Pokračovanie článku: Fico hovorí o rozprávkach deda Jahodu, Matovič o mafošoch

Vyhlásil, že táto situácia mu pripomína tridsiate roky, keď sa k moci drali fašisti. „Chceli ma dostať pod Úrad špeciálnej prokuratúry, lebo tam je osem nadržaných prokurátorov, ktorý sa budú chcieť vyonanovať na mojom stíhaní,“ povedal Fico.

„Poukazujeme, že táto vláda všetko čo chytila do ruky, zbabrala. Poukazujeme na to, že sa na ľudí vykašlali na ľudí v najťažších situáciách, keď ide zdražovanie. Namiesto toho, aby ponúkli alternatívu, tak sa rozhodli, že budú likvidovať opozíciu,“ vyhlásil Fico.

Spresnil, že podľa uznesenia „mal konať v prospech strany Smer“. „A v čí prospech som mal konať? Veď som zástupca strany Smer,“ vysvetlil s tým, že bol predseda vlády a za to „ho obvinili zo zorganizovania zločineckej skupiny“.

„Včera večer padlo rozhodnutie, je tam dátum 19. apríl 2022. Chcú nás zarezať, lebo vedia, že prehrajú parlamentné voľby. Doniesli mi šalát, rozprávky deda Jahodu, má to 107 strán a ja musím do troch dní vypracovať sťažnosť voči obvineniu,“ povedal Fico s tým, že jeho takéto obvinenie „urazilo“.

„Dnes mala vláda rokovať a rozhodnúť, čo so zdražovaním. Dnes sme chceli robiť tlačovú konferenciu, kde sme chceli čítať z výpovedí svedka Kaľavského, kde sú popísané metódy vypočúvania. Pán Mikulec vedel, že dnes vyjde článok v jednom týždenníku, ktorý dokazuje, že Mikulec zasahoval do živých vecí,“ pokračoval Fico s poukazom na text o tom, že Mikulec si pýtal na kontrolu spisy v časoch, keď bol policajným prezidentom Milan Lučanský.

Podľa Fica bolo jeho obvinenie a zadržanie Roberta Kaliňáka načasované, pretože mal s ďalšími poslancami cestovať na stretnutie do Berlína. „Môžem očakávať, že mi zoberú pas,“ dodal.

Pripomenul, že Smer avizuje odvolávanie celej vlády a veľký protest. „Je to čistý politický revanš. Ak si myslia, že toto je cesta, ktorou nás zastavia, tak sa mýlia,“ vyhlásil Fico.

Pripomenul, že Kaliňák a Para sú obhajcami v niekoľkých kauzách. „Ak je obvinený advokát, môže sa stať, že mu advokátska komora zoberie licenciu,“ upozornil.

„Toto nemohli urobiť bez súhlasu Hegera, Matoviča a Mikulca. Toto nemohli urobiť bez súhlasu Úradu špeciálnej prokuratúry, preto z nás robia zločineckú skupinu. Urobili to s plným vedomím politických špičiek. Rozhodli sa zlikvidovať Smer a obhajobu, ktorá rozbíja nezmysly, ktoré tu šíri NAKA,“ uviedol Fico.

Dodal, že je predvolaný 26. apríla na výsluch. „Nie je vylúčené, že príde aj návrh na väzbu. Za čisto politickú prácu,“ spresnil Fico. Práve 26. apríla sa má začať ďalšia schôdza Národnej rady.

„Chcú dosť predsedu najsilnejšej opozičnej strany na desať rokov do väzenia. Najskôr zlikvidovali Kotlebu, teraz idú po nás, potom asi aj po Mazurekovi. Ale ja som nezneužíval firmu v kampani. To urobil Kiska,“ tvrdí Fico.

Avizoval, že zajtra Smer podá návrh na odvolanie ministra vnútra Mikulca. „Platí, že ak mi nezoberú pas, ideme v stredu a vo štvrtok na významnú cestu do Bruselu a do Berlína,“ zdôraznil Fico. Dodal, že naďalej platí protestné zhromaždenie plánované na 1. mája. „A naďalej platí, že si budeme robiť svoju. Toto nás nezastaví. Toto nás naštartovalo ešte viac, toto mňa, do psej matere, naštartovalo ešte viac,“ sľúbil Fico.

Fica prišli na tlačovú konferenciu podporiť viacerí poslanci. „Jediné, čo táto koalícia dokáže ponúknuť, okrem škandalizovania opozície, je neschopnosť pomôcť občanom Slovenskej republiky či už to bolo počas pandémie, alebo teraz pri zneužívaní vojny na Ukrajine,“ povedal podpredseda Národnej rady a podpredseda Smeru Juraj Blanár. „Vsadili kartu na škandalizovanie opozície, ale toto už je za čiaru. Budeme zvolávať mimoriadnu schôdzu na odvolanie ministra Mikulca, lebo musel o všetkom vedieť,“ podčiarkol Blanár.

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #obvinenie #Robert Kaliňák #NAKA #marek para