Prokurátor žiada pre Kaliňáka väzbu. Žilinka má na stole podnet na väzbu pre Fica

Včera polícia zadržala a obvinila bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Spolu s ním obvinila aj lídra opozičnej strany a bývalého viacnásobného premiéra Roberta Fica. Oboch chce stíhať väzobne. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dnes podal na Špecializovaný trestný súd návrh na vzatie Kaliňáka do väzby. Generálny prokurátor Maroš Žilinka má na stole podnet na vyžiadanie návrhu na Ficovo väzobné stíhanie.

21.04.2022 13:40 , aktualizované: 18:54
Robert Fico / Róbert Kaliňák / Foto:
Advokát a exminister vnútra Robert Kaliňák počas tlačovej konferencie právnych zástupcov Miroslava Výboha vo veci akcie Mýtnik III 11. apríla 2022
debata (316)

Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. „Prokurátor Špeciálnej prokuratúry podal 21. apríla návrh na vzatie do väzby doktora R.K., a to z dôvodov takzvanej kolúznej väzby,“ priblížil Sladan. Kolúzna väzba sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

„Dnes, 21. apríla vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného R. K. do väzby,“ informovala polícia na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ sa obáva, že by bývalý šéf rezortu vnútra Kaliňák mohol pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie.

VIDEO: Ako reagoval Robert Fico na podnet vyšetrovatela k jeho väzobnému stíhaniu
Video

Ako ďalej informuje polícia, "ešte včera, 20. apríla, vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry poslal spisový materiál na spracovanie podnetu na vyžiadanie návrhu na väzobné stíhanie obvineného R. F.

Úrad špeciálnej prokuratúry doplnil, že prokurátor „podal dňa 21. apríla 2022 generálnemu prokurátorovi SR podnet na podanie žiadosti o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady SR do väzby“.

V stredu krátko po Kaliňákovom výsluchu jeho obhajca David Lindtner povedal, že síce predpokladá návrh na väzobné stíhanie, ale nie je si istý, či nakoniec bude vyšetrovateľ žiadať väzbu.

Fico s Kaliňákom sú obvinení, že spolu s Norbertom Bödörom založili zločineckú skupinu a porušili daňové tajomstvo.

Podľa uznesenia o obvinení si na vysoké posty v silových zložkách či niektorých štátnych inštitúciách dosádzali „svojich“ ľudí.

VIDEO: Čo povedal obhajca Roberta Kaliňáka po výsluchu
Video

Daňové tajomstvo mali porušiť zverejnením informácií o daňových deliktoch svojich politických protivníkoch – Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a vtedajšiemu prezidentovi Andrejovi Kiskovi.

Fica zatiaľ chráni imunita, súhlas s jeho väzobným stíhaním by musel vysloviť parlament. Je veľmi pravdepodobné, že koaliční poslanci sa v tomto prípade dohodnú a budú hlasovať za vydanie šéfa mandátovo najsilnejšej opozičnej strany na väzobné stíhanie.

VIDEO: Reakcie politikov na obvinenie predstavitelov Smeru
Video

© Autorské práva vyhradené

316 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #obvinenie Fica a Kaliňáka