Akcia Súmrak: Zadržali Kaliňáka. S Ficom sú obvinení zo založenia zločineckej skupiny

NAKA dnes o 10.10 zadržala exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Obvinili ho spolu s expremiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Fica ale nezadržali, pretože na to treba súhlas Národnej rady. Kaliňákov advokát po výsluchu nevedel povedať, či bude polícia žiadať väzobné stíhanie.

20.04.2022 10:28 , aktualizované: 17:06
debata (1369)

Obaja sú spolu s právnikom Marekom Parom, nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom a bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom obvinení nielen zo zosnovania zločineckej skupiny, ale aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad súvisí s kauzou Očistec.

Ficov a Kaliňákov právny zástupca David Lindtner neskôr spresnil, že trestný čin ohrozenia daňového tajomstva sa týka daňových káuz exprezidenta Andreja Kisku a súčasného ministra financií a lídra mandátovo najsilnejšieho koaličného hnutia OĽaNO Igora Matoviča. Pritom Kiska bol minulý týždeň obžalovaný z daňového podvodu.

Polícia na sociálnej sieti potvrdila, že "NAKA obvinila osoby R. F., R. K. a M. P.

Video: Právny zástupca Mandzák prichádza na policajné prezídium

Video

„Národná kriminálna agentúra dnes vykonáva na území SR viaceré akcie, v rámci ktorých boli obvinené viaceré osoby, okrem iných aj osoby M.P., R.K. a R.F. Bližšie informácie poskytneme, keď to procesná situácia dovolí,“ spresnila polícia.

Neskôr polícia oznámila, že akcia má názov „Súmrak“.

„Dňa 19. 4. 2022 bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené obvinenie štyrom osobám R. F., R. K., T. G. a N. B. celkovo pre tri skutky. Obvinenie sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade R. F. a R. K.) a všetkým štyrom osobám bolo vznesené obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní vykonáva prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR. Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony, a preto nie je možné v tomto štádiu konania poskytnúť bližšie informácie,“ dodala polícia.

Správa, ktorú zverejnila polícia na sociálnej sieti, je identická s tlačovou správou Úradu špeciálnej prokuratúry.

Medzi obvinenými však už nefiguruje Marek Para. Ako neskôr uviedol jeho advokát Michal Mandzák, Para je obvinený samostatným uznesením, ale súvisí s kauzou Fica a Kaliňák.

Po Kaliňákovom výsluchu jeho právny zástupca David Lindtner uviedol, že vyšetrovateľ zváži ďalší procesný postup a on v tejto chvíli „nevie povedať, či bude podaný návrh na väzbu alebo nie“.

VIDEO: Lindtner o tom, ako prebiehal výsluch.
Video

Obvinenie sa podľa neho opiera o výpovede Ľudovíta Makóa, Bernarda Slobodníka, Františka Imreczeho a ďalšej osoby, ktorú nešpecifikoval. Neskôr však priznal, že je to Tomáš Rajecký, ale nedá sa podľa neho povedať, že vypovedá proti Kaliňákovi. Advokát dodal, že sú spomenuté aj nahrávky z poľovníckej cha­ty.

Na stíhanie Fica treba súhlas poslancov

Podľa hovorkyne Národnej rady Michaely Jurcovej parlament zatiaľ nemá žiadosť o vydanie súhlasu so stíhaním Fica.

Potvrdil to aj podpredseda Národnej rady Gábor Grendel (OĽaNO, NOVA). Vysvetľuje, že zatiaľ na to nebol dôvod. „Z toho, čo bolo zatiaľ medializované, poslanec Fico nebol pristihnutý pri páchaní trestného činu, pretože pravdepodobne ide o prípad z minulosti,“ vysvetľuje na sociálnej sieti Grendel.

Dodal, že o tom, či bude vyšetrovateľ a prokurátor žiadať väzobné stíhanie, zatiaľ OČTK neinformovali. „Ako podpredseda NR SR poverený zastupovaním predsedu parlamentu by som o tom už musel vedieť,“ tvrdí Grendel.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Smer rodina) reagoval, že zatiaľ nemá dostatok informácií. „Avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne. Zároveň môžem povedať, že hnutie Sme rodina nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz, avšak musíme si počkať na viac informácií,“ dodal Kollár.

Čo hovorí obvinenie?

Bývalý sudca David Lindtner zastupuje Fica s Kaliňákom. Povedal, že uznesenie má vyše sto strán a nemá povolenie od svojho klienta, aby o veci informoval.

Na zadržanie Kaliňáka, ktorý v súčasnosti vystupuje najmä ako obhajca, Lindtner povedal: „Keď sa likviduje opozícia, musíte obviniť aj advokátov.“

Okolo poludnia Lindtner vyšiel z priestorov policajného prezídia a povedal, že v odôvodnení obvinenia sú uvedené Ficove výstupy, kde kritizoval najmä systém kajúcnikov. „My to vnímame ako politický útok na predstaviteľa politickej opozície. Je to kriminalizácia politického mandátu,“ pokračoval Lindtner.

V prípade Kaliňáka ide podľa neho aj o útok na výkon advokácie. „Zúčastňoval sa na politických vyhláseniach ako obhajca pána Bödöra a Gašpara a podobne. A kriticky sa stavali k niektorým sudcom Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu,“ spresnil Lindtner.

Fico s Kaliňákom sú obvinení aj z ohrozenia daňového a bankového tajomstva. Lindtner uviedol, že sa to týka káuz daňových káuz bývalého prezidenta Kisku a aktuálneho ministra financií Matoviča.

Lindtner upozorňuje, že skutky sú nadkvalifikované. Naznačuje, že je to preto, aby obvineným hrozilo prepadnutie majetku.

Tvrdí, že obvinenie hovorí o organizovaní zločineckej skupiny, aby bola v prípade dokázania vinny vyššia sadzba. V organizovanej skupine mal pôsobiť aj bývalý policajný prezident Tibor Gašpar a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Lindtner ďalej povedal, že obvinenie má sto strán a „aktualizačný moment obvinenia vychádza iba zo statusov Fica, tlačových konferencií Smeru a Threemy“.

„Ako členovia organizovanej skupiny sa snažili pomáhať iným členom organizovanej skupiny, kritizovali postupy súdov a postupy špeciálnej prokuratúry,“ pokračoval advokát.

„Pri dnešnom politicko-spoločenskom nastavení si myslím, že by to bol obrovský precedens, keby došlo k návrhu na väzbu,“ povedal Lindtner s tým, že od skutkov, z ktorých sú Fico s Kaliňákom obvinení, prešlo už desať rokov. Obvinenie sa totiž týka skutkov, ktoré sa mali stať v rokoch 2012 až 2018.

VIDEO: Advokát Mandzák na policajnom prezídiu.
Video

Fico s Kaliňákom sa s právnymi zástupcami oboch stretávali vlani na poľovníckej chate. Nahrávky ich rozhovorov unikli na verejnosť.

Podľa Lindtnera aj Kaliňák vníma obvinenie ako „hanebný útok“ na politickú opozíciu, likvidáciu obhajcov, likvidáciu nezávislej justície.

Dopoludnia Kaliňák iba podpísal iba zápisnicu o zadržaní a jeho výsluch je naplánovaný na 14. hodinu.

Jeho právny zástupca ďalej uviedol, že medzi poškodenými je uvedený nielen Matovič s Kiskom, ale aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, či prokurátor Vasiľ Špirko. „Zrejme po konzultácii s klientom budeme zvažovať námietky zaujatosti. My by sme boli najradšej, keby túto kauzu dozorovala Generálna prokuratúra,“ spresnil.

Ďalej povedal, že po Kaliňáka prišlo asi desať policajtov. Prišli za ním na rybačku kúsok od Bratislavy, kde boli aj jeho dvaja synovia a manželka. „Je to nepríjemné, ale je to určitý spôsob politickej pomsty. Nedošli kukláči, asi už reagovali na ústavné sťažnosti na demonštatívne predvádzanie ľudí,“ opísal Lindtner s tým, že stačilo, aby Kaliňáka predvolali.

VIDEO: Ficov advokát vysvetľuje, z čoho je predseda Smeru obvinený
Video

Spresnil, že Kaliňáka zadržali o 10. hodine a 10. minúte, Ficovi doručili uznesenie o obvinení.

NAKA popoludní na sociálnej sieti osvetlila, ako zadržala Kaliňáka.

„K zadržaniu obvineného došlo dňa 20. 04. 2022 pred vstupom na pozemok jeho chaty, v ktorej sa predtým nachádzal, po tom čo ho vyšetrovateľ telefonicky kontaktoval. Následne vyšetrovateľ obvinenému na uvedenom mieste doručil uznesenie o vznesení obvinenia a oznámil mu, že je zadržaný,“ opisuje situáciu NAKA.

Kaliňák si potom zvolil obhajcov, ktorí boli vyrozumení telefonicky.

„Počas celého úkonu neboli voči obvinenému použité žiadne donucovacie prostriedky a nedošlo k žiadnemu poškodeniu na majetku. Po zadržaní bolo obvinenému umožnené, na jeho žiadosť, rozlúčiť sa s rodinnými príslušníkmi. Následne bola vykonaná jeho eskorta na NAKA PPZ k vykonaniu ďalších procesných úkonov,“ dodáva polícia.

Advokáta Mareka Paru zastupuje Michal Mandzák. Povedal, že „vznesené obvinenie voči Parovi chápe ako hrubý zásah do výkonu práva na obhajobu a vníma ho v kontexte s advokátskou činnosťou“.

Mandzák tvrdí, že „nepochopil podstatu a zmysel tohto trestného konania“, obvinenie považuje za absurdné. Nevedel sa vyjadriť, či bude daný návrh na väzbu. Dodal, že „zrealizované bolo len zadržanie, ani výsluch ešte nebol“.

Koaliční poslanci: Nebudeme brániť spravodlivosti

Veronika Remišová, ministerka investícií a líderka koaličnej strany Za ľudí vyzvala Roberta Fica, aby „sa neskrýval za poslanecký mandát a vzdal sa ho“. Dodala, že „konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre najvyššie“.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na margo zadržania Fica s Kaliňákom skonštatoval, že „božie mlyny niekedy pomaly, ale zodpovedne melú a karma si nájde každého“.

Richard Sulík, minister hospodárstva a predseda SaS, si zasa na sociálnej sieti povzdychol: „Prekvapí ma, ak to niekoho prekvapí.“

Poslankyňa Janka Bittó Cigániková zo SaS už vyhlásila, že bude hlasovať „vydanie poslanca Fica spravodlivosti“. Pridali sa k nej aj ďalší poslanci z klubu SaS. Na sociálnej sieti informovali, že budú všetci hlasovať za súhlas so stíhaním Fica.

„Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu SR. Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube. Strana Sloboda a Solidarita tak dáva voľný priebeh spravodlivosti,“ uviedli oficiálne.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) po rokovaní vlády povedala, že „má dôveru najmä v Úrad špeciálnej prokuratúry a polície v tom, že obvinenie bude dobre postavené“.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní je „ich autonómnym rozhodnutím“. „Verím, že je podložené dôkazmi,“ dodal Heger.

Minister práce Milan Krajniak z hnutia Sme rodina si chce najskôr počkať na informácie polície, aby vedelo viac o obvinení. Spresnil, že klub bude mať poradu pred schôdzou Národnej rady a poslanci dajú vedieť, ako sa rozhodli.

Fico: Obvinili ma, lebo si dobre robím opozičnú robotu

„Nie je prekvapením, čo sa dnes ráno udialo,“ povedal Fico v stredu popoludní na tlačovej konferencii. Dodal, že ide o jeho štvrté obvinenie, čo je od roku 2020 v opozícii.

„Podstata obvinenia spočíva v tom, že som mal ako predseda vlády založiť nejakú zločineckú organizáciu a jej prostredníctvom som mal škodiť Matovičovi, Kiskovi, Kollárovi, Lipšicovi a Špirkovi. Ani slovko o tom, že by som bol podozrivý z nejakej korupcie alebo ekonomickej trestnej činnosti,“ pokračoval Fico s tým, že jeho obvinenie je odplatou za to, že „si dobre robí opozičnú robotu“.

Vyhlásil, že táto situácia mu pripomína tridsiate roky, keď sa k moci drali fašisti. „Chceli ma dostať pod Úrad špeciálnej prokuratúry, lebo tam je osem nadržaných prokurátorov, ktorý sa budú chcieť vyonanovať na mojom stíhaní,“ povedal Fico.

Robert Fico, obvinenie Čítajte viac Fico hovorí o rozprávkach deda Jahodu, Matovič o mafošoch

Dopoludnie v centrále Smeru

Do centrály strany Smer v stredu dopoludnia postupne prichádzali poslanci strany. Zatiaľ sa k obvineniu Fica s Kaliňákom nechceli vyjadrovať. Tvrdia však, že strana bude mať tlačovú konferenciu.

VIDEO: Blaha prichádza do centrály strany.
Video

Ďalší poslanec Marián Saloň tiež povedal, že strana bude reagovať na tlačovej konferencii o 15. Podľa neho sa Fico dopoludnia nachádzal v centrále Smeru na Súmračnej ulici v Bratislave.

VIDEO: Poslanec Marián Saloň.
Video

Hlas zatiaľ Fica na stíhanie nevydá

„Namiesto chleba nám vláda ponúkla hry, nechutné hry so spravodlivosťou,“ reagoval predseda opozičnej strany Hlas Peter Pellegrini.

Stanovisko Hlasu je podľa neho rovnaké. „Orgány činné v trestnom konaní musia postupovať výhradne podľa zákona. O vine a nevine rozhodujú súdy,“ povedal ďalej Pellegrini.

Dodal, že Hlas sa bude na každého z aktérov zatiaľ pozerať ako na nevinných. „Ale to by sme urobili pri akejkoľvek trestnej veci,“ dodal Pellegrini.

Tvrdí, že jeho poslanci nebudú hlasovať za to, aby Národná rada súhlasila so stíhaním poslanca Fica. „V prípade, že do parlamentu príde návrh na vydanie pána poslanca Roberta Fica orgánom činným v trestnom konaní na jeho väzobné stíhanie, Hlas nezahlasuje za jeho vydanie. Nemáme istotu, práve naopak, sme presvedčení, že v tomto prípade nie je garantovaná spravodlivosť na Slovensku, ale môže ísť o ďalší z x prípadov, ktoré sa potvrdili v minulosti, ktoré preukážu nezákonnosť tohto konania. Budeme veľmi pozorne sledovať argumenty, ktorými nám budú chcieť orgány činné v trestnom konaní prekvapiť. Na základe toho, čo sme videli za posledné roky, čo sa v tejto krajine pod taktovkou Igora Matoviča a Daniela Lipšica, Hlas bude súhlasiť s väzbou opozičného poslanca,“ vyhlásil Pellegrini.

„Táto vláda za dva roky dobabrala, čo sa dalo,“ pokračoval Pellegrini s tým, že kauza, v ktorej je Fico s Kaliňákom, slúži iba na prekrytie chýb vlády. „Ako máme tejto vláde veriť, že bude úspešná v tejto veci, keď dobabrala všetky ostatné?“ položil otázku bývalý premiér.

Pellegrini pripomenul, že len minulý týždeň bol Kiska obžalovaný z daňového podvodu. Myslí si, že časť polície koná na politickú objednávku vládnej koalície. „Budeme mimoriadne pozorne sledovať dôkazy, ktorými chce polícia podoprieť zadržanie politickej opozície,“ pokračoval Pellegrini a poukázal na nedôveryhodnosť kajúcnikov či niektorých káuz.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #kauza Očistec