niekoľko dní a kým ho zdravotníci našli, bol už mŕtvy.

19.04.2022 18:30
Hniezdo záchrany, novorodenci, nemocnica, adopcia Foto:
Babyboxy fungujú v dvadsiatich nemocničných zariadeniach na Slovensku.
debata (91)

Nikto v nemocnici si nevšimol, že dieťa je uložené v boxe v hniezde záchrany. Dôvodom vraj môže byť nefungujúca signalizácia, ktorá pracovníkov upozorňuje, že sa v samotnom hniezde niečo deje.

„V priebehu dnešného dopoludnia (utorok 19. apríla – pozn. red.) sme v inkubátore hniezda záchrany našli dieťatko, žiaľ, bez známok života. Ihneď sme kontaktovali políciu a prípad riešime v súčinnosti s políciou. Je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie a sme plne súčinní s políciou pri vyšetrovaní príčin smrti dieťatka,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Hniezdo záchrany dostala nemocnica ako dar od občianskeho združenia Šanca pre nechcených. „Neviem pochopiť, ako sa také niečo mohlo stať. Nikdy sa to ešte nestalo a nerozumiem tomu, ako im nemohla fungovať signalizácia. Nemocnica má na základe darovacej zmluvy určité povinnosti,“ ozrejmila pre denník Pravda prezidentka združenia Anna Ghannamová.

Hniezdo záchrany by malo byť napojené na 24-hodinovú službu. Po otvorení hniezda začne plynúť päť minúť a potom príde po dieťa zdravotnícky personál. Zodpovednosť za technický stav či hygienu nesie podľa Ghannamovej nemocnica.

Zachránili už desiatky detí

Na Slovensku je dvadsať Hniezd záchrany a od ich vzniku klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov z ročného priemeru desať na dve. Od roku 2004 v nich bolo zachránených 77 detí.

„Nemocnice musia taktiež zabezpečiť zdravotnú starostlivosť, kontaktovať sociálny odbor úradu práce a majú aj povinnosť nás informovať o každom náleze,“ dodala. Spresnila však, že nemocnice tak nerobia a o tomto prípade sa dozvedela z médií.

„Z hľadiska interných smerníc má nemocnica povinnosť kontrolovať funkčnosť signalizácie. Pred viac ako dvomi rokmi sme k hniezdu nainštalovali kamery, ktoré majú sledovať dieťa,“ zdôraznila Ghannamová. Nemocnici odporučili, aby záznam z kamery z hniezda mali neustále otvorený, aby ho mohli ustavične sledovať. „Nepostupovali tak, ako mali,“ mieni. Nemocnica pritom okolie hniezda pred časom rekonštruovala. Ghannamová sa obáva, že mohlo dôjsť k porušeniu signalizácie. „Ak je to tak, je to trestuhodné,“ dodala.

Funkčnosť hniezda záchrany sa podľa slov hovorkyne nemocnice Kamenickej pravidelne kontroluje. Bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková doplnila, že prípad aktuálne vyšetruje polícia. Presný čas a príčinu smrti dieťaťa potvrdí až pitva.

© Autorské práva vyhradené

91 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #hniezdo záchrany