Zločinom Fica a Kaliňáka má byť, že chceli predĺžiť vládu Smeru. Za každú cenu

Z pozície politickej moci dosadzovali lojálnych ľudí do funkcií, aby utajili vlastné trestné činy - aj to sa píše v uznesení o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.

21.04.2022 00:00
parlament, fico, kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a premiér Robert Fico v parlamente na fotografii spred deviatich rokov.
debata (421)

Bývalého premiéra a bývalého šéfa rezortu vnútra vyšetruje Národná kriminálna agentúra, odbor Východ. Obvinenie Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, nitrianskeho veľkopodnikateľa Norberta Bödöra, bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade Fica a Kaliňáka) a všetkým štyrom osobám bolo vznesené obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

VIDEO: Robert Fico o obvinení zo zosnovania zločineckej skupiny.

Video

Podľa uznesenia o obvinení mal Fico, ktorý bol od 4. apríla 2012 do 22. marca 2018 premiérom, spolu s Kaliňákom, ktorý bol v rovnakom čase ministrom vnútra, „ako vysokopostavení verejní činitelia výkonnej moci ústrednej štátnej správy SR zosnovať od presne nezisteného obdobia zločineckú skupinu spolu s Gašparom a Bödörom“. Dosadzovali do vysokých štátnych funkcií, „z pozície politickej moci“, vopred pripraveným a dohodnutým spôsobom osoby, ktoré si vybrali a boli im lojálne, hovorí uznesenie.

Takýmto spôsobom mal byť do funkcie policajného prezidenta dosadený Tibor Gašpar, na pozíciu riaditeľa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó, na pozíciu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernard Slobodník.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Zmráka sa nad Ficom?

Okrem toho podľa uznesenia o obvinení Kaliňák „ovplyvnil Petra Kažimíra, v tom čase zastávajúceho post ministra financií, aby dosadil Františka Imreczeho do pozície prezidenta Finančnej správy“. Dôvodom malo byť, že Imrecze bol lojálny Kaliňákovi.

Všetci títo ľudia, ktorí takto získali verejné funkcie, mali podriadené pozície obsadzovať lojálnymi ľuďmi, ktorých Fico, Kaliňák a Bödör vopred odsúhlasili.

Cieľom malo byť utajenie „samotnej existencie zločineckej skupiny“, ďalej „utajenie páchania samotnej trestnej činnosti“, ale aj „utajenie spáchania vlastných trestných činov“, teda aj Ficovho a Kaliňákovho zneužívania právomoci verejného činiteľa či ohrozenie daňového tajomstva.

Okrem toho však Fico, Kaliňák a Bödör si takto mali „zabezpečiť výhody aj v politickom súboji pre stranu Smer v rámci politického súboja“. Išlo o získavanie informácií, ktorými diskreditovali svojich politických oponentov. To vyšetrovateľ hodnotí ako „upevnenie a predĺženie politického vplyvu a moci strany Smer“, čo umožnilo aj ďalšie fungovanie zločineckej skupiny.

Rozhodujúci vplyv na výkonnú zložku mal mať Bödör a to prostredníctvom buď členov tejto zločineckej skupiny, alebo ľudí, ktorí pracovali v policajnom zbore či na Finančnej správe.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #obvinenie #Robert Kaliňák #Súmrak